News

Vești proaste pentru pensionarii din România. Ce spun economiștii despre creșterea pensiilor în 2020

18.04.2020 | 13:56
Vesti proaste pentru pensionarii din Romania Ce spun economistii despre cresterea pensiilor in 2020
ADVERTISEMENT

Economiştii vin cu vești proaste pentru pensionarii din România și spun că nu se poate vorbi de creșterea pensiilor în 2020, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus.

Vești proaste pentru pensionarii români

Analiștii financiari au vești proaste pentru pensionarii din România: pensiile nu pot crește în 2020 cu 40%, așa cum stabiliseră guvernanții inițial, din cauza consecințelor economice ale epidemiei de coronavirus în țara noastră.

ADVERTISEMENT

În plus, specialiștii atrag atenţia asupra consecinţelor pe care le va avea măsurile impuse de autorități în perioada aceasta.

“Nu putem creşte punctul de pensie cu 40% în acest moment. E o chestiune extrem de periculoasă. Dacă se va face, ea va fi electorală şi populistă, cu efecte foarte grave în anul 2021.

ADVERTISEMENT

Este nevoie de o creştere a pensiilor, dar ea să se facă pe alte baze: să fie adaptată inflaţiei, să fie cu procente mai mici, să se discute la Ministerul Muncii. O creştere în momentul de faţă cu 40% mi se pare irealistă”, a declarat economistul Mircea Coşea la Antena 3.

Creșterea pensiilor ar trebui amânată

Părerea este împărtășită și de alți specialiști economici, care susțin că o creștere a pensiilor în acest moment ar trebui scoasă din discuție, chiar dacă guvernanții ar aveaa de pierdut din punct de vedere al imaginii.

ADVERTISEMENT

“Ştiu că e un risc electoral, dar trebui să o spunem şi, atunci, o decizie raţională, curajoasă, transparentă, lucidă ar fi ca această creştere a pensiilor să fie amânată într-o primă fază.

Altfel, în câteva luni, riscăm să intrăm într-un colaps absolut”, a spus analistul economic Adrian Măniuţiu, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Mănuțiu mai spune că pensiile “nesimţite” şi cele foarte mari ar trebui să fie plafonate, aşa cum și salariile au fost reduse pentru a salva locurile de muncă, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Momentan, ministrul Finanțelor nu a revenit asupra deciziei de a majora pensiile din toamnă cu 40%.

ADVERTISEMENT
Tags: