News

Veşti proaste pentru profesori! Cadrele didactice care cer bani de la părinţi pentru fondul clasei ar putea fi amendaţi

Un proiect de lege depus la Senat prevede ca pretinderea de bani sau bunuri de către profesori pentru dotarea școlilor să devină contravenție, sancționabilă cu amendă.
03.09.2021 | 18:42
Vesti proaste pentru profesori Cadrele didactice care cer bani de la parinti pentru fondul clasei ar putea fi amendati
Profesorii riscă amenzi dacă mai strâng bani pentru fondul clasei/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari din USR-PLUS au inițiat un proiect de lege prin care profesorii care pretind de la părinții elevilor bani sau alte bunuri pentru dotările școlilor vor fi amendați, nu doar sancționați disciplinar, ca până acum.

Sunt exceptate de la sancțiunea cu amenda strângerea de bani pentru activități extracuriculare precum excursii, petreceri, evenimente caritabile sau alte activități de acest tip.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii proiectului susțin că înăsprirea sancțiunilor este necesară întrucât pandemia a avut ca efect secundar creștere plăților informale făcute de părinți pentru dotarea unităților de învățământ, mai ales în ce privește echipamentele informatice necesare desfășurării cursurilor online.

Profesorii vor fi amendați, pe lângă sancțiunile disciplinare

În unitățile de învățământ de stat și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sau chiar în afara acestor spații, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau altul, personal sau prin intermediul interpușilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare și de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinților sau reprezentanților legali ai acestora”, se spune în proiectul de modificare a Legii educației naționale 1/2011.

ADVERTISEMENT

În cazul această interdicție nu va fi respectată, cei vinovați vor primi o amendă între 1.000 și 2.000 de lei. Sancțiunea va fi aplicată de către poliție la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice.

Conform unui studiu realizat de Organizația Salvați Copiii România în luna februarie a anului 2021, peste 95% dintre părinți afirmă că au avut cheltuieli cu educația copiilor pe durata pandemiei. Costul total mediu al părinților pentru a susține educația este de 6.798 de lei, dupa însumarea cheltuielilor. Aceasta sume s-a dublat comparativ cu anul 2018, ceea ce denotă faptul ce fenomenul cotizațiilor, părinților și elevilor se află pe un trend ascendent alarmant. Realitatea ultimilor ani a demonstrat că o importantă sursă de venit a unei cvasi-majorități a unităților școlare este reprezentate de cotizațiile bănești ale elevilor sau ale părinților”, se spune în expunerea de motive a proiectului.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii susțin că interdicția solicitării de bani sau bunuri în școli, instituită anterior de către Ministerul Educației, este ocolită în momentul de față prin mai multe metode. Astfel, directorii școlilor îi pun pe profesori să ceară aceste bunuri, iar alteori cererea se aduce la cunoștință unui singur părinte care apoi o transmite voalat, prin intermediul grupurilor de părinți de pe rețelele de socializare. Prin noua formulare, vor putea fi amendați inclusiv părinții care transmit cererea.

Fondul clasei, o practică în continuare răspândită

În justificarea demersului legislativ, este invocat și faptul că sancțiunile disciplinare cu care au fost amenințați profesorii nu au pusă capăt practicii de a colecta așa-numitul fond al clasei, întrucât lipsa dotărilor materiale oferite de către stat a impus necesitatea unei finanțări alternative a școlilor, chiar dacă prin mijloace la limita legii.

ADVERTISEMENT

Școlile de stat au ajuns în ipostaza absolut injustă prin care pun la dispoziție elevilor doar personal didactic și auxiliar, spațiul în sine și o logistică învechită, incompletă. Sentimentul de gratuitate este inexistent din moment ce, la fiecare clasă, părinții strâng de două ori pe an un buget din buzunarul propriu pentru consumabile cum ar fi markere de tablă, bureți magnetici, saci de gunoi, coșuri de gunoi, săpun lichid, dezinfectant, șervețele uscate și umede (…) Este inadmisibil ca școlile să continue să încurajeze prestația funciară a părinților, iar acest fapt cât se poate de real trebuie sancționat”, cred parlamentarii USR-PLUS.

Potrivit studiului citat, circa 13% dintre părinți contribuie la fondul clasei, procentaj similar celui dinaintea pandemiei. Acest fond este deseori folosit de către conducerile școlilor pentru a se deroba de o serie de obligații folosind banii în alte scopuri decât pentru procesul educațional. Mai există cazuri în care directorii de școală nu cer bani de la autoritățile locale pentru reparații sau alte cheltuieli ca să nu deranjeze potentații locali.

Astfel de practici facilitează un anumit șantaj emoțional la care sunt supuși și părinții și copiii și încurajează o formă de corupție într-o variantă atenuată. Fondul școlii și fondul clasei sunt colectări prin care managerii de școli caută să se degreveze de obligațiile pe care le au față de elevii înscriși, colectări ilegale care le permit să scape de grija multora dintre cheltuieli și să aloce fondurile existente în mod subiectiv, netransparent până în acest moment”, cred parlamentarii inițiatori.

ADVERTISEMENT