Life

Vești proaste pentru românii care stau la curte și au animale. Amenzile sunt uriașe

Dacă stai la curte și ai animale, ar fi bine să știi ce prevede legislația în vigoare. Sunt anumite detalii pe care multe persoane nu le cunosc chiar atât de bine.
11.03.2023 | 12:28
Vesti proaste pentru romanii care stau la curte si au animale Amenzile sunt uriase
Regulile care trebuie respectate pentru animalele care stau în curte. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu puțini sunt românii care aleg să opteze pentru un animal de companie, fie că stau la bloc, fie că locuiesc la curte. Există însă anumite prevederi legislative care trebuie respectate. În caz contrar, putem să ne trezim cu amenzi uriașe, din cauza unor simple greșeli.

Ce reguli trebuie să respecți dacă ai un animal în curte

Fie că avem câini dintr-o rasă periculoasă, sau câini mai mici, legislația în vigoare este una cât se poate de clară. Aceasta are anumite reglementări privind limitarea mișcării câinilor care sunt ținuți în aer liber. Ce regăsim în această listă? În primul rând lanțul din zale metalice, care trebuie să aibă o lungime minimă.

ADVERTISEMENT

Acest lucru face parte din normele pentru aplicarea legii privind protecția animalelor. Cu alte cuvinte, dacă vrei să ai un animal în curte, ar fi bine să îi asiguri și condiții acestuia, printre care hrană, apă, dar și un adăpost corespunzător. De asemenea, animalul tău are nevoie și de îngrijire, atenție și de asistență medicală, în uncie de nevoi.

La toate acestea se mai adaugă și un spațiu suficient, astfel încât animalul tău de companie să poată să facă mișcare. Și la capitolul cușcă pentru câine avem câteva reguli, pe care mulți deținători de animale poate că nu le-au știu până acum. Nu orice cușcă este potrivită pentru câinele tău.

ADVERTISEMENT

Conform legii, cușca trebuie să aibă o dimensiune potrivită pentru talia animalului, astfel încât acesta să se poată întoarce în ea și de asemenea, să poată să stea și în picioare. Referitor la câinii din curte care sunt legați, în cazul lor, trebuie să fim atenți la zgardă.

Cum trebuie să arate zgarda câinelui

Mai exact, aceasta trebuie să nu dăuneze sănătății animalului și de asemenea nu trebuie să existe riscul de strangulare, astfel că zgarda trebuie confecționată doar din anumite materiale. Ce mai spune legea? Lanțul cu ajutorul căruia ne ținem câinele legat trebuie să aibă minim 2 metri lungime.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta trebuie să fie ancorat la un punct fix, pe un cablu metalic ”şi prevăzut la extremităţi cu dispozitive de tip “vârtej”, după cum spune legea. Pentru ca animalul se poată să facă mișcare, stăpânul mai trebuie să îi ofere și un loc generos în curte.

Aici vorbim despre o suprafață minimă de șase ori mai mare decât cea a cuștii, iar conform legii, aceasta trebuie să fie împrejmuită, astfel încât câinele să nu poată evada, acestea fiind singurele metode prin care putem limita mișcarea câinilor ținuți în aer liber.

ADVERTISEMENT

Oricine caută alte metode de acest gen trebuie să știe că Legea nr. 205/2004 le interzice, astfel că la final, se pot trezi cu niște amenzi imense, iar suma diferă în funcție de caz. Mai trebuie menționat și că sancțiunile, dar și avertismentele pot fi emise inclusiv de către reprezentanții poliției locale.

ADVERTISEMENT