News

Vești uluitoare despre vaccinurile contra Covid. Încep testele pentru un vaccin oral. A doua doză de Pfizer, administrată mai târziu

Cercetătorii israelieni recrutează 24 de voluntari nevaccinați, jumătate primind o pastilă și cealaltă jumătate două pastile.
23.07.2021 | 19:12
Vesti uluitoare despre vaccinurile contra Covid Incep testele pentru un vaccin oral A doua doza de Pfizer administrata mai tarziu
ADVERTISEMENT

O companie israeliană va deveni prima din lume care va începe studiile clinice ale unui vaccin oral împotriva COVID-19. Echipa de cercetători va analiza siguranța și apoi va lua probe de sânge ale participanților la studiu pentru a măsura nivelul anticorpilor.

Vești uluitoare despre vaccinurile contra Covid. Încep testele pentru un vaccin oral. A doua doză de Pfizer, administrată mai târziu

Oravax Medical, o filială a Oramed Pharmaceuticals, cu sediul în Ierusalim, a primit undă verde pentru a începe studiul de la Institutional Review Board de la Sourasky Medical Center din Tel Aviv. Echipa așteaptă acum aprobarea de la Ministerul Sănătății, care este așteptată în câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

CEO-ul Oramed, Nadav Kidron, a declarat că un vaccin oral ar fi mai rapid, mai ieftin și mai ușor de fabricat decât vaccinurile care sunt injectate. Mai mult, ar putea fi distribuit cu ușurință către țările cu venituri mici și medii.

„Un vaccin oral împotriva COVID-19 ar elimina mai multe bariere în calea distribuției rapide, la scară largă, permițând potențial oamenilor să ia singur vaccinul acasă”, a spus el, citat de Daily Mail. „În timp ce ușurința administrării este esențială astăzi pentru a accelera ratele de inoculare, un vaccin oral ar putea deveni și mai valoros în cazul în care un vaccin contra COVID-19 ar putea fi recomandat anual ca vaccinul antigripal standard.”

ADVERTISEMENT

Tehnologia este aceeași pe care o folosește compania pentru a dezvolta capsule de insulină pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1 și 2, a mai precizat Nadav Kidron. Acesta a explicat că studiile sunt inițial realizate ca o „dovadă a conceptului”, mai degrabă decât o testare a eficacității.

Cercetătorii recrutează 24 de voluntari nevaccinați, jumătate primind o pastilă și cealaltă jumătate două pastile. Echipa va analiza siguranța și apoi va lua probe de sânge ale participanților pentru a măsura nivelul anticorpilor.

ADVERTISEMENT

În cazul în care rezultatele se dovedesc reușite, studiul va trece în faza III când capsulele vor fi testate împotriva unui placebo. „Ideea aici este că vrem să arătăm dovada conceptului: funcționează pentru oameni”, a spus Kidron.

Vaccinul Oravax vizează trei proteine ​​ale virusului, mai degrabă decât proteina spike pe care o vizează vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna.

ADVERTISEMENT

Kidron spune că acest lucru ar trebui să ajute pilula să fie mult mai eficientă împotriva variantelor, care au adesea mutații pe proteina spike.

„Acest vaccin ar trebui să fie mult mai rezistent la variantele COVID-19”, a spus el. „Chiar dacă virusul trece printr-o linie, există o a doua linie, iar dacă prin a doua linie, există o a treia.”

Pilula poate fi expediată într-o cutie frigorifică obișnuită și chiar poate fi depozitată la temperatura camerei, spre deosebire de alte vaccinuri împotriva COVID-19.

Mai mult, nu este necesar să fie administrat de un profesionist din domeniul sănătății, ceea ce face mai ușoară distribuirea în școli, birouri și alte companii.

Mai mult timp între cele două doze de vaccin Pfizer înseamnă mai mulți anticorpi

Un interval mai mare între prima și a doua doză de vaccin contra COVID produs de Pfizer/BioNTech face ca sistemul imunitar al organismului să producă mai mulți anticorpi împotriva SARS-CoV-2, au descoperit cercetătorii din Marea Britanie.

Experții spun că aceste concluzii susțin decizia Regatului Unit privind extinderea intervalelor de administrare de la recomandarea inițială de trei săptămâni. O distanță de opt săptămâni pare să fie soluția potrivită pentru abordarea variantei Delta.

Regatul Unit a extins inițial distanța între doze la 12 săptămâni la sfârșitul anului 2020.

Dar, pe măsură ce programul de vaccinare a fost lansat pe grupe de vârstă, oamenii au fost încurajați să solicite cea de a doua doză mai devreme, după opt săptămâni.

Cercetarea, finanțată de guvern, este publicată într-o lucrare pre-tipărită care nu a fost încă evaluată de colegi.

Pentru studiu, cercetătorii au comparat răspunsurile imune ale 503 de angajați NHS care au primit cele două doze la intervale diferite la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, când varianta Alpha a coronavirusului, identificată pentru prima dată în Kent, se răspândea rapid.

Nivelurile de anticorpi din sângele lor au fost măsurate la o lună după a doua doză de vaccin:

  • atât intervalele scurte cât și cele lungi de dozare ale vaccinului Pfizer au generat răspunsuri imune puternice în general
  • un interval de trei săptămâni a generat mai puțini anticorpi neutralizanți care pot opri infectarea celulelor decât un interval de 10 săptămâni
  • în timp ce nivelurile de anticorpi au scăzut după prima doză, nivelurile de celule T – un tip diferit de celule imune – au rămas ridicate
  • intervalul mai lung a condus la mai puține celule T în general, dar o proporție mai mare dintr-un anumit tip sau subset, numite celule T helper, care, potrivit cercetătorilor, sprijină memoria imună

Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege semnificaia clinică completă a descoperirilor noastre.

Datele din lumea reală din Public Health England arată că vaccinul Pfizer este eficient în reducerea nivelurilor de forme grave de boală, internări în spital și deces, chiar și după o singură doză.

ADVERTISEMENT