News

”Veterani fără adăpost, dați afară din hotelurile din New York pentru a face loc migranților”. Cum devine virală o știre falsă

Presa de dreapta din SUA a difuzat o poveste falsă conform căreia oameni fără adăpost au fost dați afară dintr-un hotel pentru a face loc migranților nou sosiți în New York.
27.05.2023 | 14:07
Veterani fara adapost dati afara din hotelurile din New York pentru a face loc migrantilor Cum devine virala o stire falsa
Politicienii republicani s-au grăbit să folosească povestea contra democraților Sursa foto: hepta, twitter / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cursul săptămânii trecute, o știre potrivit căreia veterani militari fără adăpost au fost dați afară din camerele de hotel din New York folosite ca adăposturi temporare pentru a face loc migranților nou sosiți a dominat televiziunile de dreapta și ziarele tabloide.

Veterani fără adăpost, dați afară din hotelurile din New York pentru a face loc migranților

Pe prima pagină a cotidianului The New York Post a apărut pe 13 mai cu titlul “Vets kicked out for migrants” (Veterani dați afară pentru a face loc migranților), iar povestea a fost preluată de Fox News și Newsmax, unde fosta candidată republicană la vicepreședinție Sarah Palin a afirmat că “veteranii noștri sunt din nou dați afară pentru migranți”.

ADVERTISEMENT

Oficialii republicani au profitat imediat de această știre ca fiind o presupusă dovadă a “crizei” de la granița dintre SUA și Mexic și din orașele americane conduse de democrați. Dar povestea era falsă. Afirmațiile par să fi provenit inițial de la fondatorul unui grup de apărare a veteranilor, potrivit The Mid Hudson News și The Times Union din Albany, citate de The Independent.

Deznodământul poveștii a plasat-o, de asemenea, pe femeia respectivă, Sharon Toney-Finch, și organizația sa non-profit, Yerik Israel Toney Foundation, sub supravegherea anchetatorilor de stat și a ridicat întrebări cu privire la trecutul ei în armată.

ADVERTISEMENT

În ultimul an, primarul democrat al orașului New York, Eric Adams, s-a străduit să găsească adăposturi și locuințe pe termen lung pentru sute de migranți care sunt transportați cu autobuzul spre nord din statele republicane de frontieră.

La începutul acestei luni, administrația Adams ar fi intrat în conflict cu oficialii din Orange County, în nordul statului New York, în legătură cu planurile de a trimite două autobuze cu migranți la hotelul Crossroads din Newburgh. Acest plan a fost suspendat la 10 mai.

ADVERTISEMENT

La 12 mai, The New York Post a publicat un articol în care se afirma că “aproape două duzini de veterani fără adăpost care se luptă au fost dați afară din hotelurile din nordul statului pentru a face loc migranților”. Grupul lui Sharon Toney-Finch a fost citat ca sursă a informației.

Presupușii veterani strămutați ar fi fost plătiți

Dar reporterii de la The Times Union și Mid Hudson News, două publicații cu sediul în nordul statului New York, nu au putut găsi niciunul dintre presupușii veterani strămutați, iar Crossroads, hotelul aflat în centrul controversei, a declarat că nu are nicio înregistrare a veteranilor cazați recent acolo.

ADVERTISEMENT

Bărbații fără adăpost au declarat pentru The Times Union că au fost abordați de “recrutori” neidentificați la un adăpost din Poughkeepsie, New York, au fost duși la un restaurant, li s-au oferit bani și pungi cu articole de toaletă, apoi au fost transportați la un centru de veterani din apropiere pentru a se da drept veterani care au fost dați afară dintr-un hotel. Întrebată de Associated Press despre presupusa schemă, Toney-Finch nu a spus dacă afirmațiile au fost fabricate, dar a declarat că “ar fi trebuit să verificăm mai bine”.

Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a condamnat aparenta schemă, declarând reporterilor că persoanele care solicită azil “au fost trimise acolo cu un contract legal între orașul New York și proprietarul unui hotel. Li se permite să încheie contracte în acest fel și dacă oamenii vor să fabrice povești pentru a submina întregul proces, cred că este condamnabil”, a adăugat ea. Procurorul general al New York-ului, Letitia James, “analizează” acuzațiile, a declarat biroul său pentru Politico.

Fundația Yerik Israel Toney lucrează pentru a ajuta “veteranii din serviciul militar fără adăpost și cu venituri mici care au nevoie de asistență pentru trai”, potrivit site-ului grupului. Sharon Toney-Finch a fost inclusă în 2022 în New York State Senate Veterans’ Hall of Fame și este înscrisă în National Purple Heart Hall of Honor.

Săptămâna trecută, ea a fost onorată de către senatorul statului New York Rob Rolison, care a remarcat, de asemenea, că a primit decorația Purple Heart. Cu toate acestea, deși Sharon Toney-Finch a primit mai multe distincții militare, nu există nimic care să indice că este beneficiară a unei decorații Purple Heart, potrivit unei analize a dosarelor sale militare realizată de The Daily Beast.

Povestea falsă, utilizată de republicani contra democraților

Povestea falsă a mizat pe seama indignării extremei drepte care a atins cote maxime de la expirarea Titlului 42, o politică de frontieră din epoca Trump, despre care oficialii republicani și experții au prezis că va duce la un “haos” în materie de imigrație.

Republicani proeminenți din New York au folosit povestea aparentă pentru a-i condamna pe oficialii democrați. Congresmenul Elise Stefanik a distribuit coperta The Post pe rețelele de socializare pe 13 mai. “America lui Biden. New York-ul lui Kathy Hochul. New York-ul lui Eric Adams”, a scris ea. “O rușine.”

Congresmanul Mike Lawler a numit presupusul incident un “dezastru”. “Dacă primarul Eric Adams ar avea o fărâmă de decență, ar merge mâine în Orange County și și-ar cere el însuși scuze acestor veterani”, a susținut el, într-o declarație din 12 mai. Aceasta a fost ulterior eliminată de pe site-ul său.

Ulterior, Lawler a calificat povestea falsă și pe Toney-Finch drept “îngrozitoare”. “Decizia ei de a-i exploata pe veteranii noștri – și admirația și dragostea autentică pe care comunitatea noastră o are pentru ei – ar fi putut transforma o situație deja tensionată în ceva mult mai rău”, a declarat el.

Brian Maher, un membru republican al congresului de stat, a declarat pentru Fox News la 15 mai că afirmațiile au fost “o palmă dată veteranilor, cetățenilor din New York din această țară, care sunt într-adevăr dați la o parte pentru a permite solicitanților de azil să vină aici”. Ulterior, el și-a cerut scuze pentru că a răspândit afirmațiile false ale fundației și s-a distanțat de grup.

“Deși am crezut că Sharon spunea adevărul, vreau să îmi cer scuze pentru cei care au fost afectați în mod negativ de când a apărut această știre”, a spus el. De asemenea, Maher a cerut investigarea incidentului de către procurorul general al statului New York și de către procurorul districtului Orange County.

În 2022, agențiile din New York au adăpostit peste 61.000 de solicitanți de azil, cu aproximativ 37.500 de persoane în adăposturile și locuințele de urgență ale orașului. Adăposturile din New York găzduiesc peste 75.000 de persoane în fiecare noapte, în timp ce nenumărate alte persoane rămân pe străzi, potrivit Coalition for the Homeless.

Primarul New Yorkului: Nu există o criză a camerelor de hotel

Primarul Eric Adams a făcut presiuni în mod repetat pentru asistență federală, continuând în același timp să caute opțiuni de cazare pentru zecile de mii de persoane care au sosit în New York în ultimul an. Odată cu expirarea Titlului 42, statul se pregătește pentru “câteva mii de persoane suplimentare care caută adăpost în fiecare săptămână”, potrivit recentului ordin de urgență al guvernatorului.

“Un număr de 500 de persoane” au sosit în fiecare zi, în timp ce orașul se pregătea pentru expirarea Titlului 42, potrivit purtătorului de cuvânt al primarului, Fabien Levy. Joi, primarul a declarat că jumătate din hotelurile din oraș erau ocupate de solicitanți de azil. Oficialii primăriei au clarificat ulterior că era vorba doar de 40% dintr-un set de hoteluri, în majoritate de dimensiuni medii, cu între 51 și 200 de camere, considerate potrivite pentru a-i găzdui pe migranți, relatează The New York Times.

Mii de migranți au sosit în New York în ultimele două săptămâni, alimentând ceea ce primarul Eric Adams a numit “una dintre cele mai mari crize umanitare” din istoria orașului, în timp ce oficialii se luptă să găsească locuri pentru a-i găzdui. Adams a vorbit în repetate rânduri despre programul orașului de cazare a migranților în hoteluri, sugerând că noii veniți fără adăpost dăunează industriei turismului și ocupă camere în detrimentul turiștilor.

Deocamdată, însă, există mii de camere de hotel neocupate în New York, cea mai mare piață hotelieră din țară, reflectând realitatea că industria nu și-a revenit încă pe deplin după pandemie. La jumătatea lunii mai, existau peste 20.500 de camere disponibile în fiecare noapte în cele cinci cartiere, potrivit companiei de date hoteliere STR, sugerând că există spațiu pentru a găzdui atât turiști, cât și migranți.

Consiliul pentru hoteluri și jocuri de noroc, care îi reprezintă pe lucrătorii din hotelurile care însumează 70% din camerele din oraș, a declarat că aproximativ 3.500 de camere din hotelurile sindicalizate erau folosite pentru a găzdui solicitanții de azil.

Mult mai mulți migranți sunt cazați în hoteluri nesindicalizate. În total, până săptămâna trecută, aproximativ 42.500 de migranți care au sosit în ultimele luni locuiau în prezent în New York, iar majoritatea erau cazați în hoteluri, potrivit oficialilor orașului. Adams a declarat luni că aproximativ 5.800 de migranți au sosit săptămâna trecută, iar 4.200 au venit în săptămâna dinainte.

Spre deosebire de alte mari orașe americane, orașul New York are obligația legală de a oferi adăpost oricui solicită acest lucru. STR a declarat că gradul de ocupare a hotelurilor din oraș a crescut cu câteva puncte în ultimele luni, dar că această creștere reflectă creșterea sezonieră tipică, deoarece mai mulți turiști vizitează orașul primăvara.

Folosirea hotelurilor pentru migranți nu a afectat industria turistică

Folosirea hotelurilor pentru migranți nu a afectat industria turistică, a declarat Vijay Dandapani, directorul executiv al Asociației Hoteliere din New York, care reprezintă 300 de hoteluri din oraș. “Nu a existat un impact negativ până acum”, a spus el. “Camerele de hotel rămân disponibile.”

Dandapani a mai declarat că, deoarece turismul din oraș nu și-a revenit pe deplin, unele hoteluri au decis să accepte migranți ca o altă sursă de venit. În Manhattan, hotelurile încasează aproximativ 185 de dolari pe noapte, a spus el. Tariful mediu al camerelor pentru toate hotelurile din New York a fost de 297,90 dolari, cel mai mare din țară, potrivit a declarat STR.

Până la 13 mai, aproape 86% dintre camerele de hotel din New York au fost ocupate față de luna precedentă, potrivit STR. Această rată a crescut cu 8,4% față de aceeași perioadă a anului trecut și este cea mai mare dintre toate piețele mari din Statele Unite, a precizat grupul, dar a fost încă cu 5% sub rata orașului pentru aceeași perioadă înainte de pandemie.

Multe dintre camerele ocupate de migranți au fost plătite printr-un contract în bloc cu Fundația Asociației Hoteliere din New York City, care a semnat un contract de 237 de milioane de dolari care a început în septembrie.

Oficialii primăriei au declarat că, deși afacerea îi poate ajuta pe hotelieri, hotelurile care găzduiesc migranți nu plătesc o taxă de ocupare de 5,875% către oraș sau o taxă de vânzare de 8,875%, așa cum trebuie să facă pentru camerele destinate turiștilor.

“În fiecare zi, primim sute de solicitanți de azil suplimentari și nu mai avem spațiu”, a declarat Fabien Levy. “Orașul nostru este cunoscut pentru hotelurile sale de clasă mondială și trebuie să ne asigurăm că acestea pot continua să deservească zecile de milioane de turiști care vizitează cele cinci cartiere în fiecare an.”

Luni, Adams a continuat să atragă atenția asupra afluxului de imigranți. El și guvernatorul Kathy Hochul au încercat să arate un front unit la o conferință de presă, îndemnând guvernul federal să accelereze eliberarea permiselor de muncă pentru solicitanții de azil, despre care au spus că sunt dornici să găsească locuri de muncă legale în țară.

ADVERTISEMENT