News

Țara care se confruntă cu un exod al populației. Peste 250.000 de locuitori au plecat anul trecut în SUA

O țară insulară din Caraibe se confruntă cu cel mai mare exod al populației de mai bine de jumătate de secol. Experții spun că nu se întrevede sfârșitul migrației
13.12.2022 | 08:03
Tara care se confrunta cu un exod al populatiei Peste 250000 de locuitori au plecat anul trecut in SUA
Cuba are una dintre cele mai îmbătrânite populații din zonă Foto: Fernando Yovera/Associated Press, Adrees Latif/Reuters, Go Nakamura/Reuters / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandemia și înăsprirea sancțiunilor americane au decimat economia cubaneză, provocând cea mai mare migrație de la venirea la putere a lui Fidel Castro.

Un stat insular se confruntă cu cel mai mare exod al populației în ultima jumătate de secol

Condițiile de viață în Cuba sub regimul comunist au fost mult timp precare, dar astăzi, sărăcia tot mai mare și lipsa de speranță au declanșat cel mai mare exod din națiunea insulară din Caraibe de când Fidel Castro a ajuns la putere, în urmă cu peste jumătate de secol.

ADVERTISEMENT

Țara a fost afectată de o dublă lovitură: sancțiunile mai dure ale SUA și pandemia Covid-19, care a devastat unul dintre mijloacele de salvare ale Cubei – industria turismului. Alimentele au devenit și mai rare și mai scumpe, cozile la farmaciile cu stocuri limitate încep înainte de răsărit, iar milioane de oameni suportă zilnic pene de curent de câteva ore.

În ultimul an, aproape 250.000 de cubanezi, mai mult de 2% din populația de 11 milioane de locuitori ai insulei, au migrat în Statele Unite, majoritatea ajungând la granița sudică pe cale terestră, potrivit datelor guvernului american.

ADVERTISEMENT

Chiar și pentru o națiune cunoscută pentru exodul în masă, valul actual este remarcabil – mai mare decât cele două mari evenimente de migrație ale insulei, respectiv migrația de pe Mariel din 1980 și cea din 1994.

Dar, în timp ce acele mișcări au atins apogeul în decurs de un an, experții spun că această migrație, pe care o compară cu un exod pe timp de război, nu pare să se sfârșească prea curând și amenință stabilitatea unei țări care are deja una dintre cele mai vechi îmbătrânite populații din emisferă.

ADVERTISEMENT

Avalanșa de cubanezi care pleacă a devenit, de asemenea, o provocare pentru Statele Unite. Una dintre cele mai mari surse de migranți după Mexic, Cuba a devenit unul dintre principalii contribuitori la aglomerația de migranți de la granița dintre SUA și Mexic, ceea ce a reprezentat o responsabilitate politică majoră pentru președintele Biden și pe care administrația o consideră o problemă gravă de securitate națională.

“Cifrele pentru Cuba sunt istorice și toată lumea recunoaște acest lucru”, a declarat pentru The New York Times un înalt oficial al Departamentului de Stat care nu a fost autorizat să vorbească public despre acest subiect. “Acestea fiind spuse, mai mulți oameni migrează la nivel global acum decât au fost vreodată, iar această tendință se confirmă cu siguranță și în emisfera noastră.”

ADVERTISEMENT

Politica americană contribuie la alimentarea crizei migrației

Mulți experți spun că politica americană față de insulă contribuie la alimentarea chiar a crizei migrației pe care administrația se străduiește acum să o abordeze.

Pentru a atrage alegătorii cubano-americani din sudul Floridei, administrația Trump a renunțat la politica președintelui Barack Obama, care includea restabilirea relațiilor diplomatice și creșterea numărului de călătorii în insulă.

Președintele Donald Trump a înlocuit-o cu o campanie de “presiune maximă”, care a intensificat sancțiunile și a limitat drastic suma de bani pe care cubanezii o pot primi de la familiile lor din Statele Unite, o sursă cheie de venituri.

Deși președintele Biden a început să renunțe la unele dintre politicile lui Trump, el a acționat lent de teama de a nu supăra diaspora cubaneză și pentru a nu atrage mânia senatorului Robert Menendez, un democrat și un cubanez-american puternic care prezidează Comisia pentru relații externe a Senatului, spune William M. LeoGrande, profesor la American University.

Administrația și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la drepturile omului pe insulă, în urma represiunii de către guvernul cubanez a protestelor masive de anul trecut.

În timp ce orice retragere semnificativă a sancțiunilor nu intră în discuție, cele două guverne sunt angajate în eforturile de a aborda valul extraordinar de migrație.

Washingtonul a anunțat recent că va relua serviciile consulare la Havana în ianuarie și va elibera cel puțin 20.000 de vize pentru cubanezi anul viitor, în conformitate cu acordurile de lungă durată dintre cele două națiuni, ceea ce, speră oficialii, îi va descuraja pe unii oameni să încerce să facă călătorii periculoase spre Statele Unite.

Havana a fost de acord să reia acceptarea zborurilor din Statele Unite ale cubanezilor care sunt deportați, o altă măsură pentru a încerca să descurajeze migrația. De asemenea, administrația Biden a anulat plafonul privind banii pe care cubanezii americani au voie să îi trimită rudelor și a acordat licență unei companii americane pentru a procesa transferurile bancare către Cuba.

Cuba utilizează migrația pentru a scăpa de contestatarii regimului

Guvernul cubanez a acuzat de mult timp sancțiunile impuse de Washington și embargoul comercial vechi de zeci de ani pentru că au paralizat economia țării și au împins oamenii să părăsească insula și spune că o lege în vigoare din 1966, care oferă majorității cubanezilor care îndeplinesc anumite criterii o cale rapidă de obținere a rezidenței, este un motiv cheie pentru valurile de migrație.

Legea presupune, în esență, că toți cubanezii sunt refugiați politici care au nevoie de protecție, dar a fost criticată pe scară largă pentru că le oferă privilegii care nu sunt acordate niciunei alte naționalități.

Dar Cuba are, de asemenea, o istorie îndelungată de utilizare a migrației pentru a scăpa de cei pe care îi consideră contestatari. Atunci când tulburările politice creșteau, Fidel Castro le spunea public agitatorilor – pe care îi numea “degenerați” și “viermi” – “drum bun”.

Aproximativ 3.000 de persoane au plecat din portul Camarioca în 1965, iar 125.000 au plecat din Mariel în 1980. În 1994, protestele de stradă au dus la un exod de aproximativ 35.000 de persoane, care au ajuns pe țărmurile Floridei.

Căderea liberă a Cubei a fost accelerată de pandemie. În ultimii trei ani, rezervele financiare ale Cubei s-au diminuat, iar Cuba s-a luptat să aprovizioneze rafturile de pe țărm. Importurile – în mare parte alimente și combustibil – au scăzut la jumătate. Situația este atât de gravă încât compania electrică guvernamentală s-a lăudat luna aceasta că serviciul electric a funcționat fără întrerupere în acea zi timp de 13 ore și 13 minute.

Anul trecut, sătui de declinul economic și de lipsa de libertate, agravată de o izolare de tip Covid-19, zeci de mii de cubanezi au ieșit în stradă în cadrul celor mai mari proteste antiguvernamentale din ultimele decenii. A urmat o represiune, iar aproape 700 de persoane sunt încă încarcerate, potrivit unui grup cubanez pentru drepturile omului.

Viitor demografic sumbru

Cubanezii cu mai puține mijloace încearcă să plece construind bărci improvizate, iar cel puțin 100 au murit pe mare din 2020, potrivit Pazei de Coastă a SUA. Instituția a interceptat aproape 3.000 de cubanezi pe mare numai în ultimele două luni.

Dar în aceste zile majoritatea migranților cubanezi pleacă de pe insulă cu avionul, rudele din străinătate plătind adesea biletul de avion, urmat de o călătorie dificilă pe uscat.

Cuba a eliminat în urmă cu un deceniu cerința vizei de ieșire pentru a pleca pe calea aerului, deși este încă ilegală plecarea pe mare.

Porțile s-au deschis anul trecut, când Nicaragua a încetat să mai ceară viză de intrare pentru cubanezi. Zeci de mii de persoane și-au vândut casele și bunurile și au zburat la Managua, plătind contrabandiști care să îi ajute să parcurgă pe uscat cei 1.700 de kilometri până la granița cu SUA.

Plecarea multor cubanezi mai tineri, apți de muncă, prevestește un viitor demografic sumbru pentru o țară în care speranța medie de viață de 78 de ani este mai mare decât în restul regiunii, au declarat experții. Guvernul abia își poate permite deja să plătească pensiile slabe pe care se bazează populația în vârstă a țării.

Cu doar câțiva ani în urmă, viitorul țării părea mult diferit. Odată cu relaxarea de către administrația Obama a restricțiilor privind călătoriile în Cuba, turiștii americani au pompat dolari în sectorul privat nou-înființat al insulei.

Acum, călătoriile sunt din nou sever restricționate, iar anii de recesiune economică au stins pentru mulți cubanezi și ultimele rămășițe de optimism.

ADVERTISEMENT
Tags: