Sport

Vicepreşedintele-fotbalist al Surinamului a fost suspendat trei ani

Ronnie Brunswijk, vicepreședintele Surinamului și președintele clubului Inter Moengotapoe, a devenit cel mai în vârstă jucător care a evoluat într-un meci oficial în Liga CONCACAF, deși are probleme cu legea.
26.09.2021 | 15:27
Vicepresedintelefotbalist al Surinamului a fost suspendat trei ani
ADVERTISEMENT
26-09-2021
12:27

Ronnie Brunswijk a fost suspendat 3 ani din competițiile CONCAF

Ronnie Brunswijk a șocat o lume întreagă după ce a debutat la 60 de ani în fotbal, însă conducătorul de stat și fotbalistul-patron al lui Inter Moengotapoe a fost suspendat timp de trei ani din orice competiție CONCAF.

Vicepreședintele Surinamului a fost acuzat că a împărțit bani adversarilor după meciul din optimile CONCACAF. Jucătorii din Honduras au făcut coadă în fața sa, iar Ronnie Brunswijk le-a împărțit bani chiar în vestiar.

Cele două cluburi implicate au fost de asemenea excluse din competiție: „După evaluarea acţiunilor evidenţiate într-un videoclip care a circulat pe reţelele de socializare după meciul din Liga Concacaf dintre Inter Moengotapoe şi CD Olympia şi examinând declaraţiile scrise furnizate de ambele cluburi, Comisia de Disciplină a stabilit că au avut loc încălcări grave ale regulilor de integritate. Ca urmare a acestor abateri, s-a decis ca lui Ronnie Brunswijk să i se interzică timp de trei ani participarea în orice calitate la competiţiile CONCACAF. De asemenea, ambele cluburi au fost descalificate şi excluse din ediţia actuală a competiţiei, cu efect imediat”, se arată în comunicatul emis de CONCACAF.

Născut pe 7 martie 1961 (CONCACAF a fost fondat șase luni mai târziu), Brunswijk a jucat 53 de minute în meciul dintre echipa pe care o prezidează și o patronează împotriva celor de la Olimpia (Honduras). Partida a avut loc azi noapte și a contat pentru prima manșă a optimilor de finală ale Ligii CONCACAF.

Oaspeții s-au impus cu scorul de 6-0, golurile fiind marcate de Jerry Bengtson (15 – penalty), Carlos Pineda (19), Edwin Rodriguez (37), Diego Reyes (75) și Eddie Hernandez (78 și 80).

ADVERTISEMENT

Vede manșa a doua la televizor

Returul va avea loc pe 28 septembrie, dar Brunswijk nu va fi prezent pe teren, deoarece nu poate să-și părăsească țara. Motivul este cât se poate de simplu: este căutat de Interpol pentru infracțiuni legate de traficul de droguri.

În meciul de marţi noapte, președintele clubului a lăsat locul fiului lui, Damian, dar nici acesta nu a putut face prea multe pentru a evita înfrângerea, oaspeții înscriind până la final de alte trei ori.

ADVERTISEMENT

Însă imaginile cu Ronnie Brunswijk foarte corpolent, având numărul 61 și purtând banderola de căpitan au făcut înconjurul lumii. Realizările lui au fost modeste: a încercat să dea 17 pase în 52 de minute și doar 14 au fost corecte.

Vicepreşedintele Surinamului a debutat în fotbal la 60 de ani

Spărgător de bănci, torturi și crime

Ziarul Marca informează că Ronnie Brunswijk este un personaj controversat încă din adolescență. Numele lui este legat de traficul de droguri și de lumea gherilelor. Tatăl a 50 de copii, el a fost în tinerețe spărgător de bănci și proprietarul unei mine de aur.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui raport publicat de New York Times în 2001, Brunswijk a fost și luptător de gherilă. De asemenea, mult timp a fost bodyguard al lui Dési Bouterse.

Acesta a dat o lovitură de stat în 1980 și a condus țara, de facto, timp de 7 ani. În 1987 a înființat Partidul Național Democratic (NDP), iar pe 25 mai 2010 alianța politică pe care o conducea, Megacombinatie (care includea și NDP), a câștigat alegerile parlamentare.

ADVERTISEMENT

Bouterse a devenit președinte al țării pe 19 iulie, primind 36 dintre cele 50 de voturi parlamentare, fiind instalat în funcție pe 12 august. În noiembrie 2019, Curtea Militară l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „Crimele din decembrie”.

Concret, pe 7 și 8 decembrie 1982, cincisprezece bărbați surinamezi, care au criticat dictatura militară a lui Bouterse sau au fost legați de încercarea de lovitură de stat din 11 martie 1982, au fost duși la Fortul Zeelandia (sediul central al lui Bouterse), torturați și împușcați.

Revenind la Brunswijk, acesta a fost ales președinte al parlamentului pe 29 iunie 2020, iar după două săptămâni a devenit vicepreședintele țării.

Republica Surinam este situată pe coasta de nord a Americii de Sud, mărginită la nord de Oceanul Atlantic, la est de Guyana Franceză, la sud de Brazilia și la vest de Guyana, fiind una dintre cele mai mici țări din America de Sud.

ADVERTISEMENT