News

Victimă din Colectiv, apel disperat după explozia de la Crevedia: ”Spitalele sunt tot nepregătite”

Alexandra Furnea, victimă a incendiului de la Colectiv, a lansat un semnal de alarmă către autorități, să nu mai repete greșelile și în cazul exploziei de la Crevedia.
27.08.2023 | 11:55
Victima din Colectiv apel disperat dupa explozia de la Crevedia Spitalele sunt tot nepregatite
Zeci de pacienți au ajuns la spital, după explozia de la Crevedia. Unii dintre aceștia vor merge în străinătate / Foto: Sabin Sirstoveanu / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

La aproape opt ani de la tragedia de la Colectiv, istoria pare să se repete. Explozia de la Crevedia s-a soldat cu un mort și 57 de răniți, însă autoritățile au de gestionat o situație extrem de complexă.

Ce a învățat România din tragedia de la Colectiv

În acest moment, fiecare oră contează pentru victimele exploziei de la Crevedia. În 2015, ezitarea și lipsa de apreciere corectă a situației, din partea autorităților, au dus la creșterea numărului morților în incendiul de la Colectiv. La bilanțul final, 65 de persoane erau decedate, iar alte 150 au fost rănite.

ADVERTISEMENT

Alexandra Furnea este una dintre victimele care au avut norocul să scape cu viață din infernul de la Colectiv, însă a simțit pe pielea ei slăbiciunile sistemului medical românesc.

Ea crede că singura șansă a răniților de la Crevedia este să fie transferați de urgență în străinătate, acolo au mult mai multe șanse să se vindece.

ADVERTISEMENT

Alexandra Furnea: ”Nu lăsați răniții să moară”

„Să nu credeți vreo clipă că acum avem tot ce ne trebuie. Nu avem. Spitalele tot nepregătite sunt, iar nosocomialele continuă să ucidă. Dragi autorități, stimați miniștri, dați-le marilor arși de la Crevedia șansa pe care ne-ați refuzat-o nouă.

Nu îi lăsați și pe ei să moară, ca să ascundeți neputințele sistemului medical, devastat de corupție, și ca să vă protejați funcțiile. Transferați-i în străinătate acum, nu peste o săptămână.

ADVERTISEMENT

Cerșiți, dacă este necesar, locuri. Implorați-i să ne primească răniții. Dovediți că România a învățat ceva din Colectiv”, a scris Alexandra Furnea pe contul ei de Facebook.

Șanse mici pentru pacienții care nu sunt transferați în străinătate

La opt ani de la incendiul de la Colectiv, România continuă să ducă lipsă de un spital pentru mari arși. Pe hârtie, trei astfel de unități sunt prevăzute să fie inaugurate până în anul 2025, la București, Timișoara și Târgu Mureș.

ADVERTISEMENT

Până atunci singura șansă a pacienților care se tratează în România este să prindă un loc în unități specializate pentru tratamentul pacienților critici, cu arsuri severe. Acestea variază între 2 și 10, în funcție de spital.

ADVERTISEMENT
Tags: