News

Victor Babiuc a murit. Fostul ministru al apărării din guvernarea CDR avea 84 de ani

Fostul ministru al apărării din timpul guvernării CDR, Victor Babiuc, a încetat din viață sâmbătă, potrivit unui fost coleg de partid
26.02.2023 | 14:55
Victor Babiuc a murit Fostul ministru al apararii din guvernarea CDR avea 84 de ani
Victor Babiuc a murit la vârsta de 84 de ani. Sursa foto: Agerpres
ADVERTISEMENT

Anunțul decesului fostului ministru și deputat, Victor Babiuc, a fost făcut de către scriitorul Radu F. Alexandru, fostul său coleg de partid, cel care a amintit și de condamnarea primită de către acesta într-un celebru dosar de corupție.

Victor Babiuc, decedat la vârsta de 84 de ani

Victor Babiuc, născut în data de 3 aprilie 1938, a fost primul ministru de justiție al României de după Revoluție, între 1990 și 1991, fiind apoi ministru de interne între anii 1991 și 1992. Acesta a rămas cunoscut totuși pentru mandatul său în fruntea Ministerului Apărării în timpul guvernării CDR, între 1996 și 2000.

ADVERTISEMENT

Anunțul decesului lui Victor Babiuc a fost făcut de către scriitorul Radu F. Alexandru, fost coleg de partid, cel care a amintit în acest anunț și de condamnarea primită de către Babiuc în mai 2013 în celebrul dosar privind schimbul de terenuri între MApN și omul de afaceri George Becali.

„Azi, 25.02.2023, a încetat din viață prof.univ.dr. VICTOR BABIUC. A fost una din personalitățile de marcă ale vieții politice a României post decembriste: ministru Justiției, ministru de Interne, ministru Apărării, președinte al Camerei de Comerț a Românei. În toate înaltele demnități care i-au fost încredințate Victor Babiuc a probat un profesionalism și o rigoare ireproșabile. A fost întotdeauna un om al dialogului, a respectat pe toată lumea și a avut întotdeauna ușa deschisa pentru cei care au apelat la el.

ADVERTISEMENT

Executarea unui ordin primit pe cale ierarhica, in timpul mandatului de ministru al Apărării, i-a adus peste ani o nedreaptă condamnare penală, pe care Dumnezeu nu i-a mai lăsat timpul să o îndrepte în justiție.

Toți cei care l-au cunoscut îi vor păstra, cu siguranță, amintirea unui om exemplar, cu calități intelectuale, morale și sufletești de necontestat. Ne-a legat o strânsă prietenie de peste 30 de ani și pierderea lui o resimt cu o imensă durere. Dumnezeu să te odihnească în pace, dragul meu Victor, și să dea sufletului tău liniștea de care atât de multă vreme ai fost vitregit”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Victor Babiuc a avut patru mandate de deputat în perioada 1990-2004, fiind membru al al Frontului Salvării Naționale, condus de Ion Iliescu, deputat FSN (1990-1992), vicepreședinte al Partidului Democrat (1995) și membru PNL (2000).

Scandalurile care i-au marcat cariera

Unul din scandalurile cu care a fost asociat fostul ministru este cel al băncii Bankcoop, banca deținută majoritar de frații Păunescu și condusă de președintele Alexandru Dinulescu, ce avea să dea faliment în februarie 2000 – deși banca avea peste 200 de filiale și peste 600.000 de depunători.

ADVERTISEMENT

Banca avea să dea faliment din cauza creditelor neperformante acordate de fostul președinte mai multor firme deținute de către rude și colegi din bancă. În anul 1999 presa avea să scrie că Victor Babiuc făcea parte de un an din consiliul de administrație al Bankcoop, iar ca urmare, după câteva zile acesta și-a dat demisia din conducerea băncii.

Mult mai cunoscut este episodul din 2013, atunci când Victor Babiuc era condamnat de către Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată în dosarul schimbului de terenuri dintre omul de afaceri Gigi Becali şi MApN. Procurorii anticorupție au susținut atunci că în perioada 1996-1999, Ministerul Apărării a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali, iar statul român a fost prejudiciat, potrivit anchetatorilor, cu suma totală de 900.000 de dolari. Practic, în iunie 1999 a primit 20,9 ha deținute de UM 01847 în Pipera în schimbul a 21 ha pe care soții Luminița și Gigi Becali le dețineau în comuna Ștefăneștii de Jos.

Victor Babiuc a fost eliberat din închisoare în februarie 2014.

ADVERTISEMENT