După decizia pe fond, din mai 2018, joi, 28 decembrie 2023 a venit și verdictul final în dosarul Turceni – Rovinari în care apărea numele fostului premier al României, Victor Ponta.
În urmă cu aproape 6 ani, Victor Ponta, Dan Şova, Octavian Laurenţiu Graure şi Laurenţiu Ciurel primiseră decizii de achitare la instanţa de fond. Numele acestora apărea în celebrul dosar ”Turceni-Rovinari”. De notat că, în aceeași speță, Dumitru Cristea avea o condamnare de 4 ani cu executare.
Joi, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus definitiv achitarea fostului premier Victor Ponta, a fostului senator Dan Şova și a celorlalți trei inculpați. Așadar, și condamnarea lui Cristea a fost anulată.
”Înlătură dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală şi menţine achitarea inculpatului Ponta Victor-Viorel, în temeiul art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedură penală pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 26 Cod penal (1969) raportat la art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin. (2) Cod penal (1969) (Titlul V din rechizitoriu)”, se arată în minuta deciziei ÎCCJ, publicată joi.
La scurt timp după decizia ICCJ a venit o reacție din partea fostului premier. Victor Ponta a scris pe rețelele sociale că, după 8 ani de procese, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-au achitat pe toți cei cinci inculpați. Magistrații au stabilit că ”nu există fapte care să constituie infracțiuni”.
“După 8 ani de proces – 8 judecatori de la ICCJ au restabilit adevarul! Azi, Înalta Curte de Casație si Justiție a pronunțat decizia finala in faimosul dosar “Ponta – Șova” (dosarul care a dus, în 2015, la demisia mea din funcția de Președinte al PSD și, ulterior, din funcția de Prim Ministru): ACHITARE pentru toți cei 5 pentru că ‘nu există fapte care să constituie infracțiuni’”, a scris Ponta, într-un mesaj postat pe Facebook.
În aceeași postare, fostul premier a mai precizat că, prin acest dosar și prin demisia sa, a fost schimbată soarta sa, cât și “destinul politic al României”. “Îmi doresc ca asemenea abuzuri să nu se mai repete niciodată în Țara noastră”.
”Regret că Statul Român (adică noi toți) a plătit cheltuieli inutile de peste 1 milion de euro. E vorba de expertize, percheziții, magistrați, avocați etc., doar să justifice o acuzație evident neserioasă și netemeinică.
Nu am nicio așteptare și nicio dorință de revanșă față de autorii acestui dosar sau față de cei care au profitat politic. Nu vreau însă să uitam că, prin acest dosar și demisia impusă, a fost schimbată soarta mea, a multor alți oameni nevinovați și chiar destinul politic al României”, a precizat fostul premier.
Victor Ponta a fost trimis în judecată în septembrie 2015. Era acuzat de procurorii DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor.