Sport

Doliu în fotbalul feminin românesc. A murit una dintre cele mai importante jucătoare ale echipei naționale

Fotbalul feminin românesc este în doliu. A trecut în neființă Victorina Simion, una dintre cele mai importante jucătoare ale echipei naționale din anii 90.
25.02.2022 | 20:07
Doliu in fotbalul feminin romanesc A murit una dintre cele mai importante jucatoare ale echipei nationale
A murit fosta mare jucătoare, Victorina Simion. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fotbalul feminin românesc a primit o veste extrem de tristă. Miercuri, 23 februarie, s-a stins din viață, la 62 de ani Victorina Simion, una dintre cele mai reprezentative jucătoare care a îmbrăcat tricoul echipei naționale.

Fotbalul feminin românesc, în doliu. A murit Victorina Simion

Originară din Ploiești, aceasta a evoluat de-a lungul carierei pentru CFR Craiova, cu care a cucerit titlul în 1991 – 1992, când a fost desemnată și golghetera campionatului, datorită celor 60 de reușite, Coruna Câmpina și Sitespor Istanbul.

ADVERTISEMENT

De numele său se leagă, totodată, cele patru goluri marcate la primul meci din istoria echipei naționale de fotbal feminin a României. Se întâmpla pe 4 iunie 1990, în victoria categorică, scor 7-1, obținută în fața Italiei.

După retragere, Victorina Simion a antrenat echipa CFR-Gaz Metan Craiova și a acceptat ca o competiție studențească de fotbal feminin să îi poarte numele.

ADVERTISEMENT

Din februarie 2022 – Susține fotbalul feminin din CERURI!! Dumnezeu să o odihnească în pace!!!”, se arată în mesajul publicat pe pagina oficială de Facebook a clubului.

FRF regretă dispariția fostei internaționale

Federația Română de Fotbal transmite sincere condoleanțe familiei și apropiaților! Victorina Simion a îmbrăcat de 65 ori tricoul echipei naționale a României, în perioada 1990-1997, reușind și 57 de goluri sub tricolor.

ADVERTISEMENT

De-a lungul carierei sale, Victorina Simipn a evoluat în Divizia A, la CFR Craiova, fiind golgheterul campionatului în sezonul 1991/1992 (60 goluri înscrise). Aceasta a rămas în permanență alături de fotbalul feminin românesc, înființând la nivel local, în Craiova, Cupa Victorina Simion”, a transmis Federația Română de Fotbal.

„La noi nimeni nu bagă bani în fotbalul feminin”

Cu ani în urmă, Victorina Simion deplângea soarta fotbalului feminin românesc și vorbea despre dificultățile cu care se confruntau jucătoarele noastre, spre deosebire de cele în care acest sport era deja extrem de dezvoltat.

ADVERTISEMENT

Pe vremea mea, antrenorii de la fotbal feminin luau fete care făcuseră alte sporturi. Acum nu se mai face sport şi vă daţi seama cum e să iei o fată care nu a făcut sport deloc să facă fotbal.

Țările cu fotbal feminin dezvoltat au jucătoare cu talie. Acestea au un sistem bine pus la punct şi selecţionate naţionale puternice începând cu vârsta de 15 ani.

La noi nimeni nu bagă bani în fotbalul feminin, deşi echipa campioană merge în Liga Campionilor şi primeşte şi bani de la UEFA”, spunea, cu ani în urmă, fosta mare jucătoare.

ADVERTISEMENT