News

Video. Centrul Greciei, devastat de furtuni. Inundaţii cumplite, valurile uriaşe au dus maşinile în mare

Furtunile au făcut prăpăd în Grecia, un bărbat pierzându-şi viaţa, iar altul fiind dat dispărut în zona Volos. Vremea rea va mai continua cel puţin 48 de ore.
05.09.2023 | 18:30
Video Centrul Greciei devastat de furtuni Inundatii cumplite valurile uriase au dus masinile in mare
După incendii, Grecia este acum măturată de inundaţii Foto: prototherma.gr
ADVERTISEMENT

Furtuna Daniel a provocat haos în mai multe părți ale Greciei. Între altele, au fost grav afectate stațiunea Agios Ioannis, numită și “Giuvaerul Pelionului”, unde cantitatea de apă căzută a fost atât de însemnată încât mai multe maşini au fost luate de torenţi şi duse în largul mării.

Un bărbat de 42 de ani a fost luat de ape cu tot cu maşină

Vicepreședintele unui sindicatului hotelier, Vasilis Karaulanis, a scris pe Facebook că zona a rămăs fără electricitate și conexiune la telefonie, în timp ce nivelul apei în case și hoteluri a depășit 1,5 metri. “În Agios Ioannis Pelion este o problemă gravă, râurile s-au umflat și au intrat în hoteluri, iar nivelul apei crește periculos, peste 1,5 metri. Hotelurile sunt pline de turiști, pagubele sunt uriașe, telefoanele nu funcţionează, curentul este oprit. Vă rugăm să anunţați imediat pompierii”, este unul dintre mesajele scrise de acesta.

ADVERTISEMENT

De altfel, cel puțin o persoană a murit în zona Volos, iar o persoană este dispărută după ce ploaia nu a încetat să cadă ore în șir. Victima este un crescător de vite, în vârstă de 51 de ani, care a fost strivit de un zid ce s-a prăbuşit în timpul ploii torenţiale.

De asemenea, un bărbat de 42 de ani este dat dispărut, după ce maşina lui a fost luată de ape. “Fiul său a ieşit din maşină, dar tatăl a fost luat de ape şi în acest moment este în desfăşurare o operaţiune de căutare”, a declarat un şef al pompierilor.

ADVERTISEMENT

În următoarele ore valul de vreme rea, cu furtuni puternice, este de așteptat să lovească coastele staţiunilor Pieria, Paralia Katerini până la plajele din Platamonas, Imathia și partea de sud a peninsulei Halkidiki. Ploi abundente vor fi şi în Evia și Kardiţa, în timp ce la noapte sunt așteptate fenomene meteorologice extreme și în Attica (în nord și vest), în Peloponez, Messinia și Laconia.

În ceea ce priveşte Tesalia, condițiile fenomenelor meteorologice extreme din această regiune au fost înregistrate de meteorologul francez Nachel Belgerze, care încă de luni, într-o serie de postări, prezentase prognoze bazate pe modele elvețiene, conform cărora precipitațiile de aici sunt de așteptat să fie fără precedent pentru Europa.

ADVERTISEMENT

Într-un videoclip postat pe Twitter de meteorolog sunt arătate drumurile din Tesalia la un interval de numai 45 de minute, schimbarea fiind foare rapidă după o cantitate mare de ploaie care a acoperit o zonă largă și a provocat ulterior inundații grave.

“Toți ochii sunt ațintiți asupra a ceea ce pare să se transforme într-o inundație majoră în Tesalia, centrul Greciei. Toate modelele prognozează cantităţi foarte mari de apă pentru marți. În unele zone se poate ajunge la 500 mm în 48 de ore”, a scris meteorologul francez, care este specializat, după cum precizează pe site-ul personal, în fenomene meteorologice extreme. El a mai declarat că este deosebit de îngrijorat cu privire la prognoza pentru următoarele 48 de ore.

ADVERTISEMENT

Meteorologul a mai adăugat că dacă se vor verifica previziunile cu privire la cantitatea de apă estimată de elvețieni că va cădea în regiune, vom fi martorii unei situaţii despre care el nu-și amintește „să fi mai întâmplat în Europa”.

ADVERTISEMENT