News

Video. Fermierii moldoveni au blocat Vama Leușeni – Albița. ”Până nu vine Maia cu toată banda ei aici nu se deblochează”

Tensiuni peste Prut, acolo unde fermierii moldoveni au blocat Vama Leușeni - Albița. Protestatarii cer ca Maia Sandu să vină la fața locului.
12.02.2024 | 16:56
Video Fermierii moldoveni au blocat Vama Leuseni  Albita Pana nu vine Maia cu toata banda ei aici nu se deblocheaza
Fermierii moldoveni blocat Vama Leuşeni Albiţa. Sursa foto: Facebook / Liviu Vovc
ADVERTISEMENT

Fermierii moldoveni au ieșit și ei în stradă și au blocat Vama Leuşeni – Albița. Oamenii sunt nemulțumiți de politicile duse de guvernul de la Chișinău. Aceștia cer și demisii.

Fermieri moldoveni au blocat Vama Leuşeni – Albița

În cursul zilei de luni, 12 februarie, punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița a fost blocat de către fermierii care organizează o acțiune de protest. De la ora 14.00, vama din această parte a Republicii Moldova este blocată de fermieri, anunță Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) de peste Prut.

ADVERTISEMENT

Dată fiind această situație, autoritățile le recomandă persoanelor care pleacă spre România, sau dinspre țara vecină, să aleagă trasee alternative. ”În contextul protestelor organizate de fermieri, accesul către şi dinspre punctul de trecere a frontierei Leuşeni a fost întrerupt.

Circulaţia vehiculelor este blocată, iar echipele comune ale Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului de Poliţie Hânceşti şi Inspectoratului Naţional de Securitate Publică sunt prezente pentru a menţine ordinea publică şi a restabili fluxul în trafic”, se arată într-un comunicat publicat de IGP din Republica Moldova, citat de NewsMaker.

ADVERTISEMENT

Cei de la poliție îi avertizează pe protestatari. ”Amintim fermierilor că prin aceste acțiuni îngrădesc dreptul cetățenilor la libera deplasare și solicităm să se țină cont de acest fapt”, mai precizează IGP.

Cetățenilor afectați de acest protest li se recomandă să opteze pentru alternativele disponibile. E vorba de punctele de frontieră de la Sculeni, Costeşti sau Leova-Bumbăta.

ADVERTISEMENT


Recent, în contextul protestelor care durează deja de cinci zile și se extind, Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova a solicitat inițierea de urgență a unui dialog eficient cu Guvernul și Parlamentul. Oamenii spun că sunt în prag de faliment și cer demisia ministrului agriculturii și industriei alimentare.

Fermierii cer discuții directe cu Maia Sandu

Sergiu Stefanenco, unul dintre liderii fermierilor, a publicat un videoclip pe Facebook de pe traseul care duce spre vama Leuşeni, unde are loc protestul. El spune că vama de la Leuşeni nu va fi deblocată până când conducerea de vârf a țării nu va veni la discuții cu manifestanții.

ADVERTISEMENT


”Vama Leuşeni este blocată. Până nu vine Maia cu toată banda ei aici nu se deblochează. Ăsta-i protestul fermierilor. Fermierii supăraţi au blocat vama Leuşeni. Aşteptăm conducerea ţării să reacţioneze.

Stimaţi cetăţeni, ne cerem scuze şi vă rugăm să folosiţi alte puncte de trecere a frontierei. Solicităm să vină la discuţii prim-ministrul Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului şi doamna Maia Sandu”, a spus acesta în video.

ADVERTISEMENT