News

Fermierii și transportatorii încheie protestele. Acord cu premierul Marcel Ciolacu

Protestele inițiate de fermierii și transportatorii din România se încheie. Un acord a fost semnat, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu.
02.02.2024 | 18:15
Fermierii si transportatorii incheie protestele Acord cu premierul Marcel Ciolacu
Guvernul anunță că protestele declanșate în ianuarie de fermierii și transportatorii români se încheie. Acord cu premierul Marcel Ciolacu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După mai bine de trei săptămâni, fermierii și transportatorii încheie protestele masive declanșate în mai multe județe ale țării. Vineri, aceștia au ajuns la un acord cu premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul anunță că protestele declanșate în ianuarie de fermierii și transportatorii români se încheie. Acord cu premierul Marcel Ciolacu

Pe 9 ianuarie, fermierii români anunțau că iau în calcul organizarea unor proteste ample, la nivel național, cât mai urgent. Aceștia spuneau că situația financiară dificilă îi determină pe producătorii agricoli din România să urmeze modelul omologilor din Germania.

ADVERTISEMENT

La doar o zi distanță, pe 10 ianuarie, centura Capitalei era blocată de mai multe camioane. Practic, începeau protestele la nivel național ale fermierilor și transportatorilor români.

Acum, după mai bine de 20 de zile, mișcările de stradă se încheie. Conform unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul Marcel Ciolacu și reprezentanții fermierilor și transportatorilor au semnat vineri, la Palatul Victoria, un acord prin care să se pună capăt de îndată acțiunilor de protest.

ADVERTISEMENT

”Premierul i-a invitat pe reprezentanții fermierilor și transportatorilor, care protestează la Afumați, la o nouă rundă de discuții, la sediul Guvernului. Acordul semnat prevede ca luni, 5 februarie, prin decizia prim-ministrului Marcel Ciolacu, să se constituie un Comitet interministerial, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care să analizeze și să găsească cele mai bune soluții pentru revendicările protestatarilor”, se arată în comunicatul de presă al Executivului.

Aceste comitet va fi format din reprezentanți ai ministerelor de resort și ai fermierilor și transportatorilor. Ulterior, fiecare ministru va desemna câte un secretar de stat din subordinea sa, care să facă parte din comitet, și să gestioneze problemele semnalate.

ADVERTISEMENT

Spețele concrete care privesc un singur domeniu, vor fi gestionate la nivelul ministerului de resort, împreună cu partenerul social. Scopul Comitetului este soluționarea revendicărilor agricultorilor și transportatorilor și redactarea unor propuneri de soluții concrete pentru sectoarele economice în discuție.

În baza acestui acord, semnat din partea Guvernului de către șeful Executivului, Marcel Ciolacu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu, și consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Daniel Botănoiu, reprezentanții protestatarilor vor încheia acțiunile de protest. Atât în Capitală, cât și în teritoriu”, anunță Guvernul.

ADVERTISEMENT

Fermierii confirmă acordul cu Guvernul

Dănuț Andruș, fermier din Botoșani, unul dintre reprezentanții agricultorilor protestatari, a prezentat, vineri, acordul încheiat între reprezentanții protestatarilor din domeniul agricol și al transporturilor și reprezentanții Guvernului României.

Fermierii transportatorii încheie protestele
Fermierii transportatorii încheie protestele. Sursa foto: newsbucovina.ro / Hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT