News

Video. Imagini spectaculoase cu erupţia vulcanului Marapi. 11 alpinişti au murit şi 12 sunt dispăruţi, după explozia bruscă

Un vulcan din Sumatra de Vest a început brusc să arunce coloane mari de fum la o înălțime de peste 3.000 de metri, iar nori de cenușă fierbinte s-au răspândit pe kilometri în jur.
04.12.2023 | 18:00
Video Imagini spectaculoase cu eruptia vulcanului Marapi 11 alpinisti au murit si 12 sunt disparuti dupa explozia brusca
Vulcanul Marapi a ucis cel puţin 11 alpinişti la ultima sa erupţie
ADVERTISEMENT

După erupţia violentă a vulcanului Marapi din Indonezia, au fost găsite cadavrele a 11 alpinişti, iar salvatorii caută în prezent alte 12 de persoane dispărute.

Evacuarea unui cadavru de pe vulcan durează între 4 și 6 ore

Vulcanul din vestul Sumatrei a aruncat coloane mari de fum la o înălțime de peste 3.000 de metri, iar nori de cenușă fierbinte s-au răspândit pe kilometri în jur, relatează AP, care adaugă că satele și orașele din apropiere sunt acoperite cu tone de cenușă vulcanică.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 75 de alpinişti se aflau sâmbătă în drum spre acest munte înalt de 2.900 de metri, când erupţia a început brusc şi i-a prins ca într-o capcană, în timpul ascensiunii. Opt dintre cei salvați au fost duşi la spital cu arsuri, iar unul cu un membru rupt, a declarat Hari Agustian, un oficial al Agenției locale de Căutare și Salvare din Padang, capitala provinciei.

Șeful Agenției de Căutare și Salvare Sumatra de Vest, Abdul Malik, a declarat că salvatorii au găsit corpurile celor 11 alpiniști luni dimineață, în timp ce îi căutau pe cei dispăruți și că au reușit să salveze încă trei alpiniști.

ADVERTISEMENT

“Am continuat căutarea celor 12 alpinişti dispăruţi. Nu am decis deocamdată dacă să oprim operaţiunea pe timpul serii”, a declarat Jodi Haryawan, purtător de cuvânt al echipelor de căutare şi salvare.

Acesta mai spune că este nevoie de 4-6 ore pentru evacuarea unui singur cadavru de pe vulcan, astfel de misiuni fiind foarte dificile. Luni, 49 de alpinişti au fost evacuaţi din zonă şi mulţi dintre ei au primit tratament medical împotriva arsurilor.

ADVERTISEMENT

Autorităţile indoneziene au crescut nivelul de alertă şi le-au interzis localnicilor să se apropie la o distanţă mai mică de 3 kilometri de craterul vulcanului. Înregistrările video arată un nor uriaş de cenuşă răspândindu-se pe cer, iar numeroase maşini şi drumuri sunt acoperite de cenuşă.

O mică erupţie care s-a produs luni dimineaţă a dus la suspendarea temporară a operaţiunilor de căutare pentru câteva ore. Acea erupţie a aruncat în aer cenuşă vulcanică până la înălţimea de 800 de metri.

ADVERTISEMENT

Marapi este unul dintre cei mai activi vulcani de pe insula Sumatra, iar cea mai recentă erupţie mortală a sa a avut loc în aprilie 1979, când au fost ucişi 60 de oameni.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori