News

Video. Povestea fabuloasă a Conacului Maican din Varlaam, o bijuterie arhitecturală lăsată în paragină de autorităţi

România, țara care și-a lăsat monumentele istorice în paragină. O clădire superbă zace în paragină în județul Buzău. Este vorba despre Conacul Maican din Varlaam
11.12.2021 | 19:33

România este o țară frumoasă, dar cu multe monumente istorice care zac în paragină din cauza lipsei de atenție a celor care ne conduc. Printre ele se află și conacul Maican din Varlaam, comuna Gura Teghii, din județul Buzău.

Conacul Maican este un monument de arhitectură construit în stil brâncovenesc în anul 1903. La acesta au lucrat meșteri italieni care au reușit să facă o clădire superbă cu priveliște la confluența râurilor Bâsca Mică și Bâsca Mare și la munții care stăjuiesc localitatea. Conacul este construit din piatră, frumos ornamentată. În prezent însă clădirea se degradează pe zi ce trece și ar putea ajunge în câțiva ani chiar la prăbușire.

ADVERTISEMENT

Bijuteria arhitecturală este proprietatea Academiei Române, cei de la Primăria Gura Teghii au încercat să-l ia și să-l consolideze din bani europeni, dar momentan nu s-a ajuns la niciun consens și clădirea zace în paragina pe care o vedeți în aceste imagini.

Pe vremea comuniștilor, conacul a fost naționalizat și transformat în Dispensar medical.

În 84 țin minte că avea statut de dispensar, funcționa în două săli, era în stadiu bun. Erau îngrijite sălile, era un hol mare, era foarte frumos. A fost și maternitate acolo. Dar după Revoluție a fost lăsat în paragină”, ne-a declarat Aurelia Jupială, propritară a unei stâne în Gura Teghii.

ADVERTISEMENT

Conacul Maican, singurul monument istoric de pe raza comunei din județul Buzău

Conacul Maican este singurul monument istoric de pe raza localității Gura Teghii din județul Buzău, un paradis nedescoperit de către majoritatea turiștilor români. Situat la 530 m altitudine, satul Varlaam este superb pentru turiștii care caută liniște și descoperirea peisajelor pitorești de altădată.

Întreaga comună este plină de punți suspendate peste râul Bâsca. Din satul Varlaam se pleacă și spre Vârful Penteleu, aflat la 1772 m sau la observatorul montan ”Frăția neamului românesc”, construit pe Vârful Giurgiu, la cota 1435, locul în care se întâlnesc cele trei provincii ale țării: Moldova, Muntenia și Transilvania. De aici se poate zări Moldova la nord și nord-est, Transilvania, la vest și Muntenia la sud.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Dimitrie Dumitrescu Maican și cum a dobândit conacul

Dimitrie Dumitrescu Maican s-a născut în anul 1843 și este fratele lui Nicolae Dumitrescu Maican, cel recunoscut ca fondatorul Marinei Militare Române. Dimitrie este prezentat în zilele noastre ca un om întreprinzător, implicat în turismul buzoian din acea vreme. Localitatea Varlaam era cunoscută în epocă pentru tratarea tuberculozei. Acolo se înființase de puțin timp stațiunea Bâsca-Penteleu, în jurul hotelului lui Borănescu care era renumit pentru restaurantul său cu orchestră.

Dimitrie Dumitrescu Maican a urmat Școala Militară de Ofițeri în București pe care a absolvit-o în 1864 ca șef de promoție și a fost imediat înaintat sublocotenent în Regimentul de artilerie. A fost avansat locotenent la 2 octombrie 1867, căpitan în 1870, maior în 1874, locotenent-colonel în 1877 și colonel în 1882.

ADVERTISEMENT

A îndeplinit funcții militare importante precum comandant al Școlii de Ofițeri, comandant al Școlii Speciale de Artilerie, comandant al Regimentului 6 Artilerie și comandant al Brigăzii 2 Artilerie, aceasta fiind ultima sa funcție pe care a avut-o pentru că a fost implicat într-un scandal imens de corupție în urma căruia au fost implicați mai mulți fenerali și care a dus chiar la demisia guvernului condus de Ion C. Brătianu.

A făcut rost de bani pentru conac în urma unui scandal imens de corupție

Dimitrie Dumitrescu Maican este descris de C. Bacalbașa ca un om rău care nu cunoște iertarea și este învinuit că l-a atrans în scandal și pe fratele său, Nicolae, considerat fondatorul Marinei Militare Române. Aceștia au fost acuzați de corespondență pentru furnituri militare cu un cetățean american pe nume Broadwel și însușirea unor sume necuvenite de bani.

Cu acești bani a cumpărat de la Sofia Solomon, fostă Ghica, precum și de la Ștefan Borănescu, drepturile indivize de codevălaș pentru circa 24.000 de hectare de pădure din zona Nehoiu-Buzău, adică fix în zona unde a construit conacul Maican din Varlaam, care se află astăzi în paragină. Acesta a fost condamnat la 1 an și trei luni de închisoare și pierderea gradului militar. În schimb, fratele său, Nicolae, a fost grațiat de regele Carol I.

ADVERTISEMENT