News

Video. Record de viteză pe calea ferată din România: o locomotivă a atins 210 km/h

CFR Călători anunță un record de viteză pe calea ferată din România. O locomotivă a atins 210 km/h. Unde s-a întâmplat asta.
09.06.2023 | 13:17
Video Record de viteza pe calea ferata din Romania o locomotiva a atins 210 kmh
CFR anunță un record de viteză pe calea ferată. O locomotivă a atins 210 km / h. Sursa foto: captură YouTube / CFR Călători / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Record de viteză pe calea ferată din România: o locomotivă a atins 210 km/h. Unde a avut loc această veritabilă ”minune”. Anunțul reprezentanților CFR Călători.

CFR anunță un record de viteză pe calea ferată. O locomotivă a atins 210 km/h

În România, întârzierile pe calea ferată au devenit, din păcate, o normalitate. Trenurile au o viteză de deplasare incomparabilă cu ceea ce se întâmplă în statele dezvoltate ale lumii din Europa, America sau Asia.

ADVERTISEMENT

Statisticile spun că trenurile românești de pasageri au o viteză medie de doar 45 km/h. Cu toate acestea, există și excepții, e adevărat, deocamdată la nivel de teste.

Recent, în centrul de testări de la Făurei, unde au avut loc lucrări de reparații, o locomotivă a atins 210 km/h, anunță cei de la CFR SA. La noi în țară, trenurile au mai atins de câteva ori în trecut viteze de peste 200 km/h la Făurei, dar și pe linia București – Ploiești. S-a întâmplat doar cu trenuri de test.

ADVERTISEMENT

”CFR SA a desfășurat în perioada 2 mai – 7 iunie 2023, cu personalul specializat al SRCF Galați, lucrările de reparații la suprastructura feroviară și instalațiile aferente liniei de contact pe Inelul Mare Făurei (13,7 km).

Joi (n.r. 8 iunie 2023) s-a efectuat cursa de probă cu o locomotive a operatorului național de transport feroviar de călători, care a atins viteză maximă de circulație de 210 km/h, un nou record de viteză stabilit pe Inelul Mare de la Făurei, din cadrul Centrului de Testări Feroviare”, notează CFR Călători, citat de ClubFeroviar.ro.

ADVERTISEMENT

Lucrările de reparații de la Făurei au constat în:

  •  înlocuire traverse
  •  buraj, nivelare longitudinală/transversală și ripaj pe toată lungimea Inelului Mare (13,7 km)
  •  profilare prismă de balast pe toată distanță de 13,7 km
  •  verificarea şi reglarea geometriei liniei de contact (zig zag faţă de axul căii ferate, înăltime faţă de nivelul superior al căii de rulare) la un număr de 276 de stâlpi LC
  •  lucrări de reparaţie a cablului colector între stâlpii SBC
  •  lucrări de reglare a pendulelor antivânt la 176 stâlpi SBC

Care este viteza maximă a trenurilor în rețeaua feroviară existentă

În prezent, viteza maximă a trenurilor de călători din România este de 160 km/h. Aceasta se atinge doar pe o lungime de aprox. 300 km., Magistrala București-Constanța și tronsoane modernizate de la Sighișoara la Arad- Curtici.

ADVERTISEMENT

De notat că magistralele M 100 Craiova-Caransebeș-Arad și M 300 Cluj-Oradea se reabilitează tot pentru viteza maximă de 160 km/h. Doar câteva segmente permit 140 km/h: Chitila – Brazi și Buda – Florești Prahova, Sighișoara – Blaj, zone de pe sectorul Alba Iulia – Simeria și zone de la granița cu Ungaria (pe lângă Curtici și Arad).

ADVERTISEMENT