News

Video. Record de viteză pe calea ferată din România: o locomotivă a atins 210 km/h

CFR Călători anunță un record de viteză pe calea ferată din România. O locomotivă a atins 210 km/h. Unde s-a întâmplat asta.
09.06.2023 | 13:17
Video Record de viteza pe calea ferata din Romania o locomotiva a atins 210 kmh
CFR anunță un record de viteză pe calea ferată. O locomotivă a atins 210 km / h. Sursa foto: captură YouTube / CFR Călători / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Record de viteză pe calea ferată din România: o locomotivă a atins 210 km/h. Unde a avut loc această veritabilă ”minune”. Anunțul reprezentanților CFR Călători.

CFR anunță un record de viteză pe calea ferată. O locomotivă a atins 210 km/h

În România, întârzierile pe calea ferată au devenit, din păcate, o normalitate. Trenurile au o viteză de deplasare incomparabilă cu ceea ce se întâmplă în statele dezvoltate ale lumii din Europa, America sau Asia.

ADVERTISEMENT

Statisticile spun că trenurile românești de pasageri au o viteză medie de doar 45 km/h. Cu toate acestea, există și excepții, e adevărat, deocamdată la nivel de teste.

Recent, în centrul de testări de la Făurei, unde au avut loc lucrări de reparații, o locomotivă a atins 210 km/h, anunță cei de la CFR SA. La noi în țară, trenurile au mai atins de câteva ori în trecut viteze de peste 200 km/h la Făurei, dar și pe linia București – Ploiești. S-a întâmplat doar cu trenuri de test.

ADVERTISEMENT

”CFR SA a desfășurat în perioada 2 mai – 7 iunie 2023, cu personalul specializat al SRCF Galați, lucrările de reparații la suprastructura feroviară și instalațiile aferente liniei de contact pe Inelul Mare Făurei (13,7 km).

Joi (n.r. 8 iunie 2023) s-a efectuat cursa de probă cu o locomotive a operatorului național de transport feroviar de călători, care a atins viteză maximă de circulație de 210 km/h, un nou record de viteză stabilit pe Inelul Mare de la Făurei, din cadrul Centrului de Testări Feroviare”, notează CFR Călători, citat de ClubFeroviar.ro.

ADVERTISEMENT

Lucrările de reparații de la Făurei au constat în:

  •  înlocuire traverse
  •  buraj, nivelare longitudinală/transversală și ripaj pe toată lungimea Inelului Mare (13,7 km)
  •  profilare prismă de balast pe toată distanță de 13,7 km
  •  verificarea şi reglarea geometriei liniei de contact (zig zag faţă de axul căii ferate, înăltime faţă de nivelul superior al căii de rulare) la un număr de 276 de stâlpi LC
  •  lucrări de reparaţie a cablului colector între stâlpii SBC
  •  lucrări de reglare a pendulelor antivânt la 176 stâlpi SBC

Care este viteza maximă a trenurilor în rețeaua feroviară existentă

În prezent, viteza maximă a trenurilor de călători din România este de 160 km/h. Aceasta se atinge doar pe o lungime de aprox. 300 km., Magistrala București-Constanța și tronsoane modernizate de la Sighișoara la Arad- Curtici.

ADVERTISEMENT

De notat că magistralele M 100 Craiova-Caransebeș-Arad și M 300 Cluj-Oradea se reabilitează tot pentru viteza maximă de 160 km/h. Doar câteva segmente permit 140 km/h: Chitila – Brazi și Buda – Florești Prahova, Sighișoara – Blaj, zone de pe sectorul Alba Iulia – Simeria și zone de la granița cu Ungaria (pe lângă Curtici și Arad).

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă...
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă cu marele actor
Băsescu a dat politica pe activism social. Fostul președinte a devenit ong-ist
Băsescu a dat politica pe activism social. Fostul președinte a devenit ong-ist
BOMBA anului în showbiz! Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! „Nu mai are...
BOMBA anului în showbiz! Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! „Nu mai are sens să ne mai facem de râs în faţa României!”
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie