News

Video. Rusia susține că a interceptat zeci de bombe ascunse în icoane. Ar fi fost trimise din Ucraina prin România

Rusia anunță că a confiscat bombe ascunse în icoane. FSB-ul susține că ar fi fost trimise din Ucraina prin țara noastră.
02.04.2024 | 15:33
Video Rusia sustine ca a interceptat zeci de bombe ascunse in icoane Ar fi fost trimise din Ucraina prin Romania
Rusia susține că a interceptat zeci de bombe ascunse în icoane. colaj Fanatik/ Foto captură X
ADVERTISEMENT

Rusia susține că a interceptat zeci de bombe ascunse în icoane, potrivit unui anunț al Serviciului Federal de Securitate. Aproape 30 de dispozitive explozive ucrainene ar fi ajuns de la Kiev pe teritoriul Moscovei.

Rusia spune că a confiscat bombe ascunse în icoane, venite din Ucraina prin România

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) mai spune că bombele ascunse în icoane ortodoxe ar fi fost trimise prin țări europene. Mai exact, traseul urmat ar fi fost Ucraina – România – Ungaria – Slovacia – Polonia – Lituania – Letonia – Rusia.

ADVERTISEMENT

Pe lângă icoanele respective, au fost descoperite și alte obiecte bisericești. În total, FSB-ul a confiscat 70 de kilograme de explozibili și 91 de detonatoare, se arată într-un comunicat de presă, transmis de agenția de presă de stat, TASS.

De altfel, într-un videoclip făcut public de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei se pot observa presupusele dispozitive explozive. Autoritățile susțin că acestea „erau gata să fie folosite”.

ADVERTISEMENT

„În timpul inspecției unei mașini de către ofițerii FSB rus la punctul de control auto internațional ‘Ubylinka’ (n.r. din regiunea Pskov, la granița dintre Rusia și Letonia), explozibili de fabricație străină au fost găsite într-un lot de icoane ortodoxe și obiecte bisericești importate în Federația Rusă din Ucraina”, a anunțat FSB.

Ulterior, Serviciul de Securitate al Rusiei a transmis că o persoană a fost reținută. Este vorba despre un bărbat. Acesta riscă până la 10 ani de închisoare pentru „transportare ilegală a explozibilor și dispozitivelor explozive peste granița Federației Ruse de către un grup organizat de persoane)”.

ADVERTISEMENT

„Toți complicii la infracțiune vor fi trecuți pe lista de urmăriți”

Reprezentanții centrului de expertiză criminalistică și Ministerului de Interne spun că bombele interceptate ar fi fost suficiente pentru a arunca în aer o clădire cu cinci etaje. Astfel, FSB susține că a evitat un nou „atac terorist”.

Biserica Ortodoxă Rusă a catalogat drept „blasfemie” presupusa introducere a icoanelor, în care se aflau explozibili, în Moscova. De altfel, FSB a adăugat că toți cei responsabili, „inclusiv cetățenii străini”, vor fi urmăriți penal.

ADVERTISEMENT

„Toți organizatorii și complicii la infracțiune, inclusiv cetățenii străini, vor fi trecuți pe lista de urmăriți și urmăriți penal în conformitate cu legislația rusă”, a adăugat FSB.

 

ADVERTISEMENT