News

Fenomen meteo periculos pe Marea Neagră. O tornadă a speriat oamenii – Video

Locuitorii orașului Soci, din Rusia, au surprins o tornadă în Marea Neagră, în apropiere de țărm. Nu au fost raportate victime pentru că tornada a scăzut în intensitate și oamenii s-au adăpostit la timp.
26.06.2022 | 15:55
Fenomen meteo periculos pe Marea Neagra O tornada a speriat oamenii  Video
Tornadă la Soci, surprinsă de turiști. Foto: Captură Youtube
ADVERTISEMENT

Turiștii curajoși aflați pe plajă au filmat tromba uriașă care se îndrepta cu repeziciune spre uscat. Tornada nu a provocat victime sau pagube materiale, potrivit Euronews.

O tornadă a fost filmată lângă Marea Neagră, în Soci

Astfel de fenomene meteorologice se petrec cu o frecvență ridicată în zona orașului Soci din Rusia. În urmă cu câteva zile, o tornadă a făcut ravagii pe plajă: o cafenea a fost distrusă și mai multe șezlonguri au fost spulberate. Nici în acel moment nu au fost raportate victime, pentru că cei aflați pe plajă s-au adăpostit la timp.

ADVERTISEMENT

Potrivit Medei Andrei, meteorolog al ANM, între tornadă și trombă există o diferență. ”Atunci când vârtejul se produce deasupra uscatului, fenomenul se numește tornadă iar atunci când are loc deasupra unei suprafețe de apă este denumit trombă”, a explicat specialistul, conform Digi 24.

”Este important ca atunci când se transmit informațiile, să nu fie confuzii. Să știm exact unde s-a produs, pe mare sau pe uscat”, a adăugat Meda Andrei.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialistului ANM, prima tornadă consemnată în România datează în 1886, la București, iar prima trombă marină în 1948.

Spre deosebire de tornadă, o trombă este mai puțin periculoasă, punctează meteorologii. Meteorologii au avertizat, în urmă cu o săptămână, că România ar putea fi lovită de tornade din cauza cupolei de căldură care s-a instalat asupra Europei.

ADVERTISEMENT

“E vorba de o dezvoltare foarte puternică a unui câmp de presiune înaltă/favorizează mişcarea aerului de sus în jos şi asta înseamnă că, practic, păstrează căldura în acea zonă şi tocmai aici intervine fenomenul acesta de amplificare a valului de căldură”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog.

În interiorul acestei cupole create în Europa se pot forma furtuni puternice și tornade. În Franța, de exemplu, o astfel de tornadă a omorât un bărbat care făcea surf.

ADVERTISEMENT

Francezul a fost ridicat de vânt și aruncat în vitrina unui restaurant, după ce viteza vântului a crescut subit de la 0 la 100 de kilometri pe oră în câteva secunde.

ADVERTISEMENT
Tags: