News

Video. Turcia se luptă cu un nou dezastru. Cel puțin 77 de persoane au murit după ce inundațiile au lovit nordul țării. Update

Ploile abundente au declanșat inundații severe și alunecări de noroi în nordul Turciei, ucigând câteva zeci de persoane.
18.08.2021 | 11:08
Video Turcia se lupta cu un nou dezastru Cel putin 77 de persoane au murit dupa ce inundatiile au lovit nordul tarii Update
Video. Turcia se luptă cu un nou dezastru. Nouă persoane au murit după ce inundațiile au lovit nordul țării Foto: Al Jazeera, Hürriyet Daily News, The Istanbul Chronicle, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
20-08-2021
15:57

Numărul morților crește la 77, 47 de persoane sunt date dispărute

Cel puțin 77 de persoane au fost ucise, iar serviciil de urgență continuă să caute alte 47 de persoane dispărute după inundațiile fulgerătoare din Turcia, au spus autoritățile.

Aproximativ 8.000 de persoane și 20 de câini de salvare, sunt implicați în eforturile de salvare și asistență.

18-08-2021
08:07

Cel puțin 70 de morți. Operațiunile de salvare continuă

O imensă operațiune de căutare și salvare este în desfășurare în nordul Turciei, după ce inundațiile fulgerătoare produse în urmă cu o săptămână de-a lungul coastei Mării Negre au ucis cel puțin 70 de persoane.

Provincia Kastamonu este cea mai afectată zonă. Clădirile de apartamente din orașul Bozkurt au fost distruse când râul Ezine a ieșit din matcă.

Inundațiile, declanșate de ploi torențiale, au provocat prăbușirea unor clădiri, au rupt poduri, au blocat străzile cu mașini distruse și au întrerupt alimentarea cu energie electrică.

Duminică, autoritățile turce au declarat că 70 de persoane au fost ucise în trei provincii de-a lungul Mării Negre, inclusiv 60 în Kastamonu. Zeci de oameni sunt încă dispăruți.

Luna aceasta, Turcia a trebuit să lupte cu incendii uriașe în sud.

Opt persoane au murit când un avion de stingere a incendiilor s-a prăbușit sâmbătă în Adana, chiar înainte ca acesta să aterizeze.

Cinci militari ruși și trei cetățeni turci se aflau la bordul aeronavei, a raportat agenția Interfax.

Aceste incendii – care sunt acum sub control – au forțat mii de localnici și turiști să fugă din Marmaris și din zonele înconjurătoare. Opt oameni au murit și peste 100.000 de hectare (247.000 de acri) de vegetație au fost devastate.

15-08-2021
14:03

Bilanţul inundaţiilor din nordul Turciei a crescut la 58 de morţi

Numeroase persoane sunt încă date dispărute, conform unui anunţ făcut sâmbătă seară de ministrul de interne Suleyman Soylu, transmite duminică DPA, citată de Agerpres.

Ploile puternice din ultimele zile au provocat cele mai puternice inundaţii din ultimii ani pe coasta turcă a Mării Negre. Case întregi au fost luate de viituri şi unele poduri s-au probuşit, conform imaginilor din zona calamitată.

Peste 2.000 de persoane au fost evacuate în provinciile Kastamonu, Sinop şi Bartin.

Conform unor experţi, un factor important al producerii acestor inundaţii este reprezentat de lucrările de îndreptare a cursurilor unor râuri şi de îngustare a albiei râului Ezine în districtul Bozkurt.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, adresându-se locuitorilor din districtul Bozkurt, din Kastamonu, şi-a luat vineri angajamentul să reconstruiască, într-un an, locuinţele persoanelor sinistrate.

13-08-2021
13:19

Bilanțul deceselor cauzate de inundații a ajuns la 27 de persoane

O uriașă operațiune de căutare și salvare este în desfășurare în nordul Turciei, după ce inundațiile fulgerătoare de-a lungul coastei Mării Negre au ucis cel puțin 27 de persoane.

Provincia Kastamonu este cea mai afectată zonă cu 25 de decese. Alte două persoane au murit în localitatea de coastă Sinop.

Peste 1.700 de persoane au fost evacuate, iar până la 330 de sate sunt acum fără electricitate, după ce inundațiile au afectat liniile electrice.

Turcia se luptă cu un nou dezastru natural după ce inundațiile au lovit nordul țării, ucigând 58 de persoane, în vreme ce altele sunt date dispărute sau rănite. Salvatorii turci au distribuit alimente și au mutat mii de oameni în cămine studențești.

Turcia se luptă cu un nou dezastru. Cel puțin 58 de persoane au murit după ce inundațiile au lovit nordul țării

Furtuni puternice s-au abătut asupra întinderilor nordice ale Turciei, pe măsură ce salvatorii au raportat că au reușit să aducă sub control sute de incendii care au ucis opt persoane de la sfârșitul lunii iulie. Inundațiile au lovit provinciile de coastă ale Mării Negre: Bartin, Kastamonu, Sinop și Samsun.

ADVERTISEMENT

Turcia se confruntă cu seceta și o succesiune rapidă de dezastre naturale despre care oamenii de știință din lume cred că devin din ce în ce mai frecvente și violente din cauza schimbărilor climatice.

Ploile abundente de marți seara târziu au produs inundații fulgerătoare care au transformat străzile în râuri și au declanșat alunecări de noroi care au distrus drumurile din trei regiuni nordice.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii și Silviculturii, Bekir Pakdemirli, a avertizat miercuri că zona se confruntă cu „un dezastru pe care nu l-am văzut de 50 sau 100 de ani”.

Salvatorii au fost obligați să evacueze miercuri un spital regional care deținea 45 de pacienți – patru dintre ei aflați în terapie intensivă – în regiunea din jurul orașului de coastă Sinop.

ADVERTISEMENT

Imaginile prezentate de televiziuni și de rețelele sociale au arătat cum apa crește la nivelul indicatoarelor stradale în unele orașe. Au arătat săteni blocați fiind salvați de pe acoperișuri cu elicopterul și cu podurile prăbușindu-se sub forța apei.

Autoritatea de intervenție în caz de dezastru a Turciei a declarat că nouă persoane și-au pierdut viața în nordul provinciei Kastamonu, în timp ce căutarea unei persoane care a dispărut în orașul Bartin din nord continuă.

ADVERTISEMENT

Zona cea de inundații  mai afectată părea să se afle în Kastamonu, unde orașul Bozkurt a fost inundat și zeci de mașini au fost măturate de apele furioase. Biroul guvernatorului Kastamanu a negat rapoartele că inundațiile au fost cauzate de ruperea unui baraj.

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, care a călătorit la Kastamonu, a declarat că apele au crescut la “trei sau patru metri (înălțime)” în unele dintre zonele afectate de inundații și că mulți oameni așteaptă să fie salvați de pe acoperișuri.

„Evacuările și eforturile de căutare și salvare continuă”, a spus el. „Jandarmeria, (armata) încearcă să-și desfășoare toate elicopterele în regiune.”

La Bartin, inundațiile fulgerătoare au demolat mai multe case și cel puțin două poduri și au provocat prăbușirea parțială a unui drum care ducea la provincia vecină Karabuk, a raportat agenția privată turcă DHA. Cel puțin 13 persoane au fost rănite după ce un pod s-a prăbușit, a declarat agenția turcească de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență, citată de Associated Press.

Serviciile de urgență au salvat cel puțin 15 persoane prinse în casele sau vehiculele lor, a raportat Agenția Anadolu, administrată de stat. În continuare este căutată o femeie în vârstă de 80 de ani din satul Akorensokuler care a fost luată de apă după ce casa ei s-a prăbușit, a declarat Ministerul de Interne.

În orașul Ayancik din provincia Sinop, un pârâu a ieșit din matcă și cel puțin o casă a fost demolată de ape. Elicopterele au ridicat 19 locuitori în siguranță de pe acoperișuri și spitalul orașului a fost evacuat, a raportat Anadolu.

Agenția a declarat că o fetiță de 13 ani a dispărut în orașul din apropiere, Inebolu. Alunecările de teren, între timp, au forțat să se închidă un drum între Ayancik și principalul oraș al provinciei, care se mai numește și Sinop.

Biroul președintelui Recep Tayyip Erdogan a declarat că președintele a avut joi o conferință telefonică cu șefii regiunilor afectate și a promis că va oferi toată asistența de stat disponibilă.

Autoritatea de urgență a declarat că peste 1.000 de salvatori lucrează în regiune, în timp ce echipele Semilunii Roșii din Turcia distribuiau pachete cu alimente și mese calde. Oficialii au declarat că peste 5.000 de spații au fost alocate în căminele studențești pentru adăpostirea celor strămutați de inundații.

Trei sate au suferit întreruperi de energie electrică, iar serviciile de telefonie mobilă au scăzut în anumite orașe afectate. Dezastrul a avut loc la mai puțin de o lună după ce șase persoane au murit în urma inundațiilor provocate de ploi abundente în provincia Rize din nord-est.

Regiunile muntoase ale Mării Negre ale Turciei se confruntă frecvent cu ploi abundente care produc inundații fulgere și alunecări de noroi în lunile de vară.

ADVERTISEMENT
Tags: