News

Viena plânge după muncitori străini. Capitala Austriei are un deficit de 55.000 de locuri de muncă

Municipalitatea oraşului Viena spune că există un deficit de lucrători calificaţi care riscă să se adâncească în anii următori
02.02.2023 | 17:33
Viena plange dupa muncitori straini Capitala Austriei are un deficit de 55000 de locuri de munca
Viena caută lucrători străini Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un nou sondaj al Camerei de Comerț din Viena a confirmat că există un deficit mare în ceea ce privește forța de muncă calificată.

Ucenicii sunt la mare căutare

Criza de forţă de muncă din Austria se adânceşte, în condiţiile în care cancelarul Karl Nehammer se plânge de migraţia în creştere şi încearcă să încetinească acest fenomen, despre care spune că sufocă ţara.

ADVERTISEMENT

Numai companiile vieneze vor avea nevoie de 55.000 de muncitori calificați în următorii trei până la cinci ani, potrivit sondajului. Rezultatul analizei relevă o cererea care acoperă toate palierele educaționale, de la ucenici la absolvenţi de școli secundare şi de colegii tehnice și universități.

Pentru analiza nevoilor de formare, institutul de cercetare Makam Research a chestionat 925 de companii vieneze, cu un total de aproximativ 80.000 de angajați. Concluziile au fost prezentate de președintele Camerei de Comerț din Vienei, Walter Ruck, și de consilierul pentru Educație al orașului Viena, viceprimarul Christoph Wiederkehr.

ADVERTISEMENT

“Căutarea muncitorilor calificați este una dintre cele mai mari provocări pentru economie. Cererea a crescut și mai mult“, a comentat Ruck, cu privire la rezultatele analizei.

Mai mult de o treime din companiile vieneze vor căuta personal cu pregătire tehnică în perioada următoare, în primul rând tehnicieni și experți IT. În comparație cu anii precedenți, cererea de absolvenți ai școlilor comerciale și secundare este semnificativ mai mare.

ADVERTISEMENT

“Necesitatea momentului este să luăm măsuri care să atenueze lipsa de muncitori calificați atât rapid, cât și durabil. Pentru că disponibilitatea angajaților calificați este crucială pentru succesul operațiunilor noastre”, a mai subliniat Ruck.

La rândul său, viceprimarul capitalei Austriei consideră că “lipsa de muncitori calificați înseamnă că importanța educației a crescut și mai mult și va continua să crească în viitor”.

ADVERTISEMENT

De altfel, cel mai căutaţi pe segmentul forţei de muncă sunt ucenicii, care ar reprezenta aproximativ 20% din totalul necesităţilor, tot mai multe companii optând să-şi formeze angajaţii la locul de muncă.

ADVERTISEMENT