News

Culisele afacerii Ianis Hagi. Ce ascunde oferta şi unde se poate transfera

Viitorul Constanţa a făcut o ofertă de transfer definitiv Fiorentinei pentru Ianis Hagi. Fosta campioană a României din ediţia precedentă este gata să plătească 2 milioane de euro pentru a-l reavea pe fiul patronului-antrenor, dar ziariştii italieni bănuiesc că toată povestea este mult mai complexă şi se poate termina cu un mare avantaj pentru clubul lui Gică Hagi.
04.01.2018 | 22:11
Culisele afacerii Ianis Hagi Ce ascunde oferta si unde se poate transfera
ADVERTISEMENT

În vara lui 2016 Viitorul Constanţa îl vindea la Fiorentina pe Ianis Hagi contra sumei de 2 milioane de euro. Băiatul lui Gică Hagi, patron şi antrenor la Viitorul, club care avea să producă vara trecută imensa surpriză de a ieşi campioană a României, avusese mai multe oferte, dar la sfatul tatălui său a decis să meargă la Florenţa, unde Gică discutase înainte toate detaliile transferului cu directorul clubului, Pantaleo Corvino.

Hagi senior a ales Fiorentina pentru că fotbalul italian este un campionat de top în Europa, în primele cinci de pe continent, dar şi pentru că este o competiţie dură, în care odată ce ai reuşit te poţi considera vedetă. Fiorentina are şi o bogată tradiţie în creşterea şi promovarea jucătorilor tineri, iar Corvino l-a asigurat pe Hagi că pe măsură ce fiul său va face progresele necesare inclusiv în planul dezvoltării masei musculare şi a forţei Ianis va primi tot mai multe şanse de a juca pentru echipa mare.

ADVERTISEMENT

Viitorul Constanţa părea să fi dat lovitura

Numai că înţelegerea dintre Corvino şi Gică Hagi a rămas pe hârtie sau la stadiu verbal. Practic, într-un an şi jumătate, de când a sosit la Florenţa, Ianis a jucat în turul campionatului trecut, cu Paulo Sousa pe bancă, o jumătate de oră, de ziua sa, la Cagliari şi un sfert de oră în ultima etapă. Ziariştii italieni au cerut explicaţii clubului şi răspunsul a fost că Ianis era prea firav pentru Serie A, dar că noul antrenor, Stefano Pioli, îi va acorda şansele cuvenite.

Aşa a fost în primele meciuri de pregătire, când Hagi junior a şi dat câteva goluri, dar apoi Pioli fie nu l-a inclus în lot, fie l-a ţinut tot turul pe bancă. Acest lucru l-a înfuriat serios pe Gică Hagi, sosit la Florenţa pentru a cere explicaţii. I s-a spus că fizic Ianis nu e apt să facă faţă şi că soluţia e un împrumut în Serie B sau la alt club. Concluzia lui Gică a fost că Fiorentina nu a respectat angajamentul şi fiul său a irosit un an şi jumătate din carieră.

ADVERTISEMENT

Sousa şi Pioli nu i-au dat nici o şansă lui Ianis

Toată lumea la Florenţa este de acord că Ianis trebuie să joace şi că trebuie să fie împrumutat. Însă Gică Hagi a decis să joace tare. Extrem de supărat, Gică a dat un comunicat oficial prin care vrea să încheie orice legătură dintre Ianis şi Fiorentina. Pentru prima dată în istoria Viitorului Hagi senior e gata să ofere o sumă astronomică pentru un jucător, 2 milioane de euro, exact suma plătită de toscani acum un an şi jumătate (vezi detalii).

Şi acum încep speculaţiile ziariştilor toscani. Ei sunt convinşi că Hagi senior are o carte importantă de jucat, ceea ce înseamnă o ofertă mai mare decât cele 2 milioane de la un alt club. Şi acesta poate fi chiar echipa unde a cunoscut cele mai mari satisfacţii ca jucător, Galatasaray. Totul s-ar lega, mai ales că acum pe bancă a revenit tocmai antrenorul cu care Hagi a făcut performanţă, luând şi Cupa UEFA, Împăratul Fatih Terim.

ADVERTISEMENT

A existat o înţelegere secretă între Gică Hagi şi Fiorentina?

Şi cum văd ziariştii toscani decizia lui Gică de a da înapoi banii Fiorentinei? Undeva la stadiul unei înţelegeri secrete la vremea semnării contractului între Corvino şi Gică Hagi, conform căreia, dacă Fiorentina nu îşi va respecta angajamentul, Viitorul să îşi poată lua înapoi jucătorul la suma transferului iniţial, având astfel prioritate în faţa oricărui alt club.

Iar un astfel de efort financiar din partea unui club ca Viitorul nu poate avea decât o explicaţie. Galatasaray va plăti minim trei milioane pentru Ianis, iar Viitorul şi Gică Hagi vor termina ceva început foarte prost în mod pozitiv. La Galata e sigur că Ianis nu va avea tratamentul de la Fiorentina şi din toată afacerea, dacă Hagi Junior va confirma va ieşi un singur pierzător: Fiorentina!

ADVERTISEMENT