News

Viktor Orban, de neclintit împotriva Ucrainei în UE. Bruxelles îi deblochează degeaba fonduri europene

Viktor Orban, inflexibil privind negocierile de aderare a Ucrainei la UE. Ungaria face jocul Rusiei și primește și fonduri europene pe deasupra
13.12.2023 | 18:48
Viktor Orban de neclintit impotriva Ucrainei in UE Bruxelles ii deblocheaza degeaba fonduri europene
Viktor Orban refuză cu obstinație să facă loc Ucrainei în blocul comunitar / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, cunoscut pentru virulentele sale tirade anti-Bruxelles, și-a reafirmat opoziția față de aderarea Ucrainei la UE, înaintea unui summit crucial pentru Kiev, al Consiliului European.

Ungaria, „oaia neagră” a UE

„O greșeală teribilă”, a spus premierul ungar Viktor Orban, care și-a reafirmat, miercuri, opoziția fermă față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, o poziție care se pare că nu este influențată de deblocarea așteptată a fondurilor europene destinate Ungariei.

ADVERTISEMENT

 „În chestiuni de mare importanță politică, nu ne-am schimbat niciodată părerea în funcție de faptul că am primit sau nu sprijin financiar”, a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat ziarului pro-guvernamental Mandiner.

Liderul de la Budapesta s-a exprimat în contextul în care Comisia Europeană urmează să anunțe, miercuri seară, că a va da undă verde deblocării a aproximativ 10 miliarde de euro fonduri europene suspendate din cauza unor presupuse încălcări ale statului de drept în Ungaria.

ADVERTISEMENT

Balazs Gaal, de la Comitetul Helsinki pentru apărarea drepturilor omului din Ungaria (HCC), a apreciat că „reformele cerute de Bruxelles nu au avut până acum niciun impact substanțial” și că „în ceea ce privește statul de drept, Ungaria rămâne o oaie neagră în UE”.

Deblocarea așteptată a fondurilor intervine într-un „moment catastrofal (…), într-un moment în care Ungaria se străduiește să promoveze narațiunea rusă în războiul împotriva Ucrainei”, a declarat el.

ADVERTISEMENT

Orban: „Nu vreau să plec, ci să iau puterea”

În total, aproximativ 21,7 miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei pentru perioada 2021-2027 au fost suspendate în decembrie 2022 de către UE, în așteptarea implementării de către Budapesta a unei serii de reforme. Aleșii din Parlamentul European sunt îngrijorați de perspectiva ca Bruxelles-ul să „cedeze la șantajul” Budapestei.

Viktor Orban a amenințat că va bloca deciziile cheie pentru Ucraina, care se află pe agenda unui summit european de joi și vineri: deschiderea negocierilor de aderare la UE și aprobarea unui ajutor european de 50 de miliarde de euro – sub formă de granturi și împrumuturi – pentru această țară. Pentru liderul ungar, prima parte nu este negociabilă

ADVERTISEMENT

„UE este pe cale să facă o greșeală teribilă și trebuie să o împiedicăm, chiar dacă ceilalți 26 de membri au o opinie diferită”, a insistat el. „Dacă vrem să sprijinim Ucraina, să-i trimitem un semnal, să o facem, dar nu prin aderare”, a adăugat Viktor Orban, care pledează în schimb pentru „un parteneriat strategic”, scrie Sud-Ouest.

El a făcut o distincție între acest subiect și „chestiunile financiare”, care pot fi discutate oricând. „Sunt pregătit să închei acorduri financiare pe chestiuni financiare”, a spus el, fără a menționa în mod specific ajutorul acordat Ucrainei. Întrebat despre un eventual „Huxit” (ieșirea Ungariei din UE), premierul a răspuns: „Nu vreau să plec, ci să iau puterea (…) din interior, prin ralierea a tot mai multe țări la valorile iliberale”.

Kiev face presiuni

De la revenirea sa la putere, în 2010, Viktor Orban a avut regulat meciuri cu Bruxelles-ul, pe teme care variază de la independența sistemului judiciar la politica de migrație și drepturile comunității LGBT+. În ultimele săptămâni, tonul său a devenit mai virulent, cu scopul de a-și mobiliza baza electorală în perspectiva alegerilor europene din iunie 2024.

De partea sa, Kievul și-a intensificat presiunile asupra UE pentru a deschide negocierile de aderare în cadrul summit-ului din această săptămână, șeful de cabiet al președintelui Volodimir Zelenski, Andri Yermak avertizând că, fără țara sa, „puzzle-ul european nu poate fi rezolvat”.

„Din punctul de vedere al valorilor și al ideologiei, Ucraina este, fără îndoială, parte a Europei – și tocmai de aceea Rusia ne-a atacat. Dorim să facem parte din UE, iar aderarea este una dintre principalele priorități ale politicii noastre de stat. Cu toate acestea, suntem conștienți de faptul că doar voința nu este suficientă”, a spus el.

„Ucraina și-a demonstrat capacitatea de a se transforma rapid. Ne îndreptăm spre un dialog foarte constructiv privind aderarea și contăm pe o abordare similară din partea țărilor noastre partenere. Fără Ucraina, puzzle-ul Europa nu poate fi asamblat”, a adăugat Yermak.

Sprijin diminuat în SUA

Pe lângă extinderea UE, pe agenda liderilor de joi se vor mai afla 50 de miliarde de euro pentru sprijin economic și modul de continuare a ajutorului militar pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei rusești. Deciziile Consiliului pot fi blocate de orice țară care își folosește dreptul de veto.

Un scenariu luat în considerare de liderii UE pentru a ocoli veto-ul Ungariei este acela de a utiliza un alt instrument juridic pentru a obține ajutor financiar pentru Ucraina, folosind votul cu majoritate calificată. O altă soluție este programarea unui summit de urgență în ianuarie pe tema extinderii și declararea intenției de a deschide negocierile anul viitor, atât timp cât Ucraina „continuă pe calea” reformelor necesare.

Asigurarea unui nou ajutor financiar din partea Europei este esențială pentru Zelenski într-un moment în care sprijinul său peste ocean este în declin, congresmenii republicani încercând condiționeze ajutorul pentru Kiev de finanțarea securității frontierelor SUA.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
"Cea mai frumoasă femeie din România" și soțul ei au pierdut zeci de mii de euro. "A fugit din țară!"
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Un român s-a spânzurat de 12 ori. A rămas legendar
Un român s-a spânzurat de 12 ori. A rămas legendar
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România