News

Viktor Orban l-a convins pe Putin să ia parte la un summit de pace cu Zelenski: ”A răspuns afirmativ, dar cu anumite condiţii”

Discuție importantă a lui Viktor Orban cu Vladimir Putin. Președintele Rusiei a fost convins de premierul Ungariei să ia parte la un summit de pace cu Volodimir Zelenski.
06.04.2022 | 17:25
Viktor Orban la convins pe Putin sa ia parte la un summit de pace cu Zelenski A raspuns afirmativ dar cu anumite conditii
Viktor Orban a discutat cu Vladimir Putin la telefon despre organizarea unui summit de pace, în ceea ce privește războiul Rusia-Ucraina. Sursa foto: Hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Premierul Ungariei, Viktor Orban, anunță că a avut o discuție la telefon, miercuri, cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, căruia îi este un bun apropiat. Viktor Orban a spus că Putin ar fi fost de acord să ia parte la un summit de soluționare a războiului din Ucraina, la care să participe Volodimir Zelenski, Olaf Scholz și Emmanuel Macron.

Vladimir Putin l-a sunat pe Viktor Orban să-l felicite pentru victoria de duminică și a fost de acord cu organizarea unui summit de pace

Totodată, Viktor Orban a mai precizat că i-a propus lui Vladimir Putin să decreteze un armistițiu în Ungaria. De asemenea, cel care ar fi inițiat apelul telefonic ar fi fost liderul de la Kremlin, care a ținut să-și felicite omologul pentru victoria de duminică, mai exact, că a câștigat un nou mandat de premier.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește participarea la summitul de pace, Vladimir Putin ar fi solicitat ”anumite condiții”, dar Viktor Orban nu a dezvăluit și care sunt acestea.

”I-am propus preşedintelui Putin să decreteze un armistiţiu imediat în Ucraina (…) A răspuns afirmativ, dar cu anumite condiţii”, a mărturisit premierul Ungariei, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Orban este, deja, cel mai longeviv prim-ministru din Europa. La finalul acestui weekend, a obținut al patrulea mandat consecutiv la alegerile parlamentare naționale.

Partidul lui, Fidesz, a fost votat de 53% dintre alegătorii maghiari. Doar 35% au pus ștampila pe formațiunile politice contracandidate.

ADVERTISEMENT

”Am câștigat o victorie atât de mare încât o poți vedea de pe Lună, dar cu siguranță o poți vedea de la Bruxelles”, a exclamat Viktor Orban, duminică seară.

Biden îl numește din nou pe Putin ”criminal de război” și crede că trebuie judecat

Între timp, Joe Biden, liderul de la Casa Albă, l-a numit din nou, marți, pe prietenul lui Viktor Orban, Vladimir Putin, ”criminal de război” și este de părere că trebuie un proces asupra acestuia.

ADVERTISEMENT

”S-ar putea să vă amintiți că am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin criminal de război. Ei bine, adevărul este că ați văzut ce s-a întâmplat în Bucha. Acest lucru arată că este un criminal de război.

Dar trebuie să adunăm informațiile. Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a continua lupta și trebuie să obținem toate detaliile, astfel încât acesta să poată fi un proces real – să avem un proces pentru crime de război.

Tipul ăsta e o brută și ceea ce s-a întâmplă în Bucha este scandalos și toată lumea a văzut”, a declarat Biden reporterilor americani, pe aeroportul din Washington, DC.

ADVERTISEMENT