News

Vila din Aviatorilor, care i-ar fi pregătită lui Iohannis, secret de stat pentru următorii 30 de ani. RA-APPS recunoaște: ”Informațiile sunt clasificate”

La aproape două luni de la dezvăluirile legate de vila de protocol care ar fi pregătită pentru președintele Klaus Iohannis, RA-APPS recunoaște că proiectul a fost secretizat.
22.04.2024 | 09:24
Vila din Aviatorilor care iar fi pregatita lui Iohannis secret de stat pentru urmatorii 30 de ani RAAPPS recunoaste Informatiile sunt clasificate
Vila din Aviatorilor 86 ar fi vizată de Klaus Iohannis, la încheierea mandatului de președinte / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto
ADVERTISEMENT

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) recunoaște, pentru prima dată, că lucrările la imobilul din Bulevardul Aviatorilor nr. 86, despre care presa a scris că urmează să-i fie atribuit președintelui Iohannis, au fost ”clasificate secret de stat, la nivel SECRET”. Renovarea vilei de 1.200 mp ar costa în jur de 9 milioane de euro, din bani publici.

RA-APPS recunoaște, în premieră: ”Contractul a fost clasificat secret de stat”

În premieră de la începerea scandalului, RA-APPS admite, într-un răspuns oficial, că a secretizat contractul de renovare a imobilului. Până în acest moment se știa doar că firma care desfășoară lucrări la respectiva vilă a primit un certificat de securitate industrială, lucru care reiese dintr-un document emis de ORNISS către RA-APPS.

ADVERTISEMENT

Ulterior acestei dezvăluiri, RA-APPS ”a ocolit răspunsul”, atunci când instituția a fost chestionată în legătură cu statutul lucrărilor.

La data de 15 aprilie 2024, secretarul de stat Nini Săpunaru a transmis răspunsul RA-APPS referitor la posibila secretizare a contractului de renovare a vilei din Aviatorilor 86, către deputatul Silviu-Titus Păunescu, urmare a unei interpelări parlamentare.

ADVERTISEMENT

”Contractul încheiat pentru imobilul situat în Bd. Aviatorilor nr 86, ce are ca obiect lucrări de ”Reabilitare, modernizare și funcționalizare imobil” este un contract încheiat în condițiile legii, clasificat, în cadrul căruia sunt cuprinse și se vehiculează informații clasificate secret de stat, nivel SECRET.

Clasificarea contractului a fost realizată în conformitate cu Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, aprobate prin HG nr 585 din iunie 2002”, se arată în răspunsul RA-APPS către deputatul Silviu Titus Păunescu. Răspunsul este semnat de directorul general RA-APPS, Mircea Grăjdan.

ADVERTISEMENT

Divulgarea unor aspecte legate de renovarea vilei pot prejudicia siguranța națională?!

Informațiile secrete de stat sunt acele informații a căror divulgare poate prejudicia siguranța națională, apărarea țării sau ordinea publică. Acestea se clasifică în trei categorii: strict secret de importanță deosebită, strict secret și secret.

Legea mai prevede că autoritățile publice care elaborează sau care lucrează cu informații secrete de stat au obligația să întocmească un ghid pe baza căruia se va realiza clasificarea corectă, care se aprobă ”personal și în scris” de împuterniciții sau funcționarii superior abilitați să atribuie nivelurile de secretizare.

ADVERTISEMENT

Autoritățile și instituțiile publice întocmesc liste proprii cuprinzând categoriile de informații secrete de stat, care se aprobă și se actualizează prin Hotărâre de Guvern.

Contractul referitor la renovarea ”palatului” din Aviatorilor 86 va putea fi desecretizat abia peste 30 de ani

Aceeași lege (Hotărârea 585/2002) dezvăluie și termenele de clasificare a informațiilor secrete de stat. În cazul informațiilor clasificate secret, termenul de desecretizare este de 30 de ani, însă acesta poate fi prelungit ”pe baza unei motivații temeinice”, la solicitarea unităților deținătoare de informații clasificate.

Pe de altă parte, orice persoană fizică sau juridică română poate contesta, în contencios administrativ, ”supraevaluarea sau subevaluarea nivelului de secretizare a informațiilor și a duratei pentru care au fost clasificate”.

Până acum, șefii RA-APPS nu au reușit să explice motivele pentru care contractul de renovare și amenajare a fostului sediu PNL a fost secretizat, în condițiile în care aceștia susțin că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului. În martie, Regia a transmis doar că, până la data respectivă, suma cheltuită pentru lucrările executate erau în cuantum de 2,1 milioane lei și că planurile, simulările și imaginile interioare vehiculate sunt rezultatul unor simple speculații.

Deputatul care a cerut lămuriri de la RA-APPS: ”La fel s-au secretizat și excursiile externe ale lui Iohannis”

De cealaltă parte, deputatul Păunescu, cel care a formulat interpelarea parlamentară referitoare la fundamentele secretizării costurilor și contractelor de renovare, spune că ”schema” seamănă foarte mult cu cea pe care președintele Iohannis a pus-o în practică anul trecut, când a secretizat cheltuielile legate de deplasările externe.

vila aviatorilor Iohannis RAAPPS
Răspunsul RA-APPS, în care instituția recunoaște, în premieră, că informațiile referitoare la lucrările de la vila de protocol au caracter SECRET / Colaj foto: FANATIK / Surse foto: CDEP / Recorder

”Bătaia de joc la care s-a ajuns în ceea ce privește cheltuirea banului public a atins, în țara noastră, cote sinonime cu marea corupție din perioada interbelică!

Iar recenta secretizare de către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat a contractului de renovare în valoare de 9 milioane de euro, pentru renovarea unei clădiri de pe Bd. Aviatorilor nr 86 devine, prin comparație sinonimă cu măsurile arogante asumate de Administrația Prezidențială, atunci când a decis secretizarea costurilor excursiilor familiei Iohannis, la fel, plătite tot din bani publici”, spune Silviu-Titus Păunescu.

Amenajări de lux la fostul sediu PNL, pentru viitorul locatar

”Palatul împăratului”, așa cum l-au descris jurnaliștii de la Recorder, este un imobil de 1.200 mp, aflat pe lista monumentelor istorice, care urmează să devină locuință, potrivit extrasului de carte funciară.

Construcția are subsol, parter, etaj și un garaj. Imobilul va fi recompartimentat, astfel încât va avea două dormitoare, două săli de sport, două sere și un dressing uriaș (la etaj), precum și un birou separat, două living-uri, un spațiu de luat masa, o cămară și un alt dressing.

Pe acoperiș vor fi instalate panouri fotovoltaice, care vor reduce serios factura la utilități. Doar în cazul foștilor președinți de stat care primesc vilă de protocol de la RA-APPS, cheltuielile legate de întreținerea imobilului trebuie suportate de locatari.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani...
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: E un exemplu
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al...
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
Doi absolvenți de MIT, acuzaţi că au furat milioane de dolari în criptomonede,...
Doi absolvenți de MIT, acuzaţi că au furat milioane de dolari în criptomonede, în doar 12 secunde
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot...
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot felul de terapii interesante''
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților