Armata israeliană (IDF) a lansat duminică seara cea mai mare operațiune la Jenin de la a doua Intifada, cu o serie de peste zece lovituri aeriene și deplasarea forțelor la nivel de brigadă în orașul palestinian din nordul Cisiordaniei. Purtătorul de cuvânt șef al IDF-Gen. Daniel Hagari a declarat luni dimineața că, de acum, operațiunea se concentrează pe Jenin, dar că s-ar putea extinde în alte părți din nordul Cisiordaniei, cunoscută și sub numele de Samaria.
Deși nu existau indicii că IDF ar extinde operațiunea în părțile centrale și sudice ale Cisiordaniei, în jurul orei 13:15, IDF și un grup mare de palestinieni înarmați s-au angajat într-o luptă mai largă în apropierea unei moschei. Avioanele IDF i-au eliminat, de asemenea, pe palestinienii considerați o amenințare.
Presa israeliană a raportat că unii dintre palestinienii înarmați trăgeau din interiorul moscheii și, prin urmare, IDF nu au răspuns cu niciun fel de atac aerian pentru a evita deteriorarea moscheii. De luni după-amiază, cel puțin 10 suspectați de terorism palestinieni au fost uciși și zeci au fost răniți, potrivit surselor IDF.
Numărul real este de așteptat să fie mult mai mare și să se extindă în zilele următoare. Ministerul Palestinian al Sănătății a raportat opt morți și cel puțin 50 de răniți, dintre care 10 în stare gravă. ”Israelul a lovit cu o mare forţă oraşul Jenin, placa turnantă a terorismului, unde armata israeliă desfășoară o amplă operațiune ce viză în special tabăra de refugiați din acest oraș din Cisiordania”, a anunțat ministrul de externe israelian Eli Cohen, conform Reuters.
“Lovim cu forță placă turnantă a terorismului”, a completat oficialul israelian. Între timp, ministerul sănătății din Palestina a anunțat că 10 persoane au murit în timpul operațiunilor militare. Se pare că forțele israeliene au folosit inclusiv drone în mijlocul acestor operațiuni.
Acțiunea vizează Brigăzile Jenin, unitate formată din militanți aflați într-o tabără de refugiați. Aici s-ar afla 14.000 de oameni pe o suprafață de doar jumătate de kilometru pătrat, inclusiv militanți din grupurile palestiniene Hamas și Jihadul Islamic. De mai bine de un an, raidurile armatei israeliene în orașele din Palestina au devenit o rutină.
Asta, în contextul în care au avut loc multe atacuri comise de militanți palestinieni contra soldaților israelieni sau a civililor din Cisiordania. Totodată, un oficial al Israelului a precizat că soldații acestei țări ar putea să atace Jeninul mai multe zile la rând. ”Operațiunea nu s-a terminat”, a transmis ministrul energiei.
Israelul nu mai folosise drone în această zonă din 2006, explică specialiștii. Totodată, ministerul apărării Yoav Gallant a transmis că forțele sale ”monitoriză atent comportamentul inamicilor”. “Structura de apărare este pregătită pentru toate scenariile” a explicat demnitarul israelian.
După raidul din iunie al armatei israeliene la Jenin, palestinieni înarmați au ucis patru israelieni în apropierea unei colonii evreiești din Cisiordania. Un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a calificat operaţiunea armatei israeliene drept “o nouă crimă de război împotriva poporului nostru lipsit de apărare”.