News

Virgil Popescu a explicat cum vor scădea facturile românilor la energie, după adoptarea ordonanței privind plafonarea: „Observăm o diferenţă substanţială”

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a explicat cum vor scădea facturile românilor la energie, după adoptarea ordonanței privind plafonarea. Cât va plăti un român cu un consum de 400 de kW.
07.02.2022 | 07:58
Virgil Popescu a explicat cum vor scadea facturile romanilor la energie dupa adoptarea ordonantei privind plafonarea Observam o diferenta substantiala
Virgil Popescu a explicat cum vor scădea facturile românilor la energie. Sursa foto: Hepta - Mediafax
ADVERTISEMENT

Ministrul energiei a dat declarații despre noul mod de calcul pentru facturile de la curentul electric, după ce Guvernul a aprobat o ordonanță pentru plafonarea prețului.

Ministrul energiei, explicații despre facturile din februarie

Astfel, Virgil Popescu a spus că nimeni nu ar trebui să profite de pe urma crizei energetice, dar a explicat și cât ar putea plăti un român care consumă 400 de kW pe lună.

ADVERTISEMENT

Legea veche arăta că un consumtor care depășește 400 kW nu se înacadrează pentru a beneficia de noile măsuri, dar acest lucru se va schimba odată cu hotărârea adoptată de la 1 februarie.

Explicațiile ministrului Virgil Popescu arată că o persoană cu un consum de 400 kW, o să aibă prețul plafonat la un leu, iar din februarie, acesta va putea beneficia de noua lege, astfel că va ajunge să plătească 272 de lei, deoarece prețul se va plafona la 0,68 de lei pe kW.

ADVERTISEMENT

”Deci pentru un consumator care înainte consuma să zicem 400 kW, pe vechea lege pentru consumul din ianuarie nu se încadrează în consum, îi vine plafonul de 1 leu, factura o să îi vină 400 de lei în ianuarie, iar din februarie vine 400 de kW, înmulţit cu 0,68lei/kw pentru că se încadrează în consum şi se aplică discountul şi vine 272 lei factura. Observăm o diferenţă substanţială”, a declarat ministrul Virgil Popescu, la B1 TV.

Virgil Popescu:„ Venim în sprijinul românilor”

Ministrul a specificat faptul că proiectul de ordonanță prevede ca plafonul de consum în ceea ce privește facturile la curent electric va fi de la de la 300 la 500 kW.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește gazele, plafonul va fi de la 200 la 300 de mc.

„Am aprobat în Guvern un proiect de ordonanţă şi de la 1 februarie venim în sprijinul românilor cu mai mult, practic ridicăm plafonul de consum la energie electrică de la 300 la 500 kW şi la gaze naturale de la 200 la 300 mc (…)

Cei care consumă până în 500kW vor plăti 0,68lei/kW, cât plăteau şi înainte, iar pentru cei care consumă mai mult, plafonul scade de la 1 leu, la 0,80 lei/kw”, a arătat ministrul energiei.

ADVERTISEMENT

Virgil Popescu a avut și un sfat pentru români în plină criză a facturilor la energie și curent, anume acela de a fi mai moderați cu consumul, pentru a nu mai plăti atât de mult.

ADVERTISEMENT