Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Marcel Ciolacu a anunțat că a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre ”preocupările României în privința protecției drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina”.
Premierul României spune că a cerut Guvernului de la Kiev să recunoască ”inexistența așa-numitei ”limbi moldovenești”. ”Am avut astăzi cu președintele Zelenski o discuție constructivă despre preocupările României în privința protecției drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp autoritățile ucrainene să recunoască inexistența așa-numitei ”limbi moldovenești”.
Ciolacu mai adaugă că România a acordat un sprijin multidimensional consistent vecinului nostru în toată această perioadă de la declanșarea invaziei ilegale a Rusiei și ”suntem pregătiți să participăm activ la viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei, care va genera proiecte concrete și bunăstare pentru cetățenii ambelor state”.
Șeful Guvernului de la București mai punctează că țara noastră susține drumul Ucrainei și al Republicii Moldova către aderarea la Uniunea Europeană.
Pus să comenteze conflictul israeliano-palestianian, Volodimir Zelenski a spus că, în opinia sa, Rusia este unul dintre statele care se află în spatele grupării teroriste Hamas.
”În spatele Hamas stau cei care îi susțin, cu arme, public, și nu de ieri sau alaltăieri. Considerăm că Rusia a una dintre țările care au ajutat Hamas și stă în spatele Hamasului”, a spus liderul de la Kiev.
De cealaltă parte, Klaus Iohannis a spus că România sprijină Israelul și dreptul său de a se apăra. ”În ce privește atacul terorist împotriva Israelului, eu am condamnat de la bun început și am spus din capul locului că sprijin dreptul Israelului de a se apăra. Cine și cum a susținut acest atac vom afla pe măsură ce datele vor deveni mai clare”, a spus președintele țării noastre.
Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis au răspuns și mai multor întrebări primite de la jurnaliștii. Întrebat despre sprijinul militar al României discutat la Palatul Cotroceni, liderul de la Kiev nu a oferit prea multe detalii. S-a rezumat la a spune că ”accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”.
Jurnalist: ”Ați vorbit despre sprijinul militar al României. Ce i-ați cerut președintelui Iohannis?
Zelenski: ”Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe informații pe care nu le putem face publice. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit poporului român și a oferit mai multe detalii despre discuțiile avute cu președintele Klaus Iohannis. ”Drag popor român, sunt fericit să vizitez Bucureștiul. Vă mulțumesc pentru ajutor. Menționez convenirea unui parteneriat strategic în viitor între România și Ucraina.
Am vorbit despre infrastructură, despre deschiderea unor puncte de trecere noi la granița comună. Am vorbit și despre minoritățile naționale. E o decizie importantă, se creează un centru de pregătire al piloților. Am discutat despre situația de pe front, despre solicitările noastre militare.
Vor fi noutăți referitor la artilerie și sisteme antiaeriene. În România se cunoaște foarte bine cât de periculos e terorismul rusesc, cât de periculoase sunt dronele și rachetele. E un pericol pentru toți. România este o țară garant de asigurare a securității lumii întregi”, a transmis Zelenski.
Cu aproape 60 de minute întârziere, președintele Klaus Iohannis și cel ucrainean au făcut o serie de declarații, după ce au discutat în privat aproape o oră.
”Mă bucur să-l primesc astăzi pe președintele Ucrainei. Această vizită are caracter istoric pentru relația bilaterală. Ne dorim relație bilaterală cu o viziune pe termen lung, axată pe generarea de proiecte concrete. Am semnat astăzi o declarație comună, eveniment la care tocmai ați fost martori. Ne concentrăm să ajutăm Ucraina să câștige războiul, dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. Vom sprijini Ucraina până la eliberarea întregului teritoriu.
România și poporul român au fost alături de Ucraina și poporul ucrainean, reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României”, a declarat Klaus Iohannis. De asemenea, liderul României a anunțat că vor exista îmbunătățiri în ceea ce înseamnă comerțul cu cereale din Ucraina prin țara noastră, pe lângă faptul că România va face lobby ca Ucraina să adere la UE cât mai rapid, alături de Republica Moldova. În încheiere, Klaus Iohannis a dat asigurări că problema minorității românești din Ucraina a fost abordată.
Volodimir Zelenski ar fi trebuit să țină un discurs în Parlamentul României începând cu ora 17:00, însă se pare că acest discurs a fost anulat. Staff-ul lui Zelenski nu ar considera oportun acest discurs, invocând securitatea președintelui, în contextul în care AUR și Diana Șoșoacă sunt ostili față de liderul de la Kiev.
”Va fi rău dacă vine Zelenski în Parlament”, a transmis Diana Șoșoacă într-un clip video înainte de venirea lui Zelenski în România, în timp ce liderul AUR George Simion a transmis ironic: ”Cu durere în suflet, anunțăm că viteazul președinte ucrainean Volodimir Zelinski nu va mai veni astăzi în Parlamentul României”.
Zelenski a ajuns în România și a transmis un mesaj pe X, fostul Twitter. ”Am ajuns în București, România, pentru discuții cu @KlausIohannis și pentru a consolida relațiile noastre de bună vecinătate. Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securității alimentare.
Am construit deja și putem extinde cooperarea care susține stabilitatea pentru multe alte națiuni. Vom discuta despre continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviației și a altor coaliții, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre și relațiile noastre cu partenerii. România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră și al cărui sprijin se întărește cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele națiuni”, a scris Zelenski pe Twitter.
Volodimir Zelenski se va afla pentru prima dată în România și are programate întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu premierul Marcel Ciolacu. Mai mult, Zelenski va merge în Parlament unde va discuta cu președinții celor două Camere și ar urma să țină un discurs în plenul reunit, conform Administrației Prezidențiale.
Înainte de a pleca spre România, Volodimir Zelenski a publicat un mesaj pe Twitter și a acuzat Rusia că este implicată direct în atacul teroriștilor Hamas asupra Israelului. ”Avem date care demonstrează foarte clar că Rusia este interesată să incite la război în Orientul Mijlociu.
Pentru ca o nouă sursă de durere și suferință să erodeze unitatea globală și să exacerbeze clivajele și controversele, ajutând Rusia să distrugă libertatea în Europa“, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter. Deși agenda oficială ar putea suferi modificări, din cauza măsurilor excepționale de securitate, se pare că președintele Ucrainei va ajunge la Cotroceni la ora 13:00.
“Consultările politice aprofundate, la Bucureşti, dintre preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Volodimir Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise şi puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum şi discutarea situaţiei de securitate în regiune şi la Marea Neagră şi a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia”, au oferit mai multe detalii reprezentanții Administrației Prezidențiale.
În ultimii ani, Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis au avut mai multe întâlniri, cea mai recentă la Chișinău, la summitul Comunității Politice Europene. Cei doi lideri de stat s-au întâlnit și pe 20 septembrie 2023 la New York, la un eveniment organizat cu ocazia Adunării Generale a ONU.
Vizita lui Volodimir Zelenski în Parlament, dacă va avea loc, nu va fi lipsită de momente tensionate, în condițiile în care senatorul Diana Șoșoacă a anunțat deja că se va opune acestei vizite. ”Președintele unei Ucraine care și-a bătut joc de România, care distruge minoritatea românească din această țară și care vrea să ne împingă în război nu are ce căuta pe teritoriul românesc!
Poporul român ar trebui să iasă în stradă şi să nu-i permită intrarea în ţară lui Volodimir Zelenski. Din cauza acestui președinte care și-a distrus țara, România trebuie să se împrumute nelimitat. De ce vine acum Volodimir Zelenski în România? Pentru că nu îl mai primește nimeni nicăieri, pentru că SUA nu mai dorește să îi finanțeze războiul și pentru că toate marile capitale și-au dat seama că Zelenski își afundă aliații în faliment?”, a transmis, printre altele, Diana Șoșoacă.
Contestatarii lui Volodimir Zelenski, în mare parte susținători AUR sau SOS, îi reproșează lui Zelenski că vrea să implice România în război, că nu a mulțumit României pentru ajutorul primit, dar și că nu acordă drepturi minorității românești din Ucraina. ”După ce ne-a distrus Delta Dunării, după ce ne-a falimentat fermierii, după ce ne-a umplut țara de droguri?
După ce ne-a cheltuit banii pentru ca oligarhii săi, cu el în frunte, să se îmbogățească de pe urma războiului, ce să caute Zelenski în România?”, a continuat, în stilul caracteristic, Diana Șoșoacă. Mai mult, senatorul susține că numele său a fost inclus pe lista Mirotvoreț a persoanelor care ar trebui asasinate.