News

Volodimir Zelenski ajunge marți în România. Programul președintelui Ucrainei în țara noastră

Volodimir Zelenski va ajunge în România marți, 10 octombrie, în prima vizită oficială de la începutul războiului. Programul deplasării liderului de la Kiev în țara noastră.
09.10.2023 | 17:34
Volodimir Zelenski ajunge marti in Romania Programul presedintelui Ucrainei in tara noastra
Handout - Ukrainian President Volodymyr Zelensky and Romanian President Klaus Iohannis meet for a working session in Mariinsky Palace, in Kyiv, Ukraine on June 16, 2022. It is the first time that the leaders of the three European Union countries have visited Kyiv since Russia's February 24 invasion of Ukraine. They are due to meet Ukrainian President Volodymyr Zelensky, at a time when Kyiv is pushing for membership of the EU. Photo by Ukrainian Presidency via ABACAPRESS.COM
ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, va face, marţi, o vizită oficială în România. Liderul de la Kiev va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

Volodimir Zelenski vizitează marți România. Întâlnire cu Klaus Iohannis și discurs în Parlament

Anunțată, pe surse, încă de vineri, 6 octombrie, vizita lui Volodimir Zelenski în România a fost confirmată oficial, luni, de Administrația Prezidențială. Astfel, liderul din Ucraina este așteptat în țara noastră marți, 10 octombrie.

ADVERTISEMENT

Președinția României a anunțat și programul pe care Zelenski îl are la București. Ceremonia de primire a acestuia de către Klaus Iohannis este programată să aibă loc la ora 13.00. Apoi, la ora 14.15 sunt programate declarații comune de presă.

Ulterior, un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va avea loc, marţi, de la ora 14.00. De la ora 16.30, Volodimir Zelenski va ține un discurs în fața celor două Camere ale Legislativului, anunță News.ro.

ADVERTISEMENT

Ce vor discuta Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski

De pe site-ul Administrației Prezidențiale aflăm și tema discuțiilor dintre cei doi șefi de stat, Klaus Iohannis și Volodimir Zekenski. Această vizită se vrea a fi una care ”reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun”, anunță sursa citată.

Consultările politice aprofundate, la București, dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodîmîr Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Conform Palatului Cotroceni, la discuțiile de marți, Klaus Iohannis ”va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”.

Vorbim de prima vizită în România a liderului de la Kiev, de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022. Zelenski a mai vizitat, recent, Bulgaria și alte state vecine.

ADVERTISEMENT

În 2022, pe 4 aprilie, la scurt timp de la invazia Rusiei în Ucraina, Zelenski a avut o intervenție prin apel video în Parlamentul României. Evenimentul avea loc într-o perioadă în care rușii comiteau atrocități inimaginabile în apropiere de Kiev.

ADVERTISEMENT