News

Vlad Voiculescu acuză DSP București de măsluirea bilanțului Covid pentru congresul PNL. Cum răspunde instituția

Fostul ministru al sănătății susține că nu toate testele pozitive ar fi fost raportate. În replică DSP spune că procedura a fost stabilită în mandatul lui Voiculescu.
26.09.2021 | 17:59
Vlad Voiculescu acuza DSP Bucuresti de masluirea bilantului Covid pentru congresul PNL Cum raspunde institutia
ADVERTISEMENT

Șeful USR PLUS București, Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății, a acuzat DSP București că a măsluit statisticile privind numărul infectărilor cu coronavirus din Capitală pentru a permite desfășurarea Congresului PNL.

Vlad Voiculescu acuză DSP București de măsluirea bilanțului COVID pentru congresul PNL

Potrivit unei postări a fostului ministru, peste 4.000 de teste pozitive n-ar fi fost procesate, pentru a menține rata de infectare la un nivel mai scăzut.

ADVERTISEMENT

“Creșterea fulminantă a numărului de cazuri s-a temperat în mod miraculos după ziua de luni, chiar înainte de congresul PNL.

Aflu astăzi că peste 4.000 de teste pozitive din zilele de 23, 24, 25 septembrie nu au fost ‘alocate*’ de DSP București, adică nu au apărut în cifrele oficiale. Incidența ar fi fost altfel semnificativ mai mare.

ADVERTISEMENT

Aveți grijă de voi!
–––
nealocat = dispărut din orice statistică oficială”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Reacția Direcției de Sănătate Publică nu a întârziat să apară, instituția susținând că nu este vorba decât despre respectarea unei proceduri pe care o aplică încă din vremea în care Vlad Voiculescu era în fruntea ministerului.

ADVERTISEMENT

“Modul de calcul al incidenței cazurilor de coronavirus în funcție de care se stabilesc scenariile în care se află fiecare localitate respectă același algoritm încă din luna martie a acestui an.

Atunci s-a convenit de către conducerea Ministerului Sănătății ca rata de incidență să fie stabilită luând în calcul 14 zile, fără ultimele 3 zile, tocmai pentru ca acele cazuri de infectare cu județ neidentificat să poată fi alocate şi raportate corespunzător.

ADVERTISEMENT

Ca urmare, toate calculele incidenței stabilite în ultimele zile respectă întru totul legislația în vigoare aplicată pe parcursul întregului an.

DSPMB face aceste precizări pentru a înlătura orice suspiciune cu privire la un calcul eronat, aplicat în mod intenționat, cu privire la rata incidenței”, a transmis instituția într-o postare pe Facebook.

Potrivit precizărilor DSP, cele trei zile lipsă ar fi acea perioadă-tampon care permite evidențierea și contabilizarea exactă a cazurilor.

Congresul PNL s-a desfășurat sâmbătă la Romexpo în prima zi după ce Bucureștiul a intrat oficial în scenariul roșu și în prima zi în care incidența cazurilor noi de COVID-19 a depășit pragul de 4 infectări la mia de locuitori.

Conform datelor transmise de Prefectura Capitalei, sâmbătă, incidența cazurilor de COVID-19 a fost de 4,1 la 1.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT