News

De ce a apelat Vladimir Putin la armata privată! Cine finanțează grupul Wagner, detașamentul secret format din mercenari plătiți ca să ucidă

Vladimir Putin este nemulțumit de felul în care decurge războiul! Ucraina rezistă și sancțiunile încep să apară împotriva Rusiei! Liderul de la Kremlin a apelat la Grupul Wagner, armata privată
28.02.2022 | 12:03
De ce a apelat Vladimir Putin la armata privata Cine finanteaza grupul Wagner detasamentul secret format din mercenari platiti ca sa ucida
De ce a apelat Vladimir Putin la armata privată pentru invazia din Ucraina! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când Rusia a declarat război Ucrainei și Vladimir Putin a solicitat o invazie, mai nimeni nu se aștepta la o asemenea rezistență. Liderul de la Kremlin a sperat într-o adevărată defilare, una în care marile orașe să pice unul după celălalt. Doar că, Harkov și Kiev au rămas în picioare și nu o dată au apărut în spațiu online imagini cu soldați ruși prizonieri și tancuri detonate.

Cum sancțiunile n-au întârziat să apară, Vladimir Putin a mutat discuția la armele nucleare și a solicitat de urgență intervenția grupului Wagner, adică a unei armate private pe care președintele Rusiei o are la dispoziție.

ADVERTISEMENT

De ce a fost nevoit Vladimir Putin să apeleze la armata privată!

Vorbim despre mercenari plătiți să ucidă, să lichideze și gata să intre în foc pentru a-și duce misiunea până la capăt. Potrivit jurnaliștilor de la The Times, Vladimir Putin a solicitat în mod direct uciderea președintelui ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Trebuie să știți că, în mod oficial, grupul Wagner nu există, cel puțin așa a reieșit din mai multe anchete desfășurate. Doar că, armata privată a lui Putin, așa cum a fost denumită formațiunea, a fost implicată în ultimii ani de zile în mai multe conflicte importante.

ADVERTISEMENT

De altfel, peste zece mii de oameni ar fi avut legături serioase cu grupul începând cu 2014, atunci când aceștia s-au alăturat separatiștilor proruși în estul Ucrainei. Formațiunea este considerată, atenție, cea mai mare companie militară privată din lume.

Cunoscut și sub numele de PMC Wagner, ChVK Wagner sau CHVK Vagner, grupul este o agenție de contractare militară privată pe care îi poți chema în situații limită, evident contra unui cost important. Așa s-a întâmplat și în operațiunile din Războiul Civil Sirian, atunci când mercenarii au luptat de partea guvernului din această țară, dar și la anexarea Crimeii de către Federația Rusă.

ADVERTISEMENT

Cum a fost format grupul Wagner

Ideea unui detașament privat și foarte bine pregătit pentru asemenea intervenții, a apărut după războiul din Afganistan, război care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Totuși, despre această formațiune militară există informații că ar fi fost inițiată în 2013, în regiunea Krasnodar, mai exact în sudul Rusiei de către Dmitri Utkin, un ofițer din forțele speciale ale Rusiei medaliat chiar cu Ordinul Curajului.

Utkin, care se pare că ar avea o pasiune pentru istoria celui de-al Treilea Reich, avea în acel moment indicativul Wagner, cel mai probabil în onoarea lui Richard Wagner, compozitorul favorit al lui Adolf Hitler. Alături de oamenii lui, Utkin a fost văzut atât în ​​Crimeea, în februarie 2014, cât și în Donbas, unde au luptat pentru separatiștii pro-ruși în timpul războiului ruso-ucrainean.

ADVERTISEMENT

Aceștia ar fi fost implicați în uciderea unor comandanți de teren ai autoproclamatei Republici Populare Lugansk și în destabilizarea situației. De asemenea, Utkin trebuie să răspundă mai multor capete de acuzare. Se spune despre el că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte și execuția să fie filmată.

A apărut ca mare erou la Kremlin, în timpul sărbătoririi Zilei Eroilor Patriei, pe 9 decembrie 2016, acolo unde a fost fotografiat împreună cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Ce spune Vladimir Putin despre grupul Wagner

Așa cum era de așteptat, Rusia nu a ezitat o clipă și a negat existența grupului Wagner. Cu toate acestea, un raport al Consiliului de Securitate ONU a afirmat că această armată privată există și de-a lungul timpului ar fi avut mai multe intervenții dure.

La finalul anului trecut, Uniunea Europeană chiar a sancţionat grupul paramilitar, dar și opt persoane şi trei societăţi care aveau legături cu acesta, cu privire la acţiuni destabilizatoare în Ucraina şi în mai multe ţări din Africa.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că grupul Wagner este un ”instrument de război hibrid condus de Rusia”. Prezenţa Wagner era semnalată în mai multe ţări din Africa subsahariană, unde, surprinzător și nu prea, era implicată și Rusia, inclusiv în Mali şi în Republica Centrafricană, însă grupul intervenea şi în Libia, Siria şi Ucraina.

Vladimir Putin a acuzat Occidentul de isterie în acest subiect și a transmis că Rusia îşi rezervă dreptul de a răspunde acţiunilor ostile ale UE. ”Isteria care s-a propagat în Occident pe această temă arată, înainte de toate, gelozia unor foste metropole europene cu privire la state din Africa şi din Orientul Mijlociu, cărora au fost nevoite să le recuoască suveranitatea şi independenţa”, a apreciat într-un comunicat și Ministerul rus de Externe.

Cine finanțează armata privată a lui Vladimir Putin

Se știe în acest moment că în spatele grupului se află un om de afaceri în vârstă de 60 de ani din Sankt Petersburg, Yevgeny Prigozhin. Cunoscut ca un apropiat al președintelui rus, acesta a fost adăugat de curând pe lista FBI a celor mai căutați zece fugari.

Se oferă o recompensă de până la 250.000 de dolari pentru informațiile care vor conduce la arestarea sa. Americanii cred despre Yevgeny Prigozhin că ar fi dirijat intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 care au avut loc în SUA.

În răspunsul său, Prigozhin, supranumit „bucătarul lui Putin” deoarece compania sa a făcut servicii de catering pentru Kremlin, a spus că FBI îl folosește ca țap ispășitor pentru crizele interne din SUA.

Washington l-a acuzat anterior pe Prigozhin că a finanțat Agenția de Cercetare pe Internet, o misterioasă „fermă de troli” din Sankt Petersburg care ar fi manipulat mediul online în timpul campaniei pentru președinție a republicanului Donald Trump.

ADVERTISEMENT