News

Vladimir Putin, decizie fără precedent legată de alegerile din Republica Moldova. Ce se întâmplă la graniţele României

Ce se întâmplă la graniţele României după ce harta politică a Republicii Moldova s-a schimbat în urma alegerilor parlamentare
12.07.2021 | 12:30
Vladimir Putin decizie fara precedent legata de alegerile din Republica Moldova Ce se intampla la granitele Romaniei
Vladimir Putin ar fi intervenit financiar în ultimele alegeri din Republica Moldova. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape 1,5 milioane de oameni au ieşit la vot pentru a decide soarta Republicii Moldova. A ieşit rău de tot pentru comunişti în ciuda faptului că au fost puternic suţinuţi din umbră de Vladimir Putin. Moscova pare la prima vedere că şi-ar fi pierdut din influenţă şi în această parte a Europei, deși presa internațională a relatat despre milioanele de euro pe care rușii le-ar fi investit.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a obţinut 52,50 % din voturi la alegerile parlamentare aniticipate din Republica Moldova. Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) a scos 27,38%, iar Partidul Şor 5,78%, acestea fiind şi formaţiunile care vor intra în Parlament. Mai mult decât atât, în municipiul Chişinău, după prelucrarea celor 304 procese verbale, PAS a acumulat peste 56,77%.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă la graniţa României!

În afara ţării, PAS a scos 85,93%, în timp ce pe locul doi s-a clasat Blocul electoral „Renato Usatîi” cu 2,84%, iar pe trei – Partidul politic Democraţia Acasă – 2,83%. Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor a ieșit abia al patrulea cu 2,55%.

De altfel, în secţiile din străinătate s-au prezentat la urne peste 205 mii de alegători. În cele 41 secţii de votare constituite pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului au votat circa 30 mii de alegători.

ADVERTISEMENT

Între timp, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit tuturor celor care au paticipat la alegerile parlamentare anticipate şi a vorbit despre unele instituţii ale statului care ”sunt departe de a răspunde aşteptărilor cetăţenilor”, fiind ”întoarse cu cheia politică”.

”Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârşitul domniei hoţilor asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate”, a mai transmis preşedintele.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Sandu ”energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova şi pentru a o transforma într-o ţară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se şi revine”. Fericirea președintelui Republicii Moldova nu a însemnat însă entuziasm și în Rusia.

Câți bani ar fi investit Vladimir Putin în alegerile din Moldova

Nu este pentru prima oară când Rusia s-ar implica în scrutinul din Republica Moldova. La fel a făcut-o și la alegerile prezidențiale. Într-o anchetă a jurnaliștilor de la Bild s-a arătat și schema financiară propusă de liderul de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Concret, regimul impus de Vladimir Putin ar fi investit nu mai puțin de 11,5 milioane de euro în tot felul de acțiuni de manipulare. Acestea au inundat mass-media, dar și rețelele de socializare pe parcursul campaniei electorale.

Mesajele aveau atunci ca scop „spălarea” socialistului Igor Dodon și impunerea lui în lupta pentru un nou mandat de președinte. Ziariștii din Republica Moldova spun că același lucru s-a petrecut și la alegerile parlamentare.

Documentul publicat de nemţii de la Bild. Sursa foto – bild.de

 

Documentul publicat de Bild aparține Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova și prezenta cât se poate de clar devizul de cheltuieli suportate de Moscova. A fost atunci un scandal uriaș. PSRM Moldova a amenințat că îi va da în judecată pe ziariștii nemți, dar și pe cei din Moldova care vor prelua articolul.

Rusia, alegeri parlamentare în septembrie

În vârstă de 68 de ani, Vladimir Putin a fost la putere ca președinte sau prim-ministru încă de la începutul acestui secol. De altfel, actualul său mandat de șase ani la Kremlin se va încheia abia în 2024. Vă readucem aminte că Rusia și-a schimbat chiar şi constituția anul trecut.

A făcut-o la cererea lui Putin. În acest moment, liderul de la Kremlin poate să candideze pentru încă două mandate de câte șase ani și să rămână președinte până în 2036. Interesant este că Rusia organizează alegeri parlamentare în septembrie.

Putin pare să nu aibă emoţii, deşi a recunoscut că, la un moment dat, cineva ar putea să-i ia locul la cârma ţării. “Va veni un moment în care, sper, pot spune că o astfel de persoană este demnă în opinia mea de a conduce o țară atât de minunată precum Rusia, patria noastră“, a spus Putin.

“Un semnal. Va exista un succesor”, a scris imediat Alexei Chesnakov, analist politic care a lucrat în administrația prezidențială de la Kremlin.

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2...
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2 mondial
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
MIRCEA BADEA A DISPĂRUT de pe post! De ce nu a avut emisiune...
MIRCEA BADEA A DISPĂRUT de pe post! De ce nu a avut emisiune celebrul prezentator TV
Exclusiv. Cristi Pațurcă, Rona Hartner și Dr. Barbi, trei destine și un numitor...
Exclusiv. Cristi Pațurcă, Rona Hartner și Dr. Barbi, trei destine și un numitor comun: Piața Universității
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!