Vom putea participa la evenimente cu peste 1000 de persoane în viitorul apropiat? Un proiect de lege pe această temă este în lucru

Marian Popovici   
în HotNews
21/05/2020, 18:10
Vom putea participa la evenimente cu peste 1000 de persoane în viitorul apropiat? Un proiect de lege pe această temă este în lucru
Vom putea participa la evenimente cu peste 1000 de persoane în viitorul apropiat? Un proiect de lege pe această temă este în lucru Sursa foto: protv.ro

Ministerul Culturii a anunţat joi că un proiect de lege care reglementează situaţia marilor evenimente, cu peste 1000 de participanţi, este în lucru şi va parcurge toate etapele consultării politice. 

Vom putea participa la evenimente cu peste 1000 de persoane în viitorul apropiat?

Săptămâna trecută, reprezentanţii marilor festivaluri de muzică precum: Untold, Electric Castle, TIFF, Jazz in the Park, Summer Well şi ARTmania au solicitat Guvernului includerea în fondul pentru ajutor de stat dedicat IMM-urilor şi facilităţi fiscale pentru sponsorii evenimentelor.

După discuţiile cu reprezentanţii festivalurilor a reieşit nevoia de reglementare a situaţiei în care festivalurile cu peste 1000 de participanţi pot fi susţinute sau nu:

„Am lucrat împreună cu marii organizatori de evenimente pentru a oferi predictibilitate, pentru a salva industria festivalurilor şi pentru a ne asigura că România se va afla, anul viitor, printre actanţii acestui domeniu.

“Prevederile privind măsura temporară a rambursării biletelor şi impozitul pentru nerezidenţi au fost incluse”

Prevederile privind măsura temporară a rambursării biletelor şi impozitul pentru nerezidenţi au fost incluse, deja, în OUG 70/2020.

Acum suntem în punctul de a elabora un proiect de lege care va fi depus în Parlament şi care reglementează situaţia privind marile evenimente, proiect care va parcurge toate etapele consultării publice”, a precizat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

„Prin crearea cadrului legal necesar, operatorii culturali vor putea lua cea mai bună decizie de administrare a afacerii”

Clarificarea statutului organizării de festivaluri cu mai mult de 1000 de participanţi printr-o iniţiativă legislativă este necesară pentru a putea oferi răspunsuri organizatorilor:

„Prin crearea cadrului legal necesar, operatorii culturali vor putea lua cea mai bună decizie de administrare a afacerii în raport cu furnizorii şi clienţii lor, respectiv cu publicul festivalurilor”.

Guvernul a reglementat activităţile culturale doar pentru starea de urgenţă sau pentru starea de alertă. Evoluţia noului coronavirus confirmă că ar putea exista un risc epidemiologic crescut pentru o perioadă de timp mai lungă, iar marile evenimente vor fi imposibil de organizat.

Închide ×