News

Vortexul polar a pus stăpânire pe mai multe zone ale țării. Zeci de şoferi au rămas captivi în nămeţi, sute de apeluri la 112. Update

Vortexul polar afectează, de mai multe zile, zone extinse ale țări. În ultimele ore, zeci de șoferi au rămas blocați în nămeți numai în Moldova.
06.04.2023 | 13:58
Vortexul polar a pus stapanire pe mai multe zone ale tarii Zeci de soferi au ramas captivi in nameti sute de apeluri la 112 Update
Vortexul polar a pus stăpânire pe mai multe zone ale țării. În Moldova, zeci de şoferi au rămas captivi în nămeți. Sursa foto: ISU Botoșani / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
06-04-2023
11:09

Situație gravă în Botoșani: 900 de apeluri la 112. Zeci de mii de oameni fără energie electrică

Ninsorile abundente și viscolul puternic fac ravagii în Moldova. Situația în Botoșani, județ aflat mai multe ore sub cod roșu, este critică. În ultimele ore s-au raportat peste 900 de apeluri de urgenţă.

”În continuare, în dispeceratul integrat ISU – SAJ Botoșani sună foarte mulți cetățeni care doresc să fie ajutați să iasă din zăpadă. Până în acest moment, s-au înregistrat, în total, peste 900 de apeluri de urgență. Multe dintre acestea anunțau aceeași situație. O parte dintre cazuri au fost direcționate către drumari și serviciile voluntare pentru situații de urgență”, transmit autoritățile.

Un total de 15 localităţi, cu peste 20.000 de abonaţi, sunt afectate parţial sau total de pene de curent. E vorba de Dracșani, Dorohoi, Zăicești, Coșuleni, Bălușeni, Rediu, Ripiceni, Prăjeni, Prisăcani, Câmpeni, Flămânzi, Zlătunoaia, Todireni, Răuseni și Albești.

De asemenea, pompierii au intervenit pentru degajarea a 60 de arbori care au cedat din cauza greutății zăpezii și au căzut peste autoturisme, dar și pe partea carosabilă, pe raza municipiului Botoșani.

Peste 70 de persoane sunt în continuare adăpostite temporar în instituții publice din Mihălășeni, Unțeni, Ungureni, Ștefănești, Călărași, Vlădeni, Trușești, Dersca, Tudora și Manoleasa.

06-04-2023
07:33

O femeie din Botoşani a născut acasă

O femeie în vârstă de 41 de ani, din Botoşani, a fost nevoită să nască acasă, prin apel video, din cauză că ambulanţa nu a putut ajunge la ea din cauza viscolului.

Prin intermediul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Coțușca s-a luat legătura cu două femei, care au mai asistat la nașteri. Astfel, una dintre ele a urmat toate indicațiile date de către personalul medical din dispecerat și a ajutat-o pe mamă să aducă pe lume o fetiţă sănătoasă, de 2,8 kg.

 

Potrivit ISU Botoșani, 424 de persoane din 207 mașini rămase înzăpezite pe drumurile naționale și județene au fost salvate de pompierii militari și voluntari, de la primele manifesări ale Codului Portocaliu de ninsori abundente și viscol, până joi dimineață, la ora 05:00. Dintre ele, 72 de persoane au fost adăpostite temporar la Primăria Mihălășeni, Primăria Unțeni, Căminul Cultural Ungureni, Centrul de Zi Ștefănești, Primăria Călărași, la domiciliul șefului SVSU Călărași, Primăria Vlădeni, Primăria Trușești, Primăria Dersca, Primăria Tudora și la Districtul SDN Manoleasa.

Vortexul polar a pus stăpânire pe mai multe regiuni ale țării în ultimele zile. Moldova este zona cel mai grav afectată. Aici, zeci de şoferi au rămas captivi în nămeți, fiind nevoie de intervenția autorităților.

Vortexul polar a pus stăpânire pe mai multe zone ale țării. În Moldova, zeci de şoferi au rămas captivi în nămeți

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit, joi dimineață, codul roșu de vreme extremă pentru județele Neamț, Botoșani, Suceava și Iași. Emisă în primă fază până la ora 04.00, alerta va expira acum abia la ora 10.00.

ADVERTISEMENT

În acest interval, pe areale extinse din aceste zone, se vor semnala viscol puternic, cu rafale de 75…85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită. Pentru șoferi, totul va fi un coșmar, dat fiind faptul că vizibilitatea e redusă spre zero.

Conform datelor oferite de Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române aflăm că, din cauza zăpezii depuse pe carosabil, a vizibilității reduse, ca măsură de siguranță a participanților la trafic, circulația a fost închisă pe toate drumurile publice din afara localităților din județele Botoșani și Iași.

ADVERTISEMENT

Până ca această măsură să fie luată de autorități, mai mulți șoferi au rămas blocați în nămeți. În Iași, un autocar cu 57 de copii, alături de profesori, a rămas blocat în nămeți în localitatea Oglinzi.

În județul Botoșani, zeci de oameni au rămas blocați la doar câțiva kilometri de casă. În jurul miezului nopții, circa 100 de autoturisme erau blocate pe o distanță de 4-5 kilometri.

ADVERTISEMENT

Suntem plecate de la amiază din Italia, eu și cu fetița. Am făcut două ore și ceva până la Suceava și de la Suceava patru ore până la Botoșani. Și încă nu am ajuns. Nici nu ne spune nimeni cât mai avem de așteptat sau ce se întâmplă cu noi”, a spus o tânără luată de soț de la aeroport, pentru MonitorulBT.

Situație gravă pentru cetățenii care au nevoie de sprijin medical

Probleme grave au și oamenii aflați în postura de a apela la medici. În Darabani, un bărbat în vârstă de 41 de ani care avea nevoie de îngrijiri medicale, a fost ajutat să ajungă la Spitalul Municipal Dorohoi, de pompieri.

ADVERTISEMENT

Pacientul a fost prelat, inițial, de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Pe raza localității Dumbrăvița, ambulanța care îl transporta a rămas înzăpezită.

A intervenit o șenilată din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi. Misiunea a fost îngreunată de cantitatea mare de zăpadă, care pe unele tronsoane depășea doi metri și viscolul puternic.

Probleme au fost și în Vaslui. Azi-noapte, cinci mașini și două microbuze au rămas blocate în zăpada care măsoară aproape un metru în localitatea Protopopești. În autovehicule se aflau în total 10 persoane.

ADVERTISEMENT