Aproximativ 67% dintre danezi au votat ”DA”, exprimându-și astfel dorința ca Danemarca să se implice în politica de apărare a UE. Acestea sunt cifrele după ce în noaptea de miercuri spre joi au fost numărate 99% dintre buletinele de vot.
La acest referendum s-a ajuns în contextul războiului început de Rusia în Ucraina la 24 februarie 2022. ”În seara asta, Danemarca a trimis un semnal important. Aliaţilor noştri din Europa şi NATO şi lui Vladimir Putin.
Arătăm că atunci când Putin invadează o ţară liberă şi ameninţă stabilitatea în Europa, noi ceilalţi ne unim. A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă şi este o Europă după”, a declarat premierul Mette Frederiksen.
Majoritatea partidelor din Parlamentul Danemarcei au ajuns la un acord pentru organizarea acestui referendum la două săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Miercuri, danezii au votat încetarea excepţiei daneze, precum şi finanțarea investiţiilor militare pentru a depăşi pragul de 2% din PIB alocat bugetului apărării, așa cum cere NATO aliaților. Votul are o importanță istorică deoarece Danemarca este cunoscută pentru euroscepticism.
În 1993, guvernul de la Copenhaga a obţinut mai multe excepţii numite ”opt out” (opţiunea de retragere) pe mai multe probleme europene, mai ales cu privire la apărare. Regatul scandinav (n.r. – membru fondator al NATO) nu a putut să participe la nicio misiune militară a UE, conform Agerpres.
În jur de 4,3 milioane de danezi au fost chemaţi la urne şi înaintea votului, sondajele arătau că peste 65% dintre respondenţi declaraseră că vor vota ”DA”. Totuși, parlamentarii de la Copenhaga au avut unele rețineri, mai ales pe fondul absenteismului înregistrat în rândul populației cu ocazia referendumurilor legate de Europa.
În cele din urmă, ofensiva Rusiei în Ucraina, dar și apelul lansat de Mette Frederiksen au contat decisiv. ”Trebuie să votăm întotdeauna când există un scrutin.
Cred din toată inima că trebuie votat da. Atunci când trebuie să ne batem pentru securitatea Europei, trebuie să fim mai uniţi cu vecinii noştri”, a spus cea care conduce Guvernul Danemarcei.
Stat membru din 1973, Danemarca şi-a manifestat euroscepticismul în 1992, respingând cu 50,7% din voturi tratatul de la Maastricht. Teritoriile autonome ale Danemarcei, Groenlanda şi insulele Feroe, nu au participat la referendum.