News

Votul pe ordonanța privind organizarea alegerilor, amânat. O nouă ședință în coaliție, vineri

Adoptarea OUG prin care se decide comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale a fost amânată și e posibil sa fie anulată.
07.03.2024 | 19:26
Votul pe ordonanta privind organizarea alegerilor amanat O noua sedinta in coalitie vineri
Proiectul de OUG nu a mai fost pe ordinea de zi a ședinței de guvern Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
ADVERTISEMENT

Motivul pentru amânarea votului ar fi lipsa unor avize necesare pentru ca proiectul să poată fi pus pe ordinea de zi a ședinței de guvern. Surse guvernamentale susțin că acest vot ar putea fi chiar anulat.

Votul pe ordonanța privind organizarea alegerilor, amânat

Marcel Ciolacu i-ar fi informat pe miniștri că OUG pentru comasarea alegerilor va fi amânată pentru săptămâna viitoare, arată sursele citate de stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

”Se amână votarea OUG pe comasarea alegerilor. Nu au venit toate avizele (de la Ministerul Finanțelor, Justiției și altele)”, le-a spus Marcel Ciolacu, celor din Guvern.

O nouă ședință de Guvern ar putea fi convocată vineri, după ședința coaliției de guvernare, o ședință specială pentru a adopta OUG privind organizarea alegerilor.

ADVERTISEMENT

Dacă oficial motivul amânării îl reprezintă lipsa avizelor de la Ministerul de Finanțe și de la Ministerul Justiției, ambele ministere ale PNL, neoficial, între liderii coaliției ar exista tensiuni pe tema comasării alegerilor, mai susțin sursele citate.

Reprezentanții PNL susțin că proiectul de ordonanță de urgență ar putea avea probleme de constituționalitate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, potrivit acelorași surse, primarii și președinții de consilii județene își pot depune candidatura pentru alegerile locale din 9 iunie fără să își piardă restul de mandat până în septembrie.

Guvernul a publicat, în dezbatere publică, proiectul de ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor, care prevede comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

ADVERTISEMENT

Conform proiectului de OUG, prin derogare de la legislația în vigoare, primarii și președinții de consilii județene vor putea să treacă la alt partid fără să-și piardă mandatul, cu cel mult 60 de zile înainte de scrutinul din 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului, care va avea loc în toamnă. În plus, candidații la europarlamentare pot să se înscrie și pentru a candida la alegerile locale, mai prevede proiectul.

Proiectul de OUG mai stabilește că aceleași birouri electorale se vor ocupa de ambele scrutine și că votarea se va face în aceleași secții de votare.

ADVERTISEMENT