Vouchere de 8.000 de lei pentru români, începând din toamnă. Cine va primi acești bani, potrivit anunțului făcut de ministrul Marcel Boloș. Potrivit datelor oficiale, e vorba de bani meniți pentru renovarea locuințelor sau pentru achiziționarea de electrocasnice, cum ar fi aragazul sau mașina de spălat.
Guvernul estimează că 220.000 de familii vor beneficia de aceste tichete. Potrivit ministrului Marcel Boloș, banii vor veni din partea Uniunii Europene, fiind vorba de aproximativ 200 de milioane de euro. Deși se știa vag că vor exista aceste vouchere pentru renovarea locuinței, nu se știa care e valoarea și de când se va aplica legea.
Inițial se vorbea de aproximativ 4.000 de lei de familie, dar acum Marcel Boloș a vorbit chiar de 8.000 de lei, începând cu 1 septembrie 2023. Ministrul investițiilor și proiectelor europene a precizat că voucherul pentru reparația locuințelor va valora 4000 de lei, iar cel pentru electrocasnice tot 4000 de lei. Așadar, e vorba de două vouchere, nu e unul singur, iar suma e dublă decât se estima.
Voucherele se vor da, așadar, gratis de la statul român, cu ajutorul fondurilor europene, însă lista beneficiarilor e scurtă și va crea cu siguranță nemulțumiri în rândul populației. Conform Antena 3, ar avea prioritate la aceste vouchere familiile cu 5 copii, dar și cele unde oamenii nu muncesc din motive obiective, pentru că nu își găsesc de muncă.
Între timp, Marcel Boloș a vorbit despre mai multe posibile măsuri de austeritate pe care Comisia Europeană și Banca Mondială le-ar cere. ”Tipurile de măsuri pentru recalibrarea în sistemul fiscal se regăsesc în documentația și analiza pe care a făcut-o Banca Mondială pentru sistemul nostru fiscal, unde această măsură de impozitare progresivă se regăsește.
Cu toții ne aducem aminte că, până la cota unică, ce a fost reintrodusă de către guvernele care s-au succedat la conducerea României, am avut o impozitare progresivă care mergea până la 38%. Înainte de 2006 a fost extrem de criticată. Cota unică este ultima rămășiță care mai există în sistemele fiscale și peste tot este o chestiune de principiu în sistemul fiscal. Progresivitatea înseamnă corelarea cu niveluri veniturilor pe care le realizează contribuabilii.
Este o decizie pe care Guvernul României o va adopta pentru că avem, de asemenea, jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, unde această analiză de impact pe care o avem făcută de experții Băncii Mondiale este urmată de crearea cadrului legal pentru preluarea acestor măsuri. Este greu de spus dacă coaliția va decide să preia în totalitatea acele măsuri, dar impozitul progresiv este trecut ca recomandare pentru o recalibrare.
Noi suntem una dintre puținele state ale Uniunii Europene care avem un procent destul de scăzut de venituri fiscale raportat la PIB. 27%. Însă consecința este că acest nivel scăzut al procentului pe care îl avem raportat la produsul intern brut are în spate un sistem întreg de cheltuieli.
Restructurarea sistemului fiscal este foarte importantă pentru că în spate avem cheltuielile acestea colosale cărora trebuie să le asigurăm sustenabilitatea. Vorbim aici despre cheltuielile privind sistemul de pensii general privind salarizarea bugetarilor și toate cheltuielile mari din bugetul de stat”, a explicat Boloș pentru sursa citată.