După disputa privind pensiile și salariile, în Coaliție sunt discuții și în privința voucherelor de vacanță pentru anul 2023.
Partidul Național Liberal insistă ca tichete de vacanță plătite de stat să fie acordate tuturor angajaților din mediul privat. Potrivit Antena 3, un proiect legislativ în acest sens a ajuns deja pe masa premierului Nicolae Ciucă.
Dacă demersul liberalilor se va materializa, de acest beneficiu al voucherelor de vacanță ar urma să se bucure aproximativ 4,2 milioane de angajați care lucrează în mediul privat.
Sursa citată notează că Nicolae Ciucă le-a spus parlamentarilor liberali că ar putea să susțină această propunere. Decontarea tichetelor se va face din fondul pentru asigurări sociale.
Dacă e să vorbim de impactul bugetar al unui astfel de proiect, acesta este unul considerabil, aproximativ 1 miliard de euro.
Politicienii PNL ar dori această modificare a legii, astfel încât să beneficieze și angajații din privat de aceste tichete de vacanță. Liberalii au afirmat public în ultima perioadă că PSD a supra-impozitat munca în România.
Cei din PNL ar fi nemulțumiți de propunerea PSD de a modifica codul fiscal astfel încât să fie impozitate contractele part-time la nivelul salariului minim pe economie.
Anul 2023 va fi unul al voucherelor de diferite tipuri. Pe lângă cele de vacanță, românii vor primi și alte forme de ajutor de la stat.
Deja s-a stabilit ca programul ”Sprijin pentru România”, prin care se oferă vouchere sociale în valoare de 250 de lei, să fie prelungit. Persoanele din categoriile vulnerabile vor primi o dată la două luni aceste vouchere pentru achiziţia de alimente şi mese calde.
Despre un alt tip de vouchere se discută în aceste zile. Guvernul analizează acordarea unor vouchere pentru a ajuta românii cu venituri mici în contextul crizei energetice.
Chiar sâmbătă, ministrul energiei, Virgil Popescu, a precizat că discuțiile cu privire la acordarea unor vouchere pentru energie sunt încă la nivel de principiu. El a precizat că încă nu s-a ajuns la un act normativ în Guvern.
”Există în programul de coeziune şi există la Fonduri Europene, la domnul Marcel Boloş, s-a discutat, există două miliarde 200 de milioane de euro, dintre care un miliard sunt pentru consumatorii vulnerabili, exact pentru zona de energie, iar un miliard 200 sunt pentru IMM-uri. Tot pentru IMM-urile expuse la preţurile de la energie. Din ce ştiu eu, nu în Guvern s-a discutat, s-a discutat în coaliţie, s-a discutat la nivel tehnic.
Nu am ajuns încă cu un act normativ în Guvern. S-a discutat la nivel de principiu. E vorba de a se da un ajutor pentru iarna aceasta şi un ajutor pentru iarna viitoare, pentru că aceşti bani trebuie cheltuiţi în anul 2023”, a spus ministrul Virgil Popescu.