News

Vouchere pentru cititorii de cărți din România. Planul Ministerului Culturii de susținere a scriitorilor autohtoni

03.06.2020 | 20:37
Vouchere pentru cititorii de carti din Romania Planul Ministerului Culturii de sustinere a scriitorilor autohtoni
ADVERTISEMENT

Ministerul Culturii are în plan oferirea de vouchere pentru cititorii de cărți din România. Măsura s-ar aplica acelor persoane care achiziționează opere ale autorilor autohtoni.

Vouchere pentru cititorii de cărți din România. Planul Ministerului Culturii de susținere a scriitorilor autohtoni

Bogdan Gheorgiu, ministrul Culturii, vine cu o veste bună pentru iubitorii de citit din România, dar și pentru scriitorii din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Oficialul de la cultură din Guvernul Ludovic Orban spune că ia serios în calcul posibilitatea ca statul să ofere vouchere pentru cumpărătorii care vor cărţi scrise de autori români.

”În România vom vedea oare asemenea campanii de susţinere financiară din partea statului? Şi la noi în ţara anumite autorităţi locale au avut asemenea iniţiative.

ADVERTISEMENT

Ideea este binevenită. Iată o idee să aplicăm un astfel de program de bugetare a unor vouchere cu care să se achiziționeze doar literatură contemporană, pentru că asta înseamnă un sprijin direct pentru autorii care încă scriu.”, a spus ministrul, conform ȘtirileProtv.

Cărţile scrise de autori români, doar o treime din totalul celor vândute pe piaţă

Actualmente, cărţile scrise de autorii români reprezintă doar o treime din totalul celor vândute într-o piaţă de mai puţin de 60 de milioane de lei, cea mai mică din Uniunea Europeană. Este un procent foarte mic, dacă luăm în considerare că această sumă include şi manualele școlare.

ADVERTISEMENT

Pentru a veni în sprijinul industriei autohtone de carte, Ministerul Culturii a lansat o campanie pentru susţinerea autorilor contemporani români, intitulata “citește româneşte”.

”Din punctul meu de vedere erau multe lucruri înţepenite care trebuiau mişcate în zona infrastructurii culturale din România. Nu doresc să comentez ce s-a întâmplat când au manageriat alţii ministerul, dacă vorbim strict pe perioada mandatului meu mâine se împlinesc 7 luni de când am depus jurământul.

ADVERTISEMENT

Este important să precizăm că în România se vând anual 20 milioane de cărţi din care doar o treime sunt ale autorilor români şi cred că aici este clar că ministerul Culturii trebuie să devină un factor activ în a schimba lucrurile”. a spus ministrul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT