News

Vouchere sociale 2023. Când este virată ultima tranșă a anului. Banii intră direct pe card

Ultima tranșă a anului pentru vouchere sociale 2023 . 2,5 milioane de români nevoiași așteaptă banii care vor intra pe card
09.12.2023 | 09:44
Vouchere sociale 2023 Cand este virata ultima transa a anului Banii intra direct pe card
ADVERTISEMENT

Inițiat în 2022, programul Sprijin pentru România a continuat și în acest an, pentru ajutorarea persoanelor nevoiașe cu o sumă de 250 de lei, o data la două luni. Potrivit autorităților, ultima tranșă din acest ajutor va fi virată la data de 15 deecembrie.

Un ajutor pentru 2,5 milioane de români

Programul Sprijin pentru România a continuat și în acest an, ajutoarele fiind destinate persoanelor vulnerabile, în dificultate. 2,5 milioane de români beneficiază de acest ajutor. Potrivit autorităților, ultima tranșă va fi virată pe card la data de 15 decembrie, cardurile fiind primite via Poșta Română.

ADVERTISEMENT

Beneficiarii acestui ajutor vor primi 250 de lei, o sumă care le va fi de folos în preajma sărbătorilor de iarnă. De acești bani pot beneficia, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei.

În acord cu nevoile persoanelor vulnerabile

Vor beneficia și persoanele – copii și adulți – cu grad de handicap grav, accentuat sau mediu ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, familiile cu cel putin 2 copii în intreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

ADVERTISEMENT

Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei, familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social in condiiile Legii nr. 416/2001, cu modificarile și completările ulterioare, dar și persoanele fără adapost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

„Faptul că această măsură și altele similare – vouchere educaționale, sprijin pentru mame, pachete alimentare pentru persoanele dezavantajate – sunt incluse în Programul Incluziune și Demnitate Socială și vor fi finanțate în perioada de programare 2021 – 2027 este în acord atât cu nevoile concrete pe care le au persoanele vulnerabile din România, cât și cu principiile europene privind incluziunea socială care ghidează măsurile în domeniu aplicabile în statele membre”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

Doar pentru alimente și plata meselor calde

Guvernul distribuie tichete sociale pe suport electronic ( carduri) în valoare de 250 de lei, la fiecare două luni,  care vor putea fi folosite de beneficiari doar pentru achiziţia produselor alimentare și plata meselor calde. Aceste tichete nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Cadru legal este dat de Ordinanța de urgență nr. 63 din 9 mai 2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, suportate parţial din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestuia.

ADVERTISEMENT

Cadrul legal

Ordonanța de urgență nr. 72 din 30 mai 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, suportate parţial din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestuia.

Distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde se face la domiciliul beneficiarilor, cu confirmare de primire, prin Compania Naţională „Poşta Română” – S.A.

Pentru toate cazurile în care beneficiarii sprijinului material nu se regăsesc cu adresă în situaţiile centralizatoare tichetele sociale pe suport electronic pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau pentru asigurarea de mese calde se distribuie prin primăria, respectiv serviciul public de asistenţă socială în a cărui rază teritorială au fost identificaţi.

 

 

ADVERTISEMENT