News

Vremea a făcut ravagii în țară în weekendul de Rusalii. Străzi inundate, copaci căzuți și culturi distruse. Video

Weekendul de Rusalii 2022 a debutat cu furtuni puternice în mai multe județe din țară. Vremea a făcut ravagii printre culturi, au fost străzi inundate și copaci căzuți.
12.06.2022 | 09:35
Vremea a facut ravagii in tara in weekendul de Rusalii Strazi inundate copaci cazuti si culturi distruse Video
Furtunile puternice au afectat mai multe județe în weekendul de Rusalii. Străzi inundate, grindină și trafic blocat. Sursa foto: colaj Fanatik / capturi YouTube
ADVERTISEMENT

Codul galben emis încă de vineri de Administrația Națională de Meteorologie a lăsat în urmă furtuni puternice însoțite de ploi abundente, vijelii și căderi de grindină.

Furtunile puternice au afectat mai multe județe în weekendul de Rusalii. Străzi inundate, grindină și trafic blocat

Într-o primă fază, furtunile au făcut pagube în vestul și nordul țării. În Bihor, vijeliile au smuls din pământ copaci şi mai multe mașini au fost avariate. Locuitorii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT să se pună la adăpost în timpul urgiei.

ADVERTISEMENT

Vremea extremă a lovit puternic şi în restul judeţului. Pompierii au avut zeci de intervenţii. În urmă vijeliei, oraşul Aleşd şi alte 14 sate au rămas, mai multe ore, fără energie electrică.

”În interval de circa 15 minute, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă Crişana al ISU Bihor au fost primite aproximativ 30 de apeluri , care sesizau producerea unor situaţii de urgenţă Provocate de vântul Puternic. Pentru gestionarea evenimentelor semnalate au fost mobilizate de urgenţă mai multe echipaje de pompieri militari”, a anunțat ISU Bihor.

ADVERTISEMENT

Au fost manifestări ale vremii și în alte zone din țară. A plouat torenţial și în Vâlcea şi Galaţi, iar la Botoşani vântul a dărâmat mai mulţi copaci.

La Sineşti (Vâlcea), o ploaie torenţială însoțită de grindina a distrus culturile. În scurt timp, şanţurile de evacuare a apei din comună au dat pe dinafară.

ADVERTISEMENT

În Moldova, mai exact în Botoşani a fost rupere de nori sâmbătă. Din cauza cantităţilor mari de apă şi a vântului puternic mai mulţi copaci din localitate s-au prăbuşit.

Și aici, pompierii au fost chemaţi în cinci locuri din oraş pentru a degaja arborii căzuţi, dar şi un paratrăsnet care s-a prăbuşit. Din fericire nu au fost victime, notează Observator News.

ADVERTISEMENT

În Deva, a plouat atât de mult încât multe zone din oraş au fost inundate, inclusv parcarea unui mall. În imaginile filmate de amatori se vede cum o femeie este împinsă prin apă, într-un cărucior de cumpărături, pentru a ajunge la maşină.

Alte persoane au fost filmate cu încălţămintea în sacoşe şi pungi peste picioare, navigând prin bălţi.

Toată țara este până duminică seară la ora 22.00 sub atenționare cod galben de ploi torențiale și vijelii.

Cum va fi vremea duminică în țară și în Capitală

Duminică, în prima zi de Rusalii, în țară, vremea va fi caldă în vestul şi nord-vestul țării și în general instabilă în celelalte regiuni. Cerul va fi variabil, dar cu perioade în care se va înnora accentuat şi se vor semnala averse însoțite de descărcări electrice în sud, centru şi est şi izolat în rest.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente după-amiaza, ploile vor avea şi caracter torențial, iar pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp şi va cădea grindina. Vântul va avea local şi temporar intensificări în estul şi sud-estul teritoriului, pe crestele montane, dar de scurtă durată şi în restul zonelor, asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 31 de grade.

În București, vremea va fi normalã sub aspect termic, dar în general instabilã. Vor fi înnorãri şi perioade cu averse, ce trecãtor pot lua aspect torenţial şi posibil însoţite de descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în special asociate ploilor. Temperatura maximã va fi de 25…27 de grade, potrivit ANM.

ADVERTISEMENT