News

Potopul din Dubai, cât de mult a fost legat el de însămânţarea norilor. Elena Mateescu: “A fost un ciclon exploziv”

Teoriile conspiraţiei legate de potopul din Dubai. Ce ar fi cauzat inundaţiile catastrofale, explicaţiile meteorologilor.
21.04.2024 | 11:11
Potopul din Dubai cat de mult a fost legat el de insamantarea norilor Elena Mateescu A fost un ciclon exploziv
Teoriile conspiraţiei induc spre ideea că potopul din Dubai ar fi fost generat de însămânţarea norilor Foto: Al Jazeera
ADVERTISEMENT

Emiratele Arabe Unite au fost marțea trecută teatrul unor inundaţii catastrofale, furtunile aducând în doar câteva ore cantităţi de precipitaţii care în mod normal sunt înregistrate aici într-un an şi jumătate. de altfel, imaginile cu drumurile inundate și aeroportul internațional din Dubai au făcut înconjurul planetei. Omanul vecin a fost, de asemenea, lovit de ploi abundente și inundații, care au ucis cel puțin 20 de persoane.

Meteorologii demontează teoria însămânţării norilor

Speculațiile cu privire la aceste inundaţii catastrofale nu au întârziat să se răspândească pe reţelele de socializare, cele mai mai multe fiind legate de însămânțarea norilor, care implică manipularea norilor existenți pentru a induce ploaia. Dar experții spun că ploile record au fost probabil cauzate de schimbările climatice.

ADVERTISEMENT

Agenția de presă administrată de stat, WAM, a numit furtuna drept „un eveniment meteorologic istoric, care a depășit orice eveniment documentat, de la începutul colectării de date meteo, în 1949”.

Elena Mateescu, directorul ANM, explică însă că fenomenul poate fi explicat din punct de vedere meteorologic. “Din punct de vedere meteo vorbim de un ciclon exploziv din zona Peninsulei Arabiei, care a ajuns în zona Golfului Oman.

ADVERTISEMENT

Şi atunci când a ajuns cu mai mare cantitate de umezeală, pentru că şi zona respectivă este una foarte călduroasă, când considerăm mai multă căldură în sistemul climatic, asociată şi cu o mai mare cantitate de umezeală, vapori de apă, se pot produce astfel de fenomene meteorologice extreme, cu cantităţi excepţionale de precipitaţii”, a declarat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Dar ce a alimentat speculațiile care dau vina pe însămânțarea norilor, pentru ploile din Dubai? Raportările citau meteorologi de la Centrul Național de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite spunând că au fost șase sau șapte zboruri deasupra Dubaiului, înainte de a începe ploile.

ADVERTISEMENT

Datele de urmărire a zborurilor analizate de agenția de știri The Associated Press au arătat, de asemenea, că o aeronavă afiliată eforturilor EAU de însămânţare a norilor a zburat în zonă în cursul zilei de luni  luni.

Generalul George Căunei Florescu, care conduce structura din Ministerul Agriculturii care se ocupă de bateriile antigrindină, a demontat însă această speculaţie, într-o intzervenţie la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

“O intervenție în atmosferă, cu aviația sau cu alt mijloc tehnic, se face în masă noroasă. Acolo s-a făcut intervenția cu 24 de ore înainte, dar efectul este imediat, până la o oră. Acest ciclon vine undeva de prin vest, din Marea Roșie”, a explicat generalul Florescu.

Roxana Bojariu: “Explicaţia e legată de om şi de încălzirea globală”

Însămânţarea norilor, care a fost inițiată din anii 1990, a făcut parte din efortul Emiratelor de a rezolva penuria de apă. NCM a transmis însă că însămânțarea a avut loc în zilele de duminică și luni, și nu marți.

Meteorologul Roxana Bojariu nu crede nici ea că a fost vorba de un fenomen generat de însămânţarea norilor, ci pune potopul pe seama încălzirii globale.

“În niciun caz nu este rezultatul însămânțării norilor, pentru că dacă vorbim de însămânțarea sistemelor noroase, vorbim de sisteme foarte localizate și vorbim de arii care sunt foarte restrânse sub impactul acestor însămânțări de nori. Ori aici vedeți că am avut un sistem de joasă presiune care a avut o evoluție lentă și a trecut pe spații mari.

Inundațiile au început din Oman și acolo au fost cantități mari de precipitații și explicația este legată și de om, prin încălzirea globală. Vorbim de condiții care au alimentat astfel de sisteme de vreme care, deși sunt rare în acea parte de lume, nu sunt absente”, esrte de părere Roxana Bojariu.

ADVERTISEMENT