News

Vremea extremă a făcut ravagii. Imagini apocaliptice din România. Localități rămase fără curent, restaurante distruse. Video

Vremea extremă, anunțată de ANM încă de dimineață, a făcut deja ravagii. Imagini cumplite cu efectele furtunii la Arad. Probleme sunt și în alte zone.
21.07.2023 | 23:24
Vremea extrema a facut ravagii Imagini apocaliptice din Romania Localitati ramase fara curent restaurante distruse Video
Vremea extremă a făcut ravagii în vestul țării. Imagini apocaliptice din Arad. Sursa foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă în sud e caniculă și maximele s-au apropiat de 40 de grade, în jumătatea de vest a țării vremea extremă face ravagii. Furtunile prognozate de ANM au lovit crunt în județele din Banat.

Vremea extremă a făcut ravagii în vestul țării. Imagini apocaliptice din Arad

După ora 19.00, pe site-ul ANM au început să apară alertele cod roșu – nowcasting (fenomene meteo imediate) de furtună. Acestea anunțau vijelie, cu rafale de peste 90…110 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale.

ADVERTISEMENT

Vizate de alerte au fost, într-o primă fază, județele din Banat. Cel mai mult au avut de suferit Aradul și Timișul. Astfel, din cauza manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină, vineri seara, pentru degajarea unor stâlpi de lemn căzuți peste calea ferată și degajarea unor copaci de pe mai multe drumuri.


”Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate (Vezi AICI), pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină până la această oră pentru:

ADVERTISEMENT
  • degajarea unor stâlpi de lemn căzuți peste calea ferată, în localitatea Nădab;
  • degajare copac DJ792 la ieșirea din Nadab spre Cintei;
  • degajare copaci căzuți pe DJ792D, intre Ineu si Mocrea;
  • degajare copac DC29 intre Ineu si Dealu Viilor;
  • degajare copac la ieșirea din orașul Ineu spre Șicula;
  • degajare copaci pe DN79A + DJ793 intre localitatile Sebis-Buteni-Bârsa

Pentru gestionarea situațiilor de urgență, în urma cărora au rezultat strict pagube materiale, au intervenit pompierii militari ai Detașamentelor Ineu și Sebiș cu 4 autospeciale de intervenție, încadrate cu 14 salvatori”, a anunțat ISU Arad.

ADVERTISEMENT

Tot în județul Arad, o furtună de doar 15 minute a devastat un cunoscut restaurant. Totul s-a întâmplat foarte rapid. Prelata unității comerciale a fost ruptă şi luată pe sus, calculatoarele de pe terasă s-au umplut de apă, s-au spart ghivece cu flori, iar scaunele au fost luate de vânt.

Zeci de localități din Timiș au rămas fără curent

Vremea extremă de vineri seara a creat probleme și în mai multe localități din Timiș. Acestea au rămas fără curent electric. Este vorba despre: Parta, Peciu Nou, Sanmartinu Sarbesc, Sanmartinu Maghiar, Uivar, Pustinis, Otelec, Iohanisfeld, Ivanda, Giulvaz, Cebza, Foeni, Cruceni, Graniceri, Gad, Crai Nou, Rudna, Giera, Dolat, Ghilad, Ciacova, Obad și Petroman, transmit reprezentanții ENEL.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, atât Aradul, Timișul, dar și întreg Banatul, se află sub incidența unei alerte de tip cod portocaliu valabilă până sâmbătă dimineața. În aceste zone sunt așteptate în continuare manifestări meteo violente.

Vorbim de intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp).

ADVERTISEMENT