News

Vremea extremă face victime în Italia. Guvernatorul regiunii Emilia Romagna cere stare de urgență. Video

Doi morți, după un episod de vreme extremă, care a lovit regiunea italiană Emilia Romagna. Guvernatorul va cere declararea stării de urgență
04.05.2023 | 12:38
Vremea extrema face victime in Italia Guvernatorul regiunii Emilia Romagna cere stare de urgenta Video
Cel puțin două persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor Sursa foto: Vigigli del Fuoco / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernatorul regiunii Emilia Romagna, Stefano Bonaccini, a declarat că va cere guvernului central să declare stare de urgență în regiunea din nord-estul Italiei, după ce a fost lovită de un val de vreme extremă care a făcut cel puțin două victime.

Vremea extremă face victime în Italia

“Suntem deja la lucru pentru a solicita declararea stării de urgență la nivel național”, a declarat Bonaccini, adăugând că a vorbit cu premierul Giorgia Meloni despre situație.

ADVERTISEMENT

“Vom face tot ceea ce este necesar pentru a garanta asistență și sprijin pentru persoanele afectate, pentru pagubele și consecințele vremii nefavorabile care a lovit regiunea noastră. Am asistat la un val de vreme rea care nu are precedent istoric în ceea ce privește ploile care au căzut neîntrerupt în 48 de ore”, a mai declarat el, potrivit agenției ANSA.

Un bărbat în vârstă de 80 de ani s-a înecat miercuri după ce a fost luat de ape în timp ce se plimba pe bicicletă în Castel Bolognese, în provincia Ravenna. Se crede că bărbatul se deplasa pe un drum care a fost închis circulației din cauza riscului de inundații, au precizat surse citate de agenția italiană de presă.

ADVERTISEMENT

Pompierii au declarat miercuri că un cadavru a fost găsit în dărâmăturile unei case care s-a prăbușit în Fontanelice, în apropiere de Bologna, din cauza vremii extreme, în timp ce o altă persoană ar fi dispărut.

“Suntem deosebit de îngrijorați în ce privește zona metropolitană (Bologna)”, a declarat primarul din Bologna, Matteo Lepore. ”Cantitatea de apă care a căzut este foarte mare, trebuie să fim foarte atenți…”

ADVERTISEMENT

Peste 250 de persoane au trebuit să fie evacuate din locuințele lor din regiune în cursul nopții din cauza inundațiilor. Armata a fost chemată să ajute pompierii, care au efectuat 400 de intervenții în regiune în cursul nopții, și departamentul de protecție civilă în operațiuni.

Evacuările au vizat provincia Ravenna, cu aproximativ 100 de persoane afectate în zona Faenza, alte 100 în jurul localității Biancanigo di Castel Bolognese și aproximativ 60 de persoane care locuiesc în Conselice.

ADVERTISEMENT

Trafic feroviar și rutier închis în urma episoadelor de vreme extremă

Premierul Giorgia Meloni și-a exprimat miercuri solidaritatea cu persoanele afectate de valul de vreme extremă. Meloni a declarat că urmărește situația și că se află în “contact permanent cu autoritățile”, precizând că i-a sunat pe ministrul protecției civile Nello Musumeci, pe guvernatorul regiunii Emilia Romagna, Stefano Bonaccini, și pe șeful departamentului de protecție civilă, Fabrizio Curcio.

Ploile torențiale au făcut ca unele râuri să atingă niveluri periculoase, iar operatorul feroviar FS a fost nevoit să suspende mai multe servicii – între Faenza și Forlì, Russi și Lugo, Russi și Granarolo și Lavezzola și Mezzano. De asemenea, multe drumuri au fost închise în provinciile Bologna și Ravenna din cauza inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de ploi, ceea ce a dus la blocaje majore în trafic.

Experții au declarat că episoadele intense de precipitații ca acesta nu vor face mare lucru pentru a atenua deficitul de apă cu care se confruntă nordul Italiei după o perioadă prelungită de niveluri scăzute de precipitații. Oamenii de știință spun că fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, furtunile puternice, inundațiile și secetele, devin tot mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice cauzate de emisiile umane de gaze cu efect de seră.

ADVERTISEMENT
Tags: