News

Giorgia Meloni și-a deschis partid în România. Legăturile neștiute ale șefei mișcării Fratelli d’Italia cu țara noastră

Prezentat în media europeană ca un partid postfascist, Frații Italiei (Fratelli d’Italia, FDI) este prezent și în România.
28.09.2022 | 13:42
Giorgia Meloni și-a deschis o filială a Fratelli d'Italia în România / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Fratelli d'Italia Romania
ADVERTISEMENT

Giorgia Meloni, revelația alegerilor legislative care au avut loc în Italia, săptămâna trecută, a fost puternic susținută nu doar din românii din Italia, ci și de italienii din România. De altfel, Meloni a dat o importanță deosebită comunității românești, motiv pentru care a și deschis o filială în țara noastră.

România, prima țară în care Fratelli d’Italia și-a deschis o filială externă

România pare să reprezinte o zonă strategică pentru gruparea Fratelli d’Italia, un partid considerat de extremă dreapta, care va da și noul premier în Peninsulă.

ADVERTISEMENT

În 2020, ”Frații” și-a deschis prima filială în afara Italiei, chiar în România. ”Cercul România 1”, așa cum este denumită organizația, a apărut a urmare a unei decizii luate personal de Giorgia Meloni, șefa partidului.

giorgia meloni scrisoare
Girorgia Meloni a semnat scrisoarea prin care l-a desemnat pe Alessandro Console șef al organizației din România / Sursă foto: alessandroconsole.com

Pe 23 decembrie 2020, Giorgia Meloni l-a numit în fruntea Fratelli d’Italia România pe Alessandro Console, un om de afaceri născut în Sicilia, care în prezent conduce o companie de marketing și comunicare integrată din Timișoara.

ADVERTISEMENT

Cine e Alessandro Console, italianul desemnat de Giorgia Meloni să conducă ”Cercul România 1”

Alessandro Console s-a mutat în România împreună cu familia, la vârsta de 26 de ani, iar la început a lucrat ca manager al unei companii cu acționariat italian, pentru ca ulterior să-și deschidă propriul business.

Alessandro Console ambasada
Alessandro Console, la un eveniment de la Ambasada Italiei în România / Sursă foto: Alessandro Console Facebook

În prezent, Console este CEO la Telco Group SPA SA, o companie cu o cifră de afaceri de 3,7 milioane lei, în 2021. Un alt business al italianului este Medical Co Distribution SRL, o firmă care a fost implicată în importul de măști de protecție, în timpul pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

”Scopul Fratelli d’Italia România la viitoarelor alegeri este de a aduce o reprezentare a italienilor din România atât în ​​Parlament, cât și în Europa. (…)

Italia nu este încă corect reprezentată aici și cu atât mai puțin: împreună vom lucra la acest lucru și la multe alte probleme importante pentru italienii din România”, a declarat Alessandro Conte în presa din Italia, imediat după ce a fost investit.

ADVERTISEMENT

Proiectul pare abandonat de câteva luni

Nu este foarte clar dacă, în acest moment, filiala din România a partidului Frații Italiei mai funcționează. Contul de Facebook a organizației nu a mai fost actualizat de câteva luni bune, în ciuda faptului că Alessandro Conte a salutat, prin intermediul contului personal, victoria Giorgiei Meloni la alegeri.

FANATIK a încercat să ia legătura atât cu Alessandro Conte, cât și cu administratorul paginii Fratelli d’Italia România, însă nu am primit niciun răspuns până la momentul apariției acestui articol.

Giorgia Meloni se bucură de susținerea românilor din Italia

Giorgia Meloni și formațiunea pe care o conduce s-a bucurat de sprijinul masiv al românilor cu drept de vot din Italia, conform declarațiilor lui Eugen Terteleac, președinte al Asociației Românilor din Italia. Acesta a afirmat că mulți conaționali se regăsesc în mesajele Giorgiei, care pun accent pe familie și pe eliminarea abuzurilor.

În 2013, Giorgia Meloni a susținut o româncă, Laura Văsîi, care a candidat în sectorul XV al Romei, însă la acea vreme partidul era mult prea mic pentru a se impune la alegeri.

Întrevedere cu Giorgia Meloni liderul partidului Fratelli d’Italia AMBASADA ROMÂNIEI în Republica Italiană
Giorgia Meloni s-a întâlnit cu fostul ambasador al României în Italia / Sursă foto: MAE

De asemenea, în 2018, Giorgia Meloni a avut o întrevedere cu George Bologan, fost ambasador al României în Italia, în care au fost discutate ”aspecte legate de prezența comunității românești în Italia”, în care liderul ”Fraților” a remarcat ”contribuția socială a comunității române, bine integrată în societatea gazdă”, conform unui comunicat al Ambasadei României în Italia.

ADVERTISEMENT
Tags: