News

Vremea extremă lovește Marea Britanie. Ninsori abundente și peste 400 de alerte de inundații emise de autorități

Marea Britanie va fi lovită de un val de aer rece, cu temperaturi de până la -4C în unele zone ale țării, în timp ce meteorologii prezic o perioadă de "incertitudine".
10.02.2024 | 14:46
Vremea extrema loveste Marea Britanie Ninsori abundente si peste 400 de alerte de inundatii emise de autoritati
Marea Britanie, lovită de vreme extremă. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marea Britanie se pregătește pentru mai multă zăpadă și gheață, după ce un curent de aer arctic a forțat vineri închiderea a zeci de școli în unele zone ale țării. Avertizările de cod galben pentru zăpadă și gheață sunt în vigoare pe tot parcursul zilei în toate cele patru națiuni britanice, iar meteorologii îndeamnă oamenii să fie “prudenți”. Aproximativ 10 cm de zăpadă au fost măsurați joi de Biroul pentru Meteorologie (Met Office) în Kirkwall, Orkney, Scoția, în timp ce 9 cm au fost înregistrați în Bingley, West Yorkshire.

Vremea extremă lovește Marea Britanie

După câteva zile de vreme răcoroasă, se așteaptă ca în curând să ningă din cauza unui curent de aer arctic. Marea Britanie se pregătește pentru un weekend cu ninsori, în timp ce temperaturile scad, fiind așteptate valori negative de până la -4 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Zonele din apropierea Inverness și Fort William ar putea primi până la 2-3 cm de zăpadă pe oră, potrivit hărților meteo. Manchester, Birmingham, Newcastle și Edinburgh ar putea, de asemenea, să se confrunte cu câteva ninsori, aducând condiții de gheață. Temperaturile ar putea scădea până la -4C în locuri precum Aberdeen, în Scoția, sugerează hărțile meteo.

Met Office a emis avertizări galbene pentru gheață și zăpadă în anumite părți din Marea Britanie pentru zilele de sâmbătă și vineri. Deși duminică se preconizează că va fi în mare parte uscată și însorită, ninsorile vor reveni luni, 12 februarie, în jurul orei 15:00.

ADVERTISEMENT

“Ce a fost mai rău a trecut, dar nu am scăpat complet de atenționările de vreme extremă. Acolo unde a căzut zăpadă vedem că există riscul apariției câtorva pete de gheață pe drumuri. Probabil că accentul începe să se îndrepte mai mult spre gheață, oamenii ar trebui să fie în continuare prudenți”, a declarat un reprezentant al Met Office pentru presa britanică.

Sâmbătă după-amiază două noi avertizări meteorologice de cod galben de ploi abundente au fost emise pentru mari părți ale Angliei, iar Met Office avertizează că oamenii s-ar putea confrunta cu perturbări ale călătoriilor și cu unele inundații.

ADVERTISEMENT

Una dintre avertizări acoperă Newcastle și zonele învecinate până la East Anglia, de-a lungul coastei de est a Angliei, și va intra în vigoare la ora 19.00 și va dura până duminică la ora 12.00.

O altă avertizare de cod galben de ploi acoperă o mare parte din Cornwall, precum și părți din Devon și Somerset. Această avertizare intră în vigoare sâmbătă la ora 18:00 și va dura până mâine dimineață la ora 6:00.

ADVERTISEMENT

Peste 400 de avertizări de inundații pentru Marea Britanie

În Anglia sunt în vigoare 86 de avertizări de inundații și 310 alerte de inundații mai puțin severe, începând de vineri, de la ora 15:30. Între timp, în Scoția, sunt în vigoare două avertizări de inundații și o alertă de inundații în Dumfries și Galloway. De asemenea, în Țara Galilor sunt în vigoare 20 de alerte de inundații.

National Rail a anunțat că va exista un serviciu redus între Bristol Parkway și Swindon, cu trenuri anulate, întârziate sau deviate cel puțin până la sfârșitul zilei, după ce inundațiile au blocat liniile. De asemenea, au existat perturbări între Leeds și Harrogate în urma ploilor abundente care au inundat linia, iar mai multe linii din Scoția au fost, de asemenea, afectate de vremea severă.

Prognoza pentru următoarele cinci zile a Met Office anunță ploi și câteva ninsori în nordul îndepărtat, mai ales pentru zonele înalte, sâmbătă. De duminică până marți, va fi adesea înnorat, cu averse sau perioade de ploaie, unele intervale luminoase sau însorite dezvoltându-se, cel mai probabil marți.

Dar în West Country, Met Office spune că vor fi ploi dispersate, care ar putea fi uneori puternice. Iar într-o prognoză pe termen lung pentru sud-vest, aceștia adaugă: “Probabil înnorat în sudul și sud-vestul Regatului Unit miercuri, cu focare de ploaie. Probabil mai uscată și mai luminoasă în alte părți, cu îngheț și ceață posibile peste noapte. Condiții noroase, mai ușoare și mai umede, probabil că vor face progrese neregulate în nord și est în restul săptămânii și în weekend.

Prin restul acestei perioade există o incertitudine mai mare decât în mod normal. Există o șansă crescută, comparativ cu normalul, de perioade mai reci și mai uscate din cauza influenței crescute a presiunii înalte care aduce vânturi dinspre nord sau est uneori. Cu toate acestea, sunt de așteptat și alte perioade de vreme mai blândă, mai umedă și mai vântoasă și, în prezent, nu este clar care regim va fi cel mai dominant pentru Regatul Unit.”

ADVERTISEMENT