News

Vremea rea închide școlile. Cursuri suspendate în instituții de învățământ din opt județe. Urmează două zile de ger

Județul Iași a decis suspendarea cursurilor în toate școlile. În alte șapte județe, cursurile sunt suspendate doar în anumite unități de învățământ
09.01.2024 | 11:25
Vremea rea inchide scolile Cursuri suspendate in institutii de invatamant din opt judete Urmeaza doua zile de ger
Viscolul a făcut impracticabile drumurile din Iași Sursa foto: Facebook Mihai Chirica
ADVERTISEMENT

Cursurile sunt suspendate marţi în toate unităţile de învăţământ din judeţul Iaşi, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, dar şi în mai multe şcoli din judeţele Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Galaţi, Neamţ şi Suceava, a informat Ministerul Educaţiei.

Cursuri suspendate în instituții de învățământ din opt județe

Până în prezent, conform informărilor primite de Ministerul Educaţiei de la inspectoratele şcolare judeţene, ”din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile este suspendată activitatea cu prezenţă fizică în unităţi de învăţământ din:

ADVERTISEMENT
  • Bacău – 3 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliilor de administraţie ale unităţilor,
  • Botoşani – 4 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliilor de administraţie ale unităţilor,
  • Brăila – 6 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliilor de administraţie ale unităţilor,
  • Buzău – 2 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliilor de administraţie ale unităţilor,
  • Galaţi – 7 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliilor de administraţie ale unităţilor,
  • Iaşi – toate unităţile de învăţământ, prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă,
  • Neamţ – 6 unităţi de învăţământ, în baza hotărârii consiliilor de administraţie ale unităţilor,
  • Suceava – o unitate de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii şcolare”.

Cursuri suspendate în toate școlile din Iași

Prefectul județului Iași, Bogdan Cojocaru, a anunţat că marți, 9 ianuarie, cursurile din toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi vor fi suspendate, orele urmând a fi recuperate ulterior.

ADVERTISEMENT

“Astăzi (luni n.r.) au fost probleme mari atât în mediul urban, în municipiul Iaşi, dar şi pe drumurile din judeţ. Din păcate, meteorologii ne-au anunţat că ninsorile vor continua, iar zăpada va fi viscolită. În plus, temperaturile vor scădea şi mai mult. Urmează o perioadă geroasă.

Am văzut ce s-a întâmplat astăzi când oraşul a fost paralizat în multe momente. Dacă pe străzile principale se circula cu greu, pe arterele secundare era aproape imposibil.

ADVERTISEMENT

Şi în judeţ au fost probleme, fiind afectate foarte multe persoane care fac naveta, inclusiv cadre didactice. De altfel, am discutat astăzi şi cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ şi mi-au confirmat problemele cauzate de zăpadă şi viscol.

Siguranţa cetăţenilor trebuie să primeze, iar în acest moment nici reprezentanţii Primăriei Iaşi şi nici cei ai Consiliului Judeţean nu pot garanta că marţi se va putea circula în siguranţă, că elevii nu vor îngheţa prin staţii sau în mijloace de transport blocate în zăpadă.

ADVERTISEMENT

De aceea, s-a luat decizia ca şcolile să suspende cursurile, cu recuperarea orelor, modul de recuperare urmând a fi decis la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ”, a declarat Bogdan Cojocaru.

MAI: 28 de persoane, evacuate din maşini

Vremea rea afectează circulația pe foarte multe drumuri din țară. Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru evacuarea a 28 de persoane aflate în mai multe autoturisme înzăpezite, deblocarea a 190 de autovehicule înzăpezite cu aproximativ 400 persoane şi degajarea unui copac prăbuşit pe carosabil.

“În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat efecte în 56 de localităţi din şapte judeţe (Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea) şi în municipiul Bucureşti”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

”Potrivit centralizării de la ora 7,00, pe cinci tronsoane de drumuri naţionale şi 26 de tronsoane de drumuri judeţene circulaţia era închisă. De asemenea, pe trei tronsoane de drumuri naţionale circulaţia era restricţionată pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone”, mai arată sursa citată.

Tot la ora 7.00 se înregistrau avarii ale sistemului de alimentare cu energie electrică în 11 localităţi din două judeţe (Brăila şi Galaţi), echipele de intervenţie fiind în teren pentru remediere.

Traficul feroviar şi cel aerian nu sunt afectate, dar în ceea ce priveşte traficul maritim şi fluvial Bara Sulina din judeţul Tulcea şi Porturile Midia, Constanţa, Constanţa Sud – maritim şi fluvial şi Mangalia sunt închise din cauza vântului puternic.

Informare meteo de ger în toată țara

Până la ora 10.00 a fost în vigoare o avertizare cod galben pentru 14 judeţe (Bacău, Brăila, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Suceava, Tulcea, Vrancea şi Vaslui), ce a vizat intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ şi viscol.

Până la ora 23.00 se află sub avertizare cod galben sudul Moldovei, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei, unde ”vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…70 km/h și vor fi perioade în care acesta va fi asociat cu ninsori slabe”.

De asemenea, până joi, 11 ianuarie, ora 10.00 întreg teritoriul țării se va afla sub incidența unei informări meteorologice de ger. ”Vremea va fi rece în toată țara, geroasă în noaptea de marți spre miercuri îndeosebi în nord, centru și est (minime termice de până la -21…-20 de grade în estul Transilvaniei), iar în noaptea de miercuri spre joi mai ales în est și centru (minime termice de până la -16…-15 grade în estul Transilvaniei)”, se arata în mesajul meteorologilor ANM.

ADVERTISEMENT