News

Vremea schimbă foaia. Un val de aer rece aduce temperaturi scăzute în toată țara

De luni scad temperaturile în toată țara. Meteorologii anunță că un val de aer rece va fi resimțit în toate regiunile României
08.10.2023 | 17:52
Vremea schimba foaia Un val de aer rece aduce temperaturi scazute in toata tara
Vremea se va răci considerabil Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

După ce prima săptămână de octombrie a venit cu temperaturi de vară, vremea schimbă foaia drastic. Un val de aer rece va aduce temperaturi scăzute peste toată țara.

Un val de aer rece aduce temperaturi scăzute în toată țara

Meteorologii vin totuși cu o veste rea și una bună. Vestea rea este că temperaturile vor fi mai scăzute decât normal pentru această perioadă. Vestea bună este însă că valul de aer rece nu va zăbovi foarte mult asupra României.

ADVERTISEMENT

Luni, 9 octombrie, pe parcursul zilei cerul va fi variabil, dar noaptea va avea înnorări în majoritatea regiunilor și va ploua slab local în nord-vestul și pe arii restrânse în centrul și nordul țării, iar în nordul Carpaților Orientali, la altitudini mari, vor fi posibile precipitații mixte, precizează specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.

Vântul, mai precizează specialiștii, deși se va mai diminua în intensitate față de intervalul anterior, va mai avea intensificări pe crestele montane, cu rafale de peste 70…80 km/h și pe alocuri, ziua, în regiunile estice.

ADVERTISEMENT

Temperaturile maxime se vor încadra între 9 și 19 grade, iar cele minime între 2 și 12 grade, izolat mai scăzute în estul Transilvaniei. Dimineața și noaptea, îndeosebi în depresiuni, vor fi condiții de ceață.

În București, valorile termice vor scădea semnificativ față de intervalul anterior, astfel încât se vor situa sub normele caracteristice perioadei.

ADVERTISEMENT

Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări în a doua parte a nopții, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 18…19 grade, iar cea minimă de 4…7 grade.

Aproape întreg teritoriul țării a fost duminică sub incidența unei avertizări cod galben de vânt puternic. Între ora 10.00 și ora 23.00, au fost anunțate ”perioade în care vântul va avea intensificări în est și sud, apoi și în centru și vest, cu viteze de 55…65 km/h și local peste 70 …80 km/h îndeosebi în sud-estul țării.

ADVERTISEMENT

La munte vor fi rafale de 80…90 km/h, iar în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1700 m, în general de 100…110 km/h.

Vremea se va răci semnificativ, duminică în jumătatea nordică a țării, iar luni și în rest. În noaptea de duminică spre luni temperaturile vor fi ușor negative în nordul și centrul teritoriului și se va produce brumă, au mai precizat meteorologii”.

ADVERTISEMENT