News

Vremea se strică din acest weekend. Meteorologii au emis coduri galbene pentru acest sfârşit de săptămână

Două coduri galbene au fost emise de meteorologi, pentru primul weekend din decembrie. De sâmbătă noapte vremea intră într-un proces accentuat de răcire.
02.12.2023 | 11:43
Vremea se strica din acest weekend Meteorologii au emis coduri galbene pentru acest sfarsit de saptamana
Două coduri de vânt au emis meteorologii pentru primul weekend din decembrie Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Decembrie a început cu temeperaturi care urcă sâmbătă în Bucureşti până la 18 grade Celsius şi trec de 20 de grade în sudul Banatului, dar meteorologii au emis pentru acest weekend o atenţionare cod galben de vânt în Banat şi Crişana şi în Carpaţii Occidentali şi Meridionali, la peste 1.700 de metri altitudine.

Primul cod galben se încheie duminică la ora 3.00, al doilea ţine până la ora 14.00

Atenţionarea cod galben va intra în vigoare sâmbătă la ora 12, iar meteorologii avertizează că la altitudini mari vor fi rafale de peste 90-100 km/oră.

ADVERTISEMENT

“Vântul va avea intensificări în Banat şi în Crişana, cu viteze în general de 55…65 km/h. În Carpaţii Occidentali şi Meridionali, iar seara şi noaptea şi în Carpaţii Orientali vor fi rafale de 60…80 km/h”, se arată în atenţionarea ANM.

Codul va rămâne în vigoare până duminică dimineaţă, la ora 3, când aria afectată va fi mai mică. Astfel, până duminică la ora 14.00, vor rămâne sub incidenţa avertizării doar Carpaţii Orientali.

ADVERTISEMENT
Primul cod galben este valavil de sâmbătă de la ora 12 până duminică la ora 3Foto: ANM
Primul cod galben este valavil de sâmbătă de la ora 12 până duminică la ora 3
Foto: ANM

“În intervalul menţionat, în Carpaţii Orientali, vântul va avea intensificări cu viteze de 60…80 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m vor fi rafale de 90…110 km/h”, mai anunţă meteorologii.

Specialiştii ANM mai anunţă că din noaptea de sâmbătă spre duminică vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă, începând cu regiunile vestice.

ADVERTISEMENT

Pentru ultima zi a săptămânii maximele diurne vor scădea la 15 grade, cu o maximă de 12 grade în Bucureşti, unde cerul va fi noros şi va ploua slab. În schimb, vor fi precipitaţii mixte în vest, nord-vest, centru şi în dealurile subcarpatice ale Olteniei şi Munteniei, iar la munte vor fi predominant ninsori.

Răcirea va continua şi săptămâna viitoare, cu o maximă de grade Celsius luni, la nivelul întregii ţări, cu 4 grade la Bucureşti. Totuşi probabilitatea de precipitaţii va fi scăzută şi doar la munte, în Carpaţii Orientali şi Meridionali va ninge.

ADVERTISEMENT

Marţi vremea va reintra în parametri normali şi aşa va rămâne până spre sfârşitul săptămânii viitoare, cu maxime de 6-9 grade şi probabilitate mai mare de precipitaţii pentru jumătatea sudică a României.

ADVERTISEMENT