News

Washington Post anunță că Rusia poate ataca Ucraina anul viitor 

Situația de la granița dintre Ucraina și Rusia este extrem de tensionată, americanii vorbind chiar de ”dovezile care prezintă planurile Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei".
04.12.2021 | 12:07
Washington Post anunta ca Rusia poate ataca Ucraina anul viitor
ADVERTISEMENT

În mijlocul unei situații și așa foarte tensionate la nivel diplomatic, Washington Post notează că Rusia poate ataca Ucraina anul viitor. Ofensiva ar urma să fie purtată cu o armată de 175.000 de militari, amintește cunoscutul cotidian american, care nu dezvăluie sursa informației.

Unitățile rusești ar urma să fie compuse din 100 de batalioane compuse din grupuri tactice care deservesc blindate, artilerie și alte echipamente. În prezent, forțele armate rusești dislocate la granița cu Ucraina ar fi alcătuite din 50 de grupuri tactice.

ADVERTISEMENT

Unități tactice rusești de elită la granița cu Ucraina

Serviciile ucrainene de informaţii apreciază că perioada cea mai probabilă pentru încheierea pregătirilor Rusiei în vederea unei “escaladări de anvergură” este sfârşitul lui ianuarie, a declarat vineri ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în Parlamentul de la Kiev.

Oficialul ucrainean a afirmat că la o eventuală ofensivă vor participa circa 100.000 de militari ruşi şi că Rusia a început deja exerciţii militare în apropierea granițelor cu Ucraina, ajungându-se inclusiv la testarea comunicaţiilor.

ADVERTISEMENT

“Există probabilitatea unei escaladări pe scară largă din partea Rusiei. Cel mai probabil, momentul în care se va ajunge la pregătirea pentru o escaladare a situației va fi sfârșitul lunii ianuarie”, a încheiat Oleksii Reznikov.

Se așteaptă rezultatele dialogului Putin – Biden pe tema Ucraina

Departamentul american al apărării a refuzat să comenteze, la solicitarea AFP, dezvăluirile făcute de Washington Post, însă a comunicat că este “foarte îngrijorat de dovezile care prezintă planurile Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei”.

ADVERTISEMENT

Experții își pun, totuși, speranțe într-o apropiată întâlnire dintre Vladimir Putin și Joe Biden pe tema Ucrainei. În acest moment, Moscova cere garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic din partea Occidentului, prin care să se asigure că NATO nu va admite Ucraina ca membru și nici nu va desfășura acolo sisteme de rachete care să vizeze Rusia.

Putin nu concepe ca Ucraina să adere la NATO și cere garanții

În replică, guvernul de la Kiev a declarat că Rusia nu ar trebui să aibă nici un cuvânt de spus privind planurile Ucrainei de a adera la NATO. Acum câteva zile, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că extinderea infrastructurii NATO în Ucraina ar fi ”o linie roșie” pe care el speră să nu fie depășită.

ADVERTISEMENT

Rusia și Ucraina se află pe poziții de forță din 2014, după ce forțe armate sprijinite de Moscova au cucerit teritorii însemnate din estul Ucrainei, la care guvernul de la Kiev nu a renunțat niciodată. Peste 14.000 de soldați ar fi murit în conflictul de acum mai bine de 7 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: